Έως το τέλος Φεβρουαρίου η διαβούλευση μεταξύ ΕΟΠΥΥ και επαγγελματιών ειδικής αγωγής

eidiki agogi diamartyria
admin
26/01/2017 15:07
 
 
 

Παράταση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου έδωσε το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ στην περίοδο διαβούλευσης με τα σωματεία, τους συλλόγους και τους φορείς Ειδικής Αγωγής, που καλούνται (όψιμα) από την Πολιτεία, όχι μόνο να καταθέσουν τις προτάσεις τους, αλλά και να συμμετέχουν ενεργά στον διάλογο.
«Η μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που εξελίσσεται προς όφελος του πολίτη απαιτεί σύμπνοια και συνεργασία από όλους τους εμπλεκομένους. Ο Οργανισμός αναμένει την ενεργή συμμετοχή τους στο πλαίσιο ενός εποικοδομητικού διαλόγου […] Στόχος της διαβούλευσης πρέπει να είναι η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης στη σχέση ΕΟΠΥΥ-Επαγγελματιών Ειδικής Αγωγής και η συγκεκριμενοποίηση των όρων της μεταξύ τους σύμβασης, η οποία θα πρέπει να έχει υπογραφεί μέχρι 15/03/2017» αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ.
Ταυτόχρονα, αναμένεται να συγκροτηθεί στο υπουργείο Υγείας Επιστημονική Επιτροπή, στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των φορέων Ειδικής Αγωγής. Αντικείμενο της Επιτροπής θα είναι η διαμόρφωση προτάσεων για το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των Κέντρων Ειδικής Αγωγής, η αποτύπωση των πραγματικών αναγκών σε όλο το φάσμα της Ειδικής Αγωγής και η υιοθέτηση επιστημονικά τεκμηριωμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Τα συμπεράσματα της Επιτροπής θα ληφθούν υπόψη για τη διαμόρφωση του τελικού προϋπολογισμού για την Ειδική Αγωγή.

Μανιός: «Εξορθολογισμός μιας νοσηρής κατάστασης»
Δικαιολογημένη χαρακτήρισε την αντίδραση των επαγγελματιών ειδικής αγωγής ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός, ωστόσο υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να αντιμετωπίσει με εξορθολογισμό μια «νοσηρή κατάσταση» που αφορούσε στις αμοιβές, στα κόστη και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής “Al-iberti News” του Aegean Voice 107.5, o βουλευτής περιέγραψε τη διαδικασία που ακολουθούνταν μέχρι σήμερα, ενώ συμπλήρωσε ότι σαφώς και θα πρέπει να υπάρξει λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα, μιας και σχετίζεται με το πλέον ευαίσθητο κομμάτι του πληθυσμού, τα παιδιά. Γι’ αυτό και θα πρέπει οι θεραπευτές ειδικής αγωγής (ανάμεσα τους και αυτοί των Κυκλάδων), μέσω των συλλογικών οργάνων τους, να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να ακολουθήσει ένας εποικοδομητικός διάλογος.
«Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να το αρνηθεί την περίθαλψη στα παιδιά που χρήζουν ειδικής αγωγής. Το μόνο που μπορεί να κάνει διαφορετικό είναι να βάλει μια έννομη τάξη» ανέφερε ο κ. Μανιός, κάνοντας επίσης γνωστό ότι θα γίνει και σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της οποίας είναι πρόεδρος.

Πανανής: «Προσωπική δικαίωση όλων των θεραπευτών»
Παρόλο που νοιώθουν ότι η παράταση που δόθηκε, είναι «προσωπική δικαίωση όλων των θεραπευτών», οι επαγγελματίες ειδικής αγωγής δεν θα σταματήσουν τον αγώνα που δίνουν μαζί με τους γονείς για την υπεράσπιση του κλάδου τους.
Αμέσως μετά τον κ. Μανιό, στην εκπομπή “Al-iberti News” του Aegean Voice 107.5 τοποθετήθηκε ο λογοθεραπευτής Κωνσταντίνος Πανανής που δήλωσε ικανοποιημένος από την παράταση που δόθηκε, καθώς – όπως επανέλαβε – «το σύστημα δεν ήταν έτοιμο να δεχθεί αυτές τις αλλαγές, γιατί συντάχθηκαν με προχειρότητα».
«Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί, γιατί αν κάποιος σε βλέπει κακόβουλα εξαρχής, όπως ο ΕΟΠΥΥ, σε προϊδεάζει αρνητικά […] Ζητάμε τις αλλαγές επίμονα εδώ και χρόνια, ζητάμε να μπορούμε να κατοχυρωθούμε ως επαγγελματίες […] Αυτό που θέλουμε είναι να συζητήσουμε με δίκαιους όρους και με καλή επικοινωνία» δήλωσε μεταξύ άλλων, ο κ. Πανανής, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία των θεραπευτών των Κυκλάδων να συναντηθούν με τον κ. Μανιό στη Νάξο, όταν θα την επισκεφθεί στις 12 Φεβρουαρίου.

(Visited 20 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*