«Ντυμένα» στην ομίχλη τα νησιά των Κυκλάδων (video+φώτος)

Newsroom
05/11/2021 12:13
 
 
 

Τυλιγμένα στην ομίχλη “ξύπνησαν” σήμερα το πρωί τα νησιά των Κυκλάδων.

Τοπίο στην ομίχλη η Νάξος (φώτο: Γιώργος Αλιμπέρτης)

Πυκνή ομίχλη σκέπασε τα νησιά των Κυκλάδων από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, εικόνες που κατέκλυσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σαν “φάντασμα” ξεπρόβαλε σήμερα το πρωί μέσα από την ομίχλη το πλοίο της γραμμής, για να δέσει στο Λιμάνι της Ερμούπολης!

 

Ο Απόλλωνας Νάξου σήμερα το πρωί

Η Ομίχλη είναι ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει στην ατμόσφαιρα, πολύ κοντά στην επιφάνεια του εδάφους ή της θάλασσας, που αποτελείται από πολύ μικρά υδροσταγονίδια προερχόμενα από την συμπύκνωση των υδρατμών της ατμόσφαιρας.

Επειδή η ομίχλη σχηματίζεται πολύ κοντά στην επιφάνεια της Γης προκαλεί ελάττωση της ορατότητας, δημιουργώντας προβλήματα στις συγκοινωνίες ξηράς, θάλασσας και αέρα και ιδιαίτερα στις απο-προσγειώσεις των αεροσκαφών.

Ένα συννεφένιο πάπλωμα απλώθηκε πάνω από τη Σαντορίνη δίνοντας στο τοπίο μια συναρπαστική εικόνα. (φώτο: Παναγιώτης Μυτιληναίος)

Στο ερώτημα αφού το νερό είναι βαρύτερο του αέρα γιατί αυτά δεν πέφτουν όπως η βροχή αλλά αιωρούνται, η απάντηση είναι πως πράγματι αυτά πέφτουν, αλλά τα υδροσταγονίδια της ομίχλης είναι τόσο μικροσκοπικά και ελαφρά που η παραμικρή πνοή του ανέμου δεν τ΄ αφήνει στο μεγαλύτερο μέρος τους να πέσουν αλλά μένουν αιωρούμενα κοντά στην επιφάνεια της Γης. Για όσα πέφτουν, η πτώση τους είναι πολύ αργή, τόσο που δεν γίνεται άμεσα αισθητή ως βροχή. Γίνεται όμως αντιληπτή από το αποτέλεσμα όπως τα ρούχα που υγραίνονται, η εκείνα που έχουν απλωθεί και δεν στεγνώνουν κ.λπ.

Γενικά η ομίχλη σχηματίζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

1) Όταν υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πυρήνες συμπύκνωσης των υδρατμών δηλαδή μεγαλύτερος αριθμός σωματιδίων και
2) Όταν ο αέρας είναι κορεσμένος από υδρατμούς (Σχετική υγρασία 100%).

Και η Σέριφος ντυμένη με σύννεφα…
Νάξος: Ιστιοπλοϊκό …χαμένο στην ομίχλη (φώτο: Σπύρος Παπαδόπουλος)

Ο καιρός σήμερα σε Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Αραιές νεφώσεις, κατά διαστήματα πιο πυκνές. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 25 και στην Κρήτη κατά τόπους 27 βαθμούς Κελσίου.

(κεντρική φώτο: Μιχάλης Μαργαρίτης)

(Visited 1.557 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*