Τουρισμός: Νέο ρεκόρ αφίξεων για το 2015

admin
26/02/2015 12:19
 
 
 

Θετικά είναι και φέτος τα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) το 2015 αναμένεται να καταγράψει και νέα ρεκόρ.

Ο στόχος των 25 εκατ. διεθνών αφίξεων (μαζί με τα 2,5 εκατ. αφίξεων της κρουαζιέρας) και των 14 δισ. ευρώ άμεσων εσόδων, είναι εφικτός, αναφέρει ο ΣΕΤΕ.

Με βάση τα πρώτα στοιχεία του Συνδέσμου, ήδη ο προγραμματισμός των αεροπορικών θέσεων για το 2015, δείχνει ότι στο σύνολό τους θα είναι αυξημένες κατά ένα εκατομύριο σε σχέση με το 2014.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους και την αποδοχή από το Eurogroup των μεταρρυθμιστικών προτάσεων, λέει ο ΣΕΤΕ, λήγει μία τρίμηνη περίοδος αβεβαιότητας και παρέχεται η δυνατότητα να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του 2015. Προς την κατεύθυνση αυτή, οι επιχειρηματίες του τουρισμού συνεργάζονται στενά με το αρμόδιο υπουργείο για τη λήψη κάθε πρόσφορου μέτρου.

Βασική προϋπόθεση για τη συνέχιση της θετικής πορείας του τουρισμού, σύμφωνα με το ΣΕΤΕ, είναι σε πρώτη φάση η διασφάλιση ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου, το οποίο δεν θα δημιουργήσει επιπρόσθετα εμπόδια λίγο πριν την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου.

Οι πρόσφατες αναφορές για πιθανή κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και τα τουριστικά καταλύματα, τονίζει ο Σύνδεσμος, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν, εάν τελικά επαληθευθούν, συνθήκες έντονης ανάσχεσης της δυναμικής πορείας του τουρισμού μας. Αυτό θα συμβεί διότι η τουριστική κίνηση θα στραφεί προς τις ανταγωνίστριες χώρες, οι οποίες διατηρούν χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στα τουριστικά τους πακέτα. Επίσης, σημαντική προϋπόθεση αποτελεί η άμεση ολοκλήρωση και ενεργοποίηση του νέου επενδυτικού νόμου και του ΕΣΠΑ με στόχο την υλοποίηση επενδύσεων σε υποδομές νέων και υφιστάμενων κλινών, πρωτίστως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουρισμού.

Ο τουρισμός, τονίζει ο ΣΕΤΕ, είναι ο κλάδος που μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, στην τόνωση τόσο των αστικών περιοχών, όσο και των νησιών, των τουριστικών προορισμών και της περιφέρειας γενικότερα. «Είναι ο κλάδος που δίνει ώθηση στο μικρό επιχειρηματία, στην ατομική επιχείρηση, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, στην ταβέρνα του χωριού, στον τοπικό έμπορο ενοικίασης αυτοκινήτων. Απαιτείται η συνεργασία όλων όσοι δραστηριοποιούμαστε στο χώρο του τουρισμού, ιδιωτικών και δημόσιων φορέων, ώστε να διασφαλισθεί η αναπτυξιακή πορεία του ελληνικού τουρισμού προς όφελος της οικονομίας, της απασχόλησης και των τοπικών κοινωνιών», τονίζεται χαρακτηριστικά.

 

 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ.gr

 

 

(Visited 17 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*