Ενίσχυση κοινωνικών δομών στο Νότιο Αιγαίο μέσω του νέου ΕΣΠΑ

admin
02/06/2016 7:32
  •  
  •  
  •  

Δύο ανοιχτές προκλήσεις υποβολής προτάσεων στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014-2020» που αφορούν Δράσεις Βελτίωσης των παρεχομένων κοινωνικών υπηρεσιών στις Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών (όπως Κοινωνικά Παντοπωλεία, Παροχή Συσσιτίου και Κοινωνικά Φαρμακεία) και Δράσεις Βελτίωσης των παρεχομένων κοινωνικών υπηρεσιών σε Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων απηύθυνε ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, με στόχο τη στήριξη και ενίσχυση των κοινωνικών δομών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η πρώτη πρόσκληση αφορά:

1ον Στη λειτουργία Κοινωνικών Παντοπωλείων και των Δομών Παροχής Συσσιτίων.

Τα Κοινωνικά Παντοπωλεία είναι δομές διανομής τροφίμων, ειδών παντοπωλείου, ειδών ατομικής υγιεινής, κατεψυγμένων προϊόντων, ειδών ένδυσης και υπόδησης, βιβλίων, παιχνιδιών, κλπ., σε σταθερή και τακτική βάση σε άτομα και οικογένειες που τα έχουν ανάγκη.

Η Δομή Παροχής Συσσιτίων παρέχει γεύματα, σε σταθερή και τακτική βάση, σε ωφελούμενα άτομα και οικογένειες που τα έχουν ανάγκη. Οι δομές Σίτισης και Βασικών Αγαθών επιδιώκεται να λειτουργήσουν σε συνέργεια με το ΤΕΒΑ με ελάχιστο αριθμό ωφελουμένων τα 100 νοικοκυριά ανά δομή.

Προβλέπεται η δημιουργία δομών σε δήμους με πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων, οι οποίες θα παρέχουν υπηρεσίες Κοινωνικού Παντοπωλείου και παροχής γευμάτων. Στις περιπτώσεις μικρότερων δήμων, έχει προβλεφθεί η παροχή υπηρεσιών διανομής βασικών αγαθών στο πλαίσιο των Κέντρων Κοινότητας.

2ον Στη συγχρηματοδότηση κοινωνικών φαρμακείων στα νησιά Άνδρο, Θήρα, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κέα, Κω, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο, Σύρο και Τήνο.

Τα Κοινωνικά Φαρμακεία παρέχουν σε σταθερή και τακτική βάση δωρεάν φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα σε άτομα που τα έχουν ανάγκη. Το σχετικό φαρμακευτικό υλικό θα πρέπει να εξασφαλίζεται μέσω συγκεκριμένων συνεργασιών με φαρμακοβιομηχανίες και τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους, καθώς και από τη συμμετοχή και κινητοποίηση συλλογικών φορέων και πολιτών.

Ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται σε 1.582.920 ευρώ για διάστημα 3 ετών και καλύπτει τις δαπάνες που αφορούν τις αμοιβές του προσωπικού και τα λειτουργικά έξοδα των δομών. Δυνητικοί δικαιούχοι στους οποίους απευθύνονται οι προσκλήσεις είναι οι ΟΤΑ α’ βαθμού, Δημοτικά ΝΠΔΔ, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις των Δήμων ή πιστοποιημένες ΜΚΟ που συνάπτουν μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο.

Η δεύτερη πρόσκληση αφορά σε Δράσεις Βελτίωσης των παρεχομένων κοινωνικών υπηρεσιών στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ). Τα ΚΗΦΗ παρέχουν υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα μη δυνάμενα να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια, κλπ.). Η εν λόγω δράση είναι συνέχιση δράσης που συγχρηματοδοτήθηκε από το ΕΠΑΝΑΔ την προηγούμενη περίοδο στα νησιά Τήνο, Νάξο, Πάρο και Ρόδο.

Ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης είναι 475.000 ευρώ και η δράση θα συγχρηματοδοτηθεί για 1 έτος. Δυνητικοί δικαιούχοι είναι Δήμοι και ΝΠΔΔ των Δήμων, Δημοτικές Κοινωφελείς Επιχειρήσεις ή ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

(φωτό: dimokratiki.gr)

(Visited 9 times, 1 visits today)