Μήνυμα Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’ για το Πάσχα

dorotheos 1
admin
13/04/2017 09:24
 
 
 

ΔΩΡΟΘΕΟΣ Β’
Με το έλεος και τη Χάρη του Θεού
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Μυκόνου, Κύθνου, Σερίφου, Σίφνου, Κιμώλου, Φολεγάνδρου, Δήλου & Σικίνου
Προς τους εορτοφόρους Χριστιανούς, τους παροικούντες στα ευλογημένα νησιά της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως και τους εκλεκτούς επισκέπτες μας

Ευλογημένα μου πνευματικά παιδιά και αγαπητοί επισκέπτες των νησιών μας,
σε λίγο οι Ναοί της ανά την Οικουμένη Ορθοδοξίας και τα πρόσωπα των Χριστιανών θα λάμψουν από το φως του ανεσπέρου φωτός!
Θα λάμψουν από το φως, που πήγασε από τον Πανάγιο Τάφο του Κυρίου, το «καινόν μνημείον», που μένοντας «κενόν» άλλαξε την παγκόσμια ιστορία και την πορεία της ανθρωπότητος.
Και όπως τον Κύριο δεν εμπόδισε να αναστηθεί η Ρωμαϊκή κουστωδία, έτσι και τον Πανάγιο Τάφο δεν μπόρεσαν να εξαφανίσουν ούτε η εκ θεμελίων καταστροφή της Ιερουσαλήμ, το 70 μ.Χ. από το Ρωμαίο Αυτοκράτορα Τίτο, όταν δεν έμεινε «λίθος επί λίθου» κατά την προφητεία του Κυρίου, ούτε η βεβήλωσή του με την ανέγερση επ’ αυτού ναού της Αφροδίτης από τον Αυτοκράτορα Τραϊανό το 135, ούτε η καταστροφή της «Κωνσταντίνειας Βασιλικής» της Αναστάσεως, από τους Πέρσες το 614, ούτε οι αλλεπάλληλες πυρπολήσεις του Ναού από τους Μουσουλμάνους το 936, το 969 και το 1009!
Από τότε που ανακαλύφθηκε από την Αγία Ελένη το 326 μ.Χ. μέχρι σήμερα και μέχρι το τέλος της ιστορίας, ο Πανάγιος Τάφος του Κυρίου, που περικλείεται και προστατεύεται ανέκαθεν από Ιερό Κουβούκλιο, αποτελεί και θα αποτελεί μια ζωντανή επιβεβαίωση των τελευταίων συγκλονιστικών λόγων, που ο αναστάς Χριστός απευθύνει στους μαθητές Του, «ιδού εγώ μεθ’ υμών ειμί πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος»!
Μπροστά σ’ αυτόν, γονάτισαν και γονατίζουν εκατομμύρια των ανά την υφήλιον πιστών!
Μπροστά σ’ αυτόν γονάτισαν και οι Επιστήμονες του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, που πρόσφατα ανέλαβαν και ολοκλήρωσαν το έργο της αποκαταστάσεως του ιερού Κουβουκλίου του, η επικεφαλής των οποίων, Καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών, δήλωσε δημοσίως και ευθαρσώς: «Όταν ανοίχτηκε ο Τάφος του Χριστού γονάτισα μπροστά του και μαζί μου ένιωθα ότι γονάτιζε όλη η ανθρωπότητα»!
Είναι η ίδια η διακεκριμένη Ροδίτισσα Επιστήμων, με την ενεργό συμμετοχή στα γνωστά γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1973, η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στην Πρυτανεία Τεχνολογικού Ιδρύματος στην Ελλάδα, η οποία, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Κρατικής Τηλεόρασης, αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης της μαρμάρινης πλάκας, που εδώ και αιώνες κάλυπτε το σημείο ταφής του Ιησού, τα ειδικά μηχανήματα καταγραφής βραχυκυκλώθηκαν, και προσέθεσε με νόημα: «Αυτό που μας συγκλονίζει όλους είναι ότι ο Τάφος του Ιησού είναι ένας τάφος ζωντανός. Εκπέμπει το μήνυμα της Ανάστασης και της ελπίδας!»
Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά;
Ο «Ζωοδόχος όλβιος τάφος» η «νέα μητρική κοιλία» εκ της οποίας ο κτιστός και φθαρτός άνθρωπος ως ψυχοσωματική ενότητα αναγεννάται οντολογικά και γίνεται κοινωνός και μέτοχος της αιωνίου και αφθάρτου ζωής στην άκτιστη και άληκτη Βασιλεία του Θεού.
Ο Τάφος του Θεανθρώπου είναι η ζωοδόχος καθέδρα της παλιγγενεσίας των ανθρώπων, όπου συντελείται το μυστήριο της ζωής, στον οποίο ο «ζωαρχικώτατος νεκρός» «εν ειρκτή κατακλείεται και νεκροίς συνθάπτεται», στα κατώτατα της γης έως κέντρου Άδου κατέρχεται και, ως παντοδύναμος αυτοζωή, «αφυπνώσας υπερφυώς», «ζωήν εγείρας εξ ύπνου και της φθοράς» τριήμερος ανίσταται!
Ευλογημένοι μου Χριστιανοί,
Ας πλησιάσουμε απόψε ευλαβικά τον Τάφο του Κυρίου μας, ας ακούσουμε μαζί με τις Μυροφόρες τον Αγγελικό λόγο «ουκ έστιν ώδε, αλλ’ ηγέρθη», και μέσα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα της απογοήτευσης, του άγχους, του φόβου και της ανασφάλειας που μας πνίγει, ας ενωτισθούμε, μαζί με τους Αποστόλους, τη διαβεβαίωση του Κυρίου «ιδού εγὼ μεθ᾿ υμών ειμί πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος», ώστε να ξεπεράσουμε τις προσωπικές και ατομικΈς μας δυσκολίες, με τη δύναμη και την αισιοδοξία που μας προσφέρει η διαπίστωση ότι «ει ο Θεός μεθ’ ημών, ουδείς καθ’ ημών»!
Ο Θεός μαζί σας, αγαπημένα μου πνευματικά παιδιά!
Χριστός Ανέστη!
† Ο ΣΥΡΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟΣ Β’

(φωτό: exapsalmos.gr)

(Visited 21 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*