«Θυσιάζονται» οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον βωμό της κρίσης

loyketo katastima krisi
admin
14/06/2016 13:09
 
 
 

Περίπου 10.000 επιχειρήσεις έχουν βάλει «λουκέτο» σε όλη την Ελλάδα από την αρχή του χρόνου, λόγω του νέου Ασφαλιστικού και Φορολογικού, ενώ και στις Κυκλάδες περίπου το 20{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} των επιχειρήσεων έκλεισαν γιατί δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή «Δέκα με τόνο» του AegeanVoice 107.5.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, τα απανωτά μέτρα έχουν «γονατίσει» τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (που, σε συντριπτικό ποσοστό, αποτελούν την «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας), με αποτέλεσμα ακόμη και ευεργετικές ρυθμίσεις, όπως αυτή των 100 δόσεων, να μην είναι αρκετές για να μπορέσουν να τις βγάλουν από το τέλμα.

«Η χώρα μας θα πρέπει να καταλάβει ότι η οικονομία της μπορεί να πάει μπροστά μόνο από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι και στον νομό μας, παρατηρείται το φαινόμενο να κλείνουν επιχειρήσεις των δύο ή τριών ατόμων και τη θέση τους να παίρνουν επιχειρήσεις του ενός ευρώ. «Δεν μιλάμε πια για επιχειρηματικότητα, αλλά για αυταπασχολούμενους επιχειρηματίες που απλά βγάζουν το ψωμί τους» επεσήμανε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος έκανε επίσης λόγο για «επιχειρήσεις – “ζόμπι”» που δεν λειτουργούν, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορούν και να παύσουν τη δραστηριότητα τους γιατί ακόμη και γι’ αυτό απαιτούνται χρήματα που δεν έχουν.

Στις Κυκλάδες δε, παρατηρείται και η λειτουργία μικρών επιχειρήσεων μόνο κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν και είναι αυτές που «έδωσαν τη μάχη στα 8 χρόνια της ύφεσης», ενώ αντίθετα οι μεγάλες επιχειρήσεις «απέδρασαν» στο εξωτερικό, μεταφέροντας εκεί τα συμφέροντα τους. «17 μεγάλες επιχειρήσεις χρωστάνε 11 δισ. και δεν θα τα πληρώσουν ποτέ» υποστήριξε και πρόσθεσε ότι αυτές ακριβώς οι επιχειρήσεις θέλουν να τους χαριστούν τα χρέη τους, εκβιάζοντας ότι αν κλείσουν, θα βρεθούν στο δρόμο οι εργαζόμενοι τους.

xatzitheodosioy giannis

«Τόνωση ο αναπτυξιακός νόμος»

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου χαρακτήρισε «ανάσα και τόνωση» τον αναπτυξιακό νόμο, για τον οποίο είπε ότι θα φανερώσει την κατεύθυνση που θέλει να δώσει η κυβέρνηση στην οικονομία, αλλά και ποιους θέλει να βοηθήσει.

«Μας ενδιαφέρουν τα κριτήρια ένταξης και τα κίνητρα που θα δοθούν, ειδικά στις πολύ μικρές επιχειρήσεις» είπε και συμπλήρωσε ότι «από τη στιγμή που δεν έχουμε τραπεζικό σύστημα, περιμένουμε να δούμε ανάπτυξη μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων του αναπτυξιακού νόμου και των προγραμμάτων ΕΣΠΑ».

(φωτό: ethnos.gr)

(Visited 42 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*