Ένας Ναξιώτης εκτοπισμένος από τη Χούντα στις φυλακές της Σκάλας Ωρωπού

fylakes oropoy
admin
15/02/2017 09:45
 
 
 

Ένας φιλήσυχος πολίτης από το Αγερσανί Νάξου, ο εμποροράπτης Γιάννης Μαργαρίτης εκτοπίστηκε κατά την περίοδο της Δικτατορίας στις φυλακές της Σκάλας Ωρωπού.
Ο Γιάννης Μαργαρίτης είχε χαρακτηριστεί «λίαν επικίνδυνον στέλεχος του ΚΚΕ» και ως εκ τούτου κρίθηκε επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Έτσι, χωρίς απόφαση δικαστηρίου, αλλά με μια προσχηματική δήθεν «απόφαση» της ΕΔΑΝ Κυκλάδων εκτοπίστηκε για έναν χρόνο στο στρατόπεδο Σκάλας Ωρωπού.
Το αιτιολογικό της δεύτερης «απόφασης» καρμπόν, ήταν το εξής: «ούτος, παρά την επί δύο έτη κράτησίν του εν εκτοπίσει, τας συστάσεις και νουθεσίας όπως παύση την εγκληματικήν διά την Ελλάδα δράσιν του, όχι μόνον ουδεμίαν μεταμέλειαν επεδείξατο, αλλ’ αρνείται να δηλώση, έστω και προφορικώς, ότι αφιέμενος ελεύθερος δεν θα αναμιχθή εις τας παρανόμους ενεργείας κατά του κράτους, της Δημοσίας Τάξεως και Ασφαλείας και ότι θα διάγη φιλησύχως και νομιμοφρόνως, προκύπτει σαφώς ότι αφιέμενος ελεύθερος θέλει εξακολουθήσει την κομμουνιστικήν αντεθνικήν του δράσιν. Επειδή προκύπτει ότι είναι λίαν επικίνδυνον στέλεχος του ΚΚΕ, αποφαίνεται και κρίνει τούτον επικίνδυνον εις την δημοσίαν τάξιν και Ασφάλειαν και παρατείνει την εκτόπισίν του επί έν έτος εις το Στρατόπεδον Σκάλας Ωρωπού Αττικής, προς δε χαρακτηρίζει αυτόν εύπορον και ικανόν προς εργασίαν…».
Ο Γιάννης Μαργαρίτης απελευθερώθηκε στις 12 Φλεβάρη 1970, ενώ στα χρόνια της εκτόπισής του, βρέθηκε επίσης στη Γυάρο και στο Παρθένι Λέρου.
Η ιστορία του αναφέρεται σε σχετικό αφιέρωμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας του Ωρωπού «Ανεξάρτητος Παρατηρητής», το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

(Visited 37 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*