Σύρος: Φέιγ-βολάν υπέρ του «Ανοιχτού 3ου»

feig volan 3o dimotiko 7
admin
22/02/2017 17:07
 
 
 

Φέιγ-βολάν με συνθήματα κατά της πρόσφατης παρέμβασης (κατά άλλους, πράξης καταστολής) στο κτίριο του πρώην 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης είδαν σήμερα το πρωί οι περαστικοί στο κέντρο της Ερμούπολης.
«Οι ιδέες δεν γκρεμίζονται, μόνο τα ντουβάρια», «Κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις και τις αυτόνομες δομές», «Το ανοιχτό 3ο είμαι εγώ και εσύ, σε κάθε νησί τσακίστε τους ναζί», «Ας ζήσουμε ελεύθερα και αυτοοργανωμένα» ήταν μερικά από τα συνθήματα που είχαν γραφτεί στα φέιγ-βολάν, μέσω των οποίων αυτοί που προχώρησαν στη ρίψη τους προειδοποιούσαν ότι «με 300 εγκαταλελειμμένα κτίρια στο νησί, πιστεύετε πως θα μείνουμε άστεγοι;».

feig volan 3o dimotiko 4

feig volan 3o dimotiko 1

feig volan 3o dimotiko 2

feig volan 3o dimotiko 3
Υπενθυμίζεται ότι το κτίριο του πρώην 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης κρίθηκε ακατάλληλο λόγω των σοβαρών προβλημάτων στατικότητας που παρουσίασε και εγκαταλείφθηκε. Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια ο χώρος – το «Ανοιχτό 3ο» όπως αποκαλούταν – τελούσε υπό κατάληψη ως «ανοιχτός κοινωνικός χώρος».
Πριν λίγες μέρες και μετά από παρέμβαση του δήμου Σύρου-Ερμούπολης, η αστυνομία μπήκε στον χώρο και απομάκρυνε αντικείμενα, έπιπλα και συσκευές που χρησιμοποιούνταν στην κατάληψη και τις εκδηλώσεις που διοργανώνονταν εκεί (διαβάστε περισσότερα εδώ).

feig volan 3o dimotiko 5

feig volan 3o dimotiko 8

feig volan 3o dimotiko 9
Την αντίθεση τους σε αυτή την κίνηση εξέφρασαν τόσο η ΕΛΜΕ Α’ Κυκλάδων (που προχώρησε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας), όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ Σύρου, εκφράζοντας την άποψη ότι «ενέργειες βανδαλισμού και εκδικητικότητας δεν επιτρέπονται στο όνομα κανενός “δικαίου”».

feig volan 3o dimotiko 6

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Α’ Κυκλάδων:
«Την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου συνεργείο του Δήμου με τη συνοδεία της αστυνομίας, εισέβαλαν στον χώρο του παλιού 3ου δημοτικού σχολείου στο Βροντάδο, το οποίο τα δύο τελευταία χρόνια τελούσε υπό κατάληψη ως ανοιχτός κοινωνικός χώρος.
Στο συγκεκριμένο χώρο πραγματοποιήθηκαν πολλές εκδηλώσεις (βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές ταινιών, ανοιχτές πολιτικές και κοινωνικές συνελεύσεις, συλλογικές κουζίνες, συναυλίες), λειτουργούσε βιβλιοθήκη, ενώ αποκαταστάθηκαν τα γήπεδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου στον προαύλιο χώρο για τα παιδιά της γειτονιάς. Τα συνεργεία του δήμου, προφανώς εκτελώντας τις διαταγές του δημάρχου ισοπέδωσαν τον χώρο, κατέστρεψαν την βιβλιοθήκη, την κουζίνα και τους άλλους χώρους.
Ανεξάρτητα των λόγων που θα επικαλεσθεί ο Δήμος για την ισοπέδωση του κοινωνικού χώρου πιστεύουμε ότι οφείλεται στην πολιτική και κοινωνική δράση του Ανοιχτού 3ου. Οι αντιφασιστικές του δράσεις, οι εκδηλώσεις συμπαράστασης στους απλήρωτους εργάτες του Νεωρίου, η αλληλεγγύη στους μετανάστες, η συμμετοχή της συλλογικότητας σε όλες τις συγκεντρώσεις που καλούσαν τα σωματεία, οι θέσεις που είχε σε όλα τα ζητήματα το Ανοιχτό 3ο, είναι η πραγματική αιτία στοχοποίησής του, τόσο από το Δήμο όσο και από τους φασίστες..
Η ΕΛΜΕ Α’ Κυκλάδων βρίσκεται στους ίδιους αγώνες με τους μαθητές, φοιτητές, εργαζομένους και άνεργους που αποτελούν το Ανοιχτό 3ο, δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας και καλούμε στην πλατεία Μιαούλη την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου και ώρα 17:30 να εκφράσουμε την αντίθεση μας στην φασιστική επίθεση στη συλλογικότητα του Ανοιχτού 3ου».

feig volan 3o dimotiko 10

feig volan 3o dimotiko 11

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Σύρου:
Παρά την θλιβερή σιωπή του μεγαλύτερου μέρους των τοπικών μέσων ενημέρωσης, το απαράδεκτο γεγονός της εν κρυπτώ βίαιης ενέργειας/παρέμβασης και εντέλει καταστροφής του χώρου του ισογείου του διατηρητέου ιστορικού 3ου Δημοτικού Σχολείου της Ερμούπολης, στον οποίο είχε γίνει κατάληψη από ομάδα συμπολιτών μας με δημιουργία ανοιχτού πολιτιστικού χώρου και οργάνωση δράσεων πολιτικών, πολιτιστικών, επιμορφωτικών, αλληλεγγύης κ.α., δεν μπορεί να μην μας προβληματίσει σαν ενέργεια, ακόμη περισσότερο εάν πρόκειται για ενέργεια της δημοτικής αρχής.
Η κοινή γνώμη του νησιού μας, ανεξάρτητα από την πολιτική τοποθέτησή της, δεν μπορεί να αποδεχθεί ένα τέτοιο ανήκουστο και απίστευτης βιαιότητας γεγονός χωρίς να της παρασχεθούν όλες οι σχετικές διαδικαστικές λεπτομέρειες της απόφασης και πραγματοποίησής του. Και, εν προκειμένω, τα ερωτηματικά που ανακύπτουν είναι πολλά:
*Ποιο δημοτικό ή άλλο όργανο και με ποιά διαδικασία έλαβε την απόφαση αυτή,
*Ποιο δικαστικό ή άλλο όργανο και με ποια αιτιολογία έδωσε (;) άδεια εκκένωσης του χώρου και μέχρι ποιου σημείου,
*Ποια και με ποια εξουσία όργανα συνέβαλαν στην βίαιη αυτή «επιδρομή» καταστρέφοντας ξένη περιουσία που βρισκόταν στον χώρο αυτό, αλλά και τοίχους, τζάμια και άλλες εγκαταστάσεις του διατηρητέου κτιρίου, που είχαν τύχει της συνεχούς και μοναδικής φροντίδας αυτών των νέων,
*Ποιος κατέγραψε και τι απέγιναν διάφορα κινητά και ενδεχομένως και αντικείμενα αξίας (βιβλία και άλλα έντυπα της βιβλιοθήκης που είχε δημιουργηθεί, ρούχα που είχαν συγκεντρωθεί για μετανάστες και άλλους μη έχοντες, ηλεκτρονικά μηχανήματα αναπαραγωγής ήχου, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, χρήματα κλπ.) που «κατασχέθηκαν» και μεταφέρθηκαν με φορτηγά σε άγνωστη τοποθεσία,
*Έγινε ποτέ προσπάθεια συμβιβαστικής επίλυσης του θέματος, όπως έχει γίνει με επιτυχία κατ’ επανάληψη σε άλλες καταλήψεις ανά την Ελλάδα;
Με την πεποίθηση ότι η βία φέρνει βία και ότι ενέργειες βανδαλισμού και εκδικητικότητας δεν επιτρέπονται στο όνομα κανενός «δικαίου», δηλώνουμε ότι διαφωνούμε κάθετα με την μέθοδο «σωφρονισμού» και «επιβολής της τάξης» που κάποιοι επέλεξαν, μέθοδος η οποία δεν μπορεί να έχει θέση σε μία εν γένει δημοκρατική και ευνομούμενη κοινωνία, αλλά και πολύ περισσότερο στην τοπική μας κοινωνία.

(Visited 42 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*