Μεγαλοπρεπής η γιορτή της Αναλήψεως του Κυρίου στον Ιερό Βράχο της Χρυσοπηγής στη Σίφνο (φώτος)

xrysopigi 2017 10
admin
26/05/2017 14:37
 
 
 

Ιερές Ακολουθίες και λαμπρές τελετές πραγματοποιήθηκαν στο νησί της Σίφνου, επί τη Δεσποτικοθεομητορική Εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου και των όσων θαυμασίων επιτέλεσε η Παναγία το 1927, όταν διέσωσε τη Σίφνο από επιδρομή ακρίδων.
Στο λιμάνι των Καμαρών, η ιερά Εικόνα της Παναγίας επιβιβάσθηκε στο πλοίο Speedrunner ΙΙΙ, στο οποίο επέβαιναν οι Μητροπολίτες Μαρωνείας κ. Παντελεήμων, Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος και ο προσκαλέσας αυτούς Σύρου και Σίφνου κ. Δωρόθεος Β’.

xrysopigi 2017 1a

xrysopigi 2017 2

xrysopigi 2017 3
Όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο, την Εικόνα συνόδευσαν μέχρι το λιμάνι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ο Ιερός Κλήρος και οι «Πανηγυράδες», οι επί τιμή Αρχηγοί του Λιμενικού Σώματος, ο βουλευτής Κυκλάδων και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Βρούτσης, ο έπαρχος Σίφνου κ. Βενάκης, ο δήμαρχος Σίφνου κ. Μπαμπούνης, πολιτευτές των Κυκλάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο διοικητής των Λιμενικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, οι λιμενάρχες Σίφνου και Μήλου, η Ευεργέτιδα της Ιεράς Μητροπόλεως και Πρόεδρος του Ομίλου “CITROEN” Δώρα Συγκελίδη, πρόεδροι τοπικών συλλόγων και φορέων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Σιφνίων και πλήθος Σιφνίων και προσκυνητών.

xrysopigi 2017 4

xrysopigi 2017 5

xrysopigi 2017 6
Το πλοίο, μετά τον διάπλου της Σίφνου έφθασε στον ιερό Βράχο της Χρυσοπηγής, όπου με την σύμπλευση δεκάδων σκαφών και πλοιαρίων, η ιερά Εικόνα αποβιβάσθηκε διά χειρών της πανηγυριζούσης και εν συνεχεία, διά χειρών του Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμοθέου, ενεθρονίσθη, υπό τους παιάνες της Φιλαρμονικής του Λιμενικού Σώματος στον αύλιο χώρο του ιερού Μετοχίου, όπου τελέσθηκε ο Τρισαρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο έλαβαν μέρος κληρικοί από την Αθήνα, τη Σίφνο και άλλες Ιερές Μητροπόλεις.

xrysopigi 2017 7

xrysopigi 2017 8

xrysopigi 2017 9

xrysopigi 2017 11

xrysopigi 2017 12
Ο κ. Δωρόθεος Β’ καλωσόρισε τους Αρχιερείς, λέγοντας μεταξύ άλλων: «σας καλωσορίζουμε στη Σίφνο την ευλογημένη, στη Σίφνο την Μεροπία, κατά τον Πλίνιο, και Μερόπη, κατά τον Στ. Βυζάντιο, η οποία εν τέλει έλαβε το όνομα του γιού του μυθικού Αττικού ήρωα Σουνίου, στη Σίφνο, της οποίας οι κάτοικοι ανήγειραν και αφιέρωσαν στους Δελφούς το Θησαυρό των Σιφνίων, στην οποία οι άγιοι πατέρες μας ίδρυσαν την περίφημη Σχολή του Παναγίου Τάφου στο Κάστρο, που λειτούργησε επί 200 έτη, στη Σίφνο, η οποία έδωσε στην Εκκλησία δύο Οικουμενικούς Πατριάρχες, τον Ιωαννίκιο Β’ και Γρηγόριο Ζ’, στη Σίφνο των ποιητών και των συγγραφέων, στη Σίφνο των απλοϊκών ανθρώπων και των αγγειοπλαστών, οι οποίοι συνεχίζουν τις ιερές παραδόσεις, που παρέλαβαν από τους πατέρες τους, σε πείσμα όσων πιστεύουν ότι τα πάντα σήμερα είναι αριθμοί στα Χρηματιστήρια, απαξιώνοντας τις παραδόσεις και τα ήθη των ανθρώπων, στη Σίφνο της Παναγίας Χρυσοπηγής, η οποία πολλάκις την έσωσε από λοιμικές ασθένειες και θανατηφόρες επιδημίες και φυσικές καταστροφές».
Τέλος, τους ευχήθηκε πολυχρόνια και ακύμαντη Αρχιερατεία και υπενθύμισε την πολυχρόνια φιλία, που τους συνδέει.

xrysopigi 2017 13

xrysopigi 2017 14

xrysopigi 2017 15
Ακολούθησε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, κατά τον οποίο το θείο λόγο κήρυξε ο χοροστατήσας Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, ο οποίος αναφέρθηκε στην εορτή της Αναλήψεως, στη θέωση του ανθρώπου και την επάνοδό του στον Παράδεισο, με την τεθεωμένη πλέον ανθρώπινη φύση του, την οποία παρέλαβε ο Κύριος μαζί του κατά την Ανάληψή Του και την οδήγησε στην επουράνια αθανασία. Μίλησε επίσης, για το πρόσωπο της Παναγίας, η οποία ήταν παρούσα κατά την Ανάληψη και η οποία πάντοτε παραμένει στη ζωή των Χριστιανών, ως πρέσβειρα και μεσίτριά τους προς το Θεό, φιλανθρωπευόμενη προς το ανθρώπινο γένος.
Μετά το πέρας της Ακολουθίας, παρατέθηκε από τους «πανηγυράδες» στους εκατοντάδες προσκυνητές παραδοσιακή δοχή στην Τράπεζα του Προσκυνήματος.

xrysopigi 2017 16

xrysopigi 2017 17

xrysopigi 2017 18

(Πηγή: Ι.Μ. Σύρου)

(Visited 135 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*