Γ. Βλασερος: «Να παρέμβει άμεσα η Πολιτεία στην εξάπλωση των ξαπλωστρών στις παραλίες»

Newsroom
04/08/2023 18:53
 
 
 

 

Δίκαιες χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις σε Πάρο και Νάξο για τη διασφάλιση του δικαιώματος της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στη θάλασσα, ο Γιάννης Βλασερός.

Ο κ. Βλασερός, με παρέμβασή του, επισημαίνει την για ανάγκη διατήρησης του «απαράμιλλου φυσικού κάλλους» των νησιών, κάνοντας παράλληλα λόγο για ανάγκη δημιουργίας ενός νομικού πλαισίου που διασφαλίζει όχι μόνο το δικαίωμα του πολίτη να προσεγγίζει ελεύθερα την θάλασσα, αλλά και τη δυνατότητα ελεγχόμενης ήπιας και χρήσιμης επαγγελματικής χρήσης των παραλιών.

Αναλυτικά, η παρέμβαση του κ. Βλασερού έχει ως εξής:
Πολλές φορές έχω αναφερθεί στην ανάγκη του σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος το οποίο κάθε άλλο παρά προστατεύεται.

Η ανάγκη της διατήρησης του απαράμιλλου φυσικού κάλλους των νησιών μας, δεν είναι μόνο θέμα υποχρέωσης σ’ αυτούς από τους οποίους το παραλάβαμε αλλά και σε αυτούς που θα το παραδώσουμε. Πρόκειται για ένα κοινωνικό θέμα, αλλά και βασικό στοιχείο του τουριστικού μας προϊόντος.

Αιχμή αυτή τη στιγμή της ασέβειας προς το φυσικό περιβάλλον που κάποιες φορές αφορούν και τις περιοχές natura είναι οι παραλίες των νησιών μας, οι φυσικές όχθες της θάλασσας που πολλές φορές βανδαλίζονται με πλήρη κατάληψη από ξαπλώστρες και τραπεζοκαθίσματα με διάφορες κατασκευές και παρεμβάσεις, όπως κατεδάφιση αμμοθινώνης και αποκόλληση πλακών από την θάλασσα.

Πέρα από αυτές τις φυσικές συνέπειες, με την σχεδόν ολοσχερή κατάληψη με ξαπλώστρες των παραλιών, παρεμποδίζεται το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών της ελεύθερης πρόσβασης στην θάλασσα με την αναγκαστική χρήση των ξαπλωστρών με υψηλό πολλές φορές και παράλογο μίσθωμα.

Η δίκαιη κινητοποίηση των πολιτών στην Πάρο και τώρα και στη Νάξο απέναντι στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση δείχνει το μέγεθος του προβλήματος και την ανάγκη της άμεσης επίλυσης του. Άμεσα πρέπει να εφαρμοστούν αυτά που ορίζει ο νόμος.

Οι παρεμβάσεις της δικαιοσύνης και του Υπουργού Οικονομικών, έστω και καθυστερημένα, ελπίζουμε να είναι ουσιαστικές.

Η ανάγκη δημιουργίας ενός νομικού πλαισίου που θα έχει νομική ευθύνη και η δημοτική αρχή, η οποία θα διασφαλίζει το δικαίωμα του πολίτη να προσεγγίζει ελεύθερα την θάλασσα, αλλά και τη δυνατότητα ελεγχόμενης ήπιας και χρήσιμης επαγγελματικής χρήσης που θα εξασφαλίζει την ανάγκη όσων θέλουν περισσότερες ανέσεις στην θάλασσα για την διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος, είναι επιτακτική.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 136 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*