Νάξος: Σε απόγνωση αγρότες και κτηνοτρόφοι λόγω της λειψυδρίας

anombria naxos 2016 1
admin
08/11/2016 10:20
 
 
 

Διψασμένη η γη στη Νάξο, διψασμένα και τα ζωντανά, λόγω της λειψυδρίας που εξελίσσεται σε «πληγή» για το νησί.

Η αγωνία αγροτών και κτηνοτρόφων έχει «χτυπήσει» κόκκινο, οι οποίοι πλέον παρακολουθούν καθημερινά τα δελτία καιρού και τις μετεωρολογικές προβλέψεις, προκειμένου να δουν αν η Νάξος συμπεριλαμβάνεται στις περιοχές εκείνες όπου θα ανοίξουν οι «κρουνοί» του ουρανού και θα προσφέρουν το πολύτιμο δώρο της βροχής.
«Έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στο Θεό για να σωθεί η σοδειά» δήλωσε στην εκπομπή “Al-iberti News” του Aegean Voice 107.5 ο αγρότης Μιχάλης Ρώτας, κάνοντας γνωστό ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την καλλιέργεια της πατάτας (που χρειάζεται καλό και άφθονο νερό) και οι παραγωγοί στα Λιβαδοχώρια βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς αν δεν βρέξει, η φετινή παραγωγή θα μειωθεί κατά πολύ, αφού έχουν εξαντληθεί και οι εναλλακτικές πηγές άρδευσης.

anombria naxos 2016 2
Η λειψυδρία έχει επηρεάσει επίσης, και την κτηνοτροφία, καθώς δεν υπάρχει νερό για να ποτιστούν τα ζώα και δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η σπορά των χωραφιών με κριθάρι και βρώμη που χρησιμοποιούνται στη σίτιση των ζώων. «Αυτή τη στιγμή είναι όλα τα χωράφια ξερά, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στη Νάξο» επισήμανε ο κ. Ρώτας, ο οποίος μίλησε ακόμη για την αναγκαιότητα του φράγματος του Τσικαλαριού, αλλά και για τη σωστή αξιοποίηση του νερού και την αποφυγή σπατάλης του.
Τέλος, ο κ. Ρώτας έκανε γνωστό ότι βρίσκεται στη Νάξο κλιμάκιο του ΕΛΓΑ που προχωρά στην εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες πατάτας από την ανεμοθύελλα της περασμένης εβδομάδας, ώστε να δοθούν αποζημιώσεις σε όσους τις δικαιούνται.

anombria naxos 2016 3

anombria naxos 2016 4

(Visited 19 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*