Σκύλος στην παραλία: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται

Άκης Αξαόπουλος
24/06/2022 00:29
 
 
 

 

Τι ορίζει ο Νόμος για την παρουσία των σκύλων στις παραλίες, και για το αν επιτρέπεται να κολυμπούν στη θάλασσα – Χρήσιμα tips για ευχάριστη παραμονή στην παραλία

Ένα ζήτημα που «καίει» όλους τους κηδεμόνες σκύλων, είναι το αν επιτρέπεται η παρουσία του μικρού τους φίλου σε όλες τις παραλίες, καθώς κι εάν έχει το δικαίωμα να βουτήξει στη θάλασσα.

«Πολλές φορές, οι κηδεμόνες σκύλων διερωτώνται: «Επιτρέπεται ο σκύλος στην παραλία που θα πάμε;». «Κι αν έχει κόσμο που δεν θέλει τον σκύλο μέσα στη θάλασσα;». Γενικότερα, έχουν απορίες που αφορούν την παραμονή τους στην παραλία μαζί με τον σκύλο τους.

Καθώς οι περισσότεροι κηδεμόνες σκύλων θέλουν να απολαύσουν ξένοιαστες στιγμές στην παραλία με τον αγαπημένο τετράποδο φίλο τους -μία δραστηριότητα που οι περισσότεροι σκύλοι ευχαριστιούνται, ακόμη και αν δεν βουτήξουν στη θάλασσα-, ας αποσαφηνίσουμε τι ορίζει ο σχετικός νόμος», λέει ο διπλωματούχος εκπαιδευτής και σύμβουλος συμπεριφοράς σκύλων, Σεραφείμ Δράκος, και ενημερώνει για το σχετικό άρθρο.

Στον νόμο 4830 «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ 169/18-9-2021), το άρθρο 19 «Πρόσβαση στις παραλίες» αναφέρει ότι τα ζώα συντροφιάς επιτρέπονται στις μη οργανωμένες παραλίες, καθώς και στη θάλασσα.

Εκτός θάλασσας, είναι υποχρεωτική πάντοτε η χρήση λουριού.

Στις οργανωμένες παραλίες η πρόσβαση σκύλων επιτρέπεται μόνο εάν πρόκειται για σκύλους βοήθειας, ή εφόσον υπάρχει σχετική ευδιάκριτη ένδειξη, που έχει αναρτηθεί από τον νόμιμο υπεύθυνο εκμετάλλευσης της παραλίας. Εκτός θάλασσας είναι υποχρεωτική πάντοτε η χρήση λουριού. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η παράγραφος 3 του άρθρου 19 αναφέρει ότι απαγορεύεται η πρόσβαση σκύλων στις παραλίες με πιστοποίηση Γαλάζιας Σημαίας από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.

Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 21, οι σκύλοι βοήθειας και τα ζώα θεραπείας μπορούν να εισέρχονται όπου επιτρέπεται η είσοδος των ατόμων τα οποία συνοδεύουν, συμπεριλαμβανομένων εστιατορίων, ξενοδοχείων, νοσοκομείων, σχολείων, δημόσιων υπηρεσιών, αθλητικών εγκαταστάσεων και εκκλησιών, εφόσον το επιτρέπουν το μέγεθος και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους.

Το άτομο το οποίο δέχεται τις υπηρεσίες του ζώου,  φέρει τα απαραίτητα πιστοποιητικά, που αποδεικνύουν ότι το ζώο είναι σκύλος βοήθειας, ή ζώο θεραπείας, και τα επιδεικνύει, εφόσον του ζητηθεί, από τους υπευθύνους των χώρων στους οποίους δεν επιτρέπεται κατά κανόνα η είσοδος σε ζώα συντροφιάς.

Όπως επισημαίνει ο κ. Δράκος, εφόσον θέλουμε να επισκεφτούμε παραλία με λουόμενους, είναι απαραίτητο, ο σκύλος μας να έχει εξοικειωθεί με την πολυκοσμία και να μην ενοχλεί.

«Είναι απαραίτητο να βρούμε ένα μέρος σκιερό, ή να δημιουργήσουμε σκιά, ώστε να μπορεί να προφυλαχθεί από τον ήλιο, διότι υπάρχει κίνδυνος θερμοπληξίας, ή ηλίασης.

Μαζί μας έχουμε άφθονο νερό, για να τον δροσίζουμε. Επίσης, προτείνεται να έχουμε μαζί μας τα αγαπημένα του παιχνίδια, έτσι ώστε να τον παροτρύνουμε να ασχολείται με αυτά, και να παίζουμε κι εμείς μαζί του.

Όσο θα βρισκόμαστε στην παραλία, καλό θα είναι να κάνουμε βόλτες μακριά από τους λουόμενους, ώστε να κάνει την ανάγκη του. Σε περίπτωση που βουτήξει στη θάλασσα, φροντίζουμε να τιναχτεί σε σημείο που δεν θα ενοχλήσει τον κόσμο», υπογραμμίζει ο κ. Δράκος.

Επίσης, αναφέρει ότι, καλό θα είναι να πηγαίνουμε στην παραλία με τον σκύλο μας, ή νωρίς το πρωί, ή αργά το απόγευμα, που η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη.

Και ανοίγει μια παρένθεση, λέγοντας ότι προτείνεται, πριν επισκεφθούμε οποιαδήποτε παραλία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, να πηγαίνουμε από την άνοιξη σε παραλίες με τον σκύλο μας και να δουλεύουμε εκεί «σενάρια», ώστε να τον βοηθήσουμε να εξοικειωθεί με τη διαδικασία της παραλίας.

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τον κ. Δράκο: «Είναι απαραίτητο, κατά την παραμονή μας στη θάλασσα, να μεριμνήσουμε για τους όρους ευζωίας του ζώου μας. Δηλαδή, να έχουμε όλον τον εξοπλισμό για να του φτιάξουμε μία σκιά, εάν δεν υπάρχει, και να φροντίσουμε να έχουμε μαζί τα παιχνίδια του. Και, το κυριότερο όλων, θα πρέπει να σεβαστούμε τον κόσμο που θα υπάρχει γύρω μας, ώστε να κερδίσουμε τον σεβασμό τους, και να απολαύσουμε το μπάνιο μας και τις διακοπές μας».

 

Πηγή: ygeiamou.gr

(Visited 1.191 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*