COVID-AKI: Το παιχνίδι που μαθαίνει στα παιδιά τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό

Άκης Αξαόπουλος
22/02/2022 17:04
 
 
 

 

Ήταν οι πρώτες μέρες της καραντίνας του 2020, όταν ο κορωνοϊός ήταν ακόμη ο άγνωστος εχθρός και η φιλόλογος Γεωργία Καλπαζίδου αναζητούσε τρόπους να απασχολήσει δημιουργικά τον μικρό της γιο και να τού εξηγήσει με τρόπο εύληπτο τους νέους κανόνες που έθετε στην καθημερινότητα των ανθρώπων σε όλον τον κόσμο η πανδημία.

Μητέρα και γιος ξεκίνησαν να ζωγραφίζουν σε μπλοκ ζωγραφικής ένα ταμπλό επιτραπέζιου παιχνιδιού, στη λογική του κλασικού παιχνιδιού «φιδάκι». Η ζωγραφιά απεικόνιζε μία διαδρομή, η οποία περιλάμβανε πολλές στάσεις, κάποιες από τις οποίες ανέγραφαν οδηγίες για το πλύσιμο χεριών, την απολύμανση και αερισμό του χώρου, καταλήγοντας στο τελευταίο κουτί του ταμπλό, με νικητή εκείνον που κατέκτησε πρώτος το «Μένουμε Ασφαλείς».

Με τέσσερα πιόνια και ένα ζάρι το «COVID-AKI», όπως «βαφτίστηκε» το παιχνίδι, είχε ήδη ξεκινήσει το ταξίδι του.

Η κ. Καλπαζίδου μοιράστηκε τις επόμενες μέρες την εμπειρία της στην ομάδα νέων γυναικών Ρομά, την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «R.E.V.M.A.» (Roma Educational Vocational Maintainable Assistance) και η ομάδα αποφάσισε να απευθυνθεί στις αρμόδιες δομές του Δήμου για να προτείνει την υλοποίηση και διάδοση του επιτραπέζιου παιχνιδιού ως έναν ευχάριστο τρόπο εξοικείωσης της μαθητικής κοινότητας με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα αυτοπροστασίας από την έκθεση στον κορονοϊό.

«Η ιδέα προέκυψε ένα απόγευμα παίζοντας με τον γιο μου εν μέσω καραντίνας. Στην πρωτόγνωρη τότε και δύσκολη κατάσταση που ζούσαμε θέλαμε και να περάσουμε στο σπίτι δημιουργικό χρόνο και να μάθω ταυτόχρονα στον γιο μου τους κανόνες υγιεινής. Σκεφτήκαμε μετά ως ομάδα αυτή την ιδέα και τη ζωγραφιά που κάναμε στο σπίτι να την προτείνουμε στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης- παράρτημα Ρομά, με το οποίο είχαμε ήδη μια επαφή και συνεργασία. Έτσι, και με τη δική τους στήριξη, έγινε η επαφή με τον δήμο και με το τμήμα Παιδείας και με τη στήριξη και χρηματοδότηση του Δήμου καταφέραμε από μία ιδέα να φτάσουμε εδώ. Είναι ένα ευχάριστο παιχνίδι, διασκεδαστικό, τα παιδιά γελάνε, έχει και ένα μικρό επίπεδο δυσκολίας, ώστε να υπάρχει κίνητρο και να μη βαριούνται και είναι καλό γιατί τους μένουν κάποιες οδηγίες που όλοι εμπεδώσαμε καλύτερα αυτή την περίοδο», ανέφερε η κ. Καλπαζίδου μπροστά από ένα μεγάλο ταμπλό του παιχνιδιού που τοποθετήθηκε στην αυλή του 5ου Δημοτικού Σχολείου στον Δενδροπόταμο, όπου οι μικροί μαθητές του έπαιξαν όλοι μαζί το πρωτότυπο εκπαιδευτικό παιχνίδι «COVID-ΑΚΙ».

«Συνεργαζόμασταν και από πριν αλλά μέσα απ’ αυτή την πρωτοβουλία η συνεργασία πήρε νέα πνοή. Στόχος μας είναι να περάσουμε με παιγνιώδη τρόπο το μήνυμα της πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας. Θέλουμε τα παιδιά να κατακτήσουν βασικούς κανόνες υγιεινής και να χαρούν», δήλωσε η παιδαγωγός στο παράρτημα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης Βασιλική Βατάλη.

«Η ιδέα ήταν να βρούμε έναν τρόπο εύληπτο ώστε παίζοντας και διασκεδάζοντας, τα παιδιά να διδαχθούν τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται προς αποφυγή της διάδοσης του κορονοϊού. Με το επιτραπέζιο αυτό, τα παιδιά παίζουν και λαμβάνουν ως καλή αγωγή ωφέλιμα μηνύματα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος παρέστη στην εκδήλωση παρουσίασης του παιχνιδιού στο σχολείο.

«Πέρα από το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό παιχνίδι για τέταρτη χρονιά ο Δήμος μας υλοποιεί το πρόγραμμα “follow green- πάμε ανακύκλωση”, έναν μαθητικό διαγωνισμό σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, στο πλαίσιο του οποίου συγκεντρώνονται πάνω από 10 τόνοι ανακυκλώσιμα υλικά και ανάλογα με τις ποσότητες που συγκεντρώνει κάθε σχολείο κερδίζει χρήσιμα δώρα και βραβεία. Επίσης, σε συνεργασία με σχολεία εφαρμόζουμε και ένα σύγχρονο πρόγραμμα εκπαιδευτικής ρομποτικής, όπως και πρόγραμμα περιβαλλοντικής επιμόρφωσης», πρόσθεσε ο δήμαρχος, εξηγώντας πως όλα αυτά τα προγράμματα έχουν κοινό στόχο «τα παιδιά πέρα από τη στενή μαθησιακή διαδικασία να αποκτούν και άλλες γνώσεις, να αναπτύσσουν δεξιότητες και να γίνουν ενημερωμένοι πολίτες του αύριο».

(Visited 121 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*