Σύρος: Μνημείο στον Λόφο της Ανάστασης για τα θύματα της Σφαγής της Χίου

mnimeio psarra 3
admin
24/04/2017 14:49
 
 
 

Τα αποκαλυπτήρια αγιογραφίας, αφιερωμένης στη μνήμη των θυμάτων της σφαγής της Χίου το 1822, έγιναν χθες το πρωί στον ιστορικό λόφο του Βροντάδου στην Ερμούπολη, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου και τη λιτανεία της εφεστίου Εικόνας του Ναού.
Η αγιογραφία βρίσκεται στον αύλιο χώρο του ναού και μετά την ανάπεμψη ειδικής δέησης, ο μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ υπενθύμισε ότι η Ερμούπολη ιδρύθηκε και από τους πρόσφυγες της Χίου, οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξή της. Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την οφειλόμενη τιμή και την ευγνωμοσύνη προς όσους, με τη θυσία τους, εξασφάλισαν την ελευθερία και την αξιοπρέπεια της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και οι Χίοι πρόγονοί μας, με επικεφαλής τον Εθνοϊερομάρτυρα Μητροπολίτη Χίου Πλάτωνος, οστά του οποίου φυλάσσονται στον Ι.Ν. της Αναστάσεως, ο οποίος κείται επί του λόφου του Βροντάδου, που ονομάσθηκε έτσι από τους Χίους πρόσφυγες.

mnimeio psarra 1

mnimeio psarra 2

mnimeio psarra 5

Ο μητροπολίτης Σύρου ευχαρίστησε, επίσης και συνεχάρη τους εφημέριους του Ναού για την ακάματη ποιμαντική τους δραστηριότητα, καθώς και τον χορηγό του σήματος.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο και παραδοσιακούς χορούς της Χίου, που απέδωσαν με επιτυχία μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Άρωμα Παράδοσης».

mnimeio psarra 4
Σημειώνεται ότι το παρών έδωσαν ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης κ. Μαραγκός, οι αντιδήμαρχοι κ. Αθανασίου και κα Μενδρινού, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δούναβης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Δαδάος, ο τέως νομάρχης κ. Μπάιλας, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μιχαλόπουλος, η πρόεδρος του Ισιδώρειου Ορφανοτροφείου και δημοτική σύμβουλος κα Καζαντζάκη, η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ερμούπολης κα Χαλκιά, εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος πιστών.
(Πηγή: Ι.Μ. Σύρου)

(Visited 95 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*