Νίκος Λεβογιάννης για την εξέγερση του Πολυτεχνείου: «Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος»

polytexneio 2
admin
17/11/2016 11:50
 
 
 

Σαράντα τρία χρόνια πίσω γύρισε σήμερα ο χρόνος για τον Νίκο Λεβογιάννη, τότε που ως καθηγητής σε δύο σχολεία και σε φροντιστήρια στο κέντρο της Αθήνας, έζησε την «αυθόρμητη λαϊκή εξέγερση» του Πολυτεχνείου και τον «τεράστιο ξεσηκωμό του λαού της πρωτεύουσας» όπως είπε χαρακτηριστικά στην εκπομπή “Al-iberti News” του Aegean Voice 107.5.
«Ήταν μέρες ηρωικές και συγκλονιστικές. Ο ραδιοφωνικός σταθμός του πολυτεχνείου είχε δημιουργήσει τεράστιο κλίμα ξεσηκωμού, με όλη τη σημασία που έχει αυτή η λέξη. Ήταν ένας σταθμός που τον άκουγες και δεν μπορούσες να μην ξεσηκωθείς» επισήμανε ο κ. Λεβογιάννης, μαθητές του οποίου είχαν οχυρωθεί μέσα στο Πολυτεχνείο. Πρόσθεσε δε, πως και πολλοί Ναξιώτες φοιτητές συμμετείχαν στα γεγονότα και κάποιοι από αυτούς συνελήφθησαν, ενώ το ίδιο κλίμα αντίδρασης απέναντι στη Χούντα επικρατούσε και στους ναξιώτικους συλλόγους που δραστηριοποιούνταν τότε στην Αθήνα.
«Ήταν η έξυπνη κίνηση της χούντας να επέμβει. Αν δεν επενέβαιναν τα τανκς, την άλλη μέρα η εξέγερση θα είχε απλωθεί παντού, το κλίμα ήταν απελευθερωτικό. Σημασία έχει ότι ξεσηκώθηκε ένας ολόκληρος λαός και δεν είναι τυχαίο ότι τελικά δεν άντεξε η χούντα μετά από αυτόν τον ξεσηκωμό» ανέφερε σε άλλο σημείο της διήγησης του ο κ. Λεβογιάννης, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί και στους Ναξιώτες εκείνους που διώχθηκαν, εξορίστηκαν και διαπομπεύθηκαν από το καθεστώς της δικτατορίας. Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Νικηφόρο Μανδηλαρά, λέγοντας ότι η μνήμη του δεν τιμάται όσο θα έπρεπε στη Νάξο.

«Μάθημα το Πολυτεχνείο για τις επόμενες γενιές»
Για τον κ. Λεβογιάννη, το νόημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου δεν έχει χαθεί, καθώς η επέτειος της γιορτάζεται κάθε χρόνο με έναν τρόπο παλλαϊκό.
«Το ότι διατηρεί τη ζωντάνια της 43 χρόνια μετά, δείχνει ότι εξακολουθεί να αστράφτει και να βροντά – έχει σημασία αυτό. Είναι ένα φως που εξακολουθεί να ακτινοβολεί. Μαθήματα είναι αυτά για τις νεότερες γενιές. Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος! Η ιστορία είναι διδάσκαλος του παρόντος και οδηγός του μέλλοντος» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Όσο θα υπάρχει ζωή, ο αγώνας συνεχίζεται. Αρκεί να ανεβαίνει η κοινωνία τα σκαλοπάτια προς τα πάνω».

«Ο αγώνας πρέπει να είναι διαρκής και ανυποχώρητος»
Την άποψη αυτή εξέφρασε ο πρόεδρος της Κορώνου Νίκος Χουζούρης, ο οποίος σε τηλεφωνική παρέμβαση του στην εκπομπή “Al-iberti News” χαρακτήρισε τον κ. Λεβογιάννη ως έναν «από τους πιο τίμιους πολιτικούς που έβγαλε η Νάξος».
Ο κ. Χουζούρης κατέθεσε την προσωπική του μαρτυρία για την εποχή της Χούντας και αναφέρθηκε στο περιεχόμενο προσωπικής αλληλογραφίας που είχε ο Νικηφόρος Μανδηλαράς με τον πατέρα του, τον οποίο αντιμετώπιζαν ως παρείσακτο γιατί ήταν «πατέρας κομμουνιστή».

(Visited 39 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*