Στη Μεγάλη Εβδομάδα, η Μεγάλη Πέμπτη αποτελεί έναν από τους πλέον συγκλονιστικούς σταθμούς του Πάσχα
Στη Μεγάλη Εβδομάδα, η Μεγάλη Πέμπτη αποτελεί έναν από τους πλέον συγκλονιστικούς σταθμούς του Πάσχα. Είναι η ημέρα που ο χρόνος «συγκρατά την ανάσα του» και η Εκκλησία καλεί τους πιστούς να ζήσουν τα γεγονότα που οδήγησαν στη Σταύρωση του Ιησού Χριστού. Μέσα από ύμνους, Ευαγγέλια και λατρευτικές τελετές, αναβιώνει το βάθος του Θείου Πάθους, αλλά και η άφατη αγάπη του Θεανθρώπου για τον άνθρωπο.
Ημέρα αφιερωμένη στον Μυστικό Δείπνο και την Προδοσία
Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης τελείται η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου σε συνδυασμό με τον εσπερινό της επόμενης ημέρας, της Μεγάλης Παρασκευής. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη λειτουργία, στην οποία πολλοί πιστοί κοινωνούν, προετοιμασμένοι από τη νηστεία των προηγούμενων ημερών.
Η Μεγάλη Πέμπτη είναι αφιερωμένη σε τέσσερα κομβικά γεγονότα:
– Τον Μυστικό Δείπνο: το τελευταίο δείπνο του Ιησού με τους μαθητές του.
– Τον Ιερό Νιπτήρα: τη συμβολική πράξη του Χριστού να πλύνει τα πόδια των μαθητών του.
– Την Προσευχή στον κήπο της Γεθσημανή.
– Την προδοσία του Ιούδα και τη σύλληψη του Ιησού.
Στο τέλος της Λειτουργίας, οι πιστοί συνηθίζουν να φέρνουν στην εκκλησία λουλούδια που εναποθέτουν στον Εσταυρωμένο, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στον στολισμό του Επιταφίου.
Η Ακολουθία των Παθών και τα Δώδεκα Ευαγγέλια
Το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης, οι εκκλησίες γεμίζουν από συγκίνηση καθώς τελείται η Ακολουθία των Αγίων Παθών ή αλλιώς των Δώδεκα Ευαγγελίων. Σε αυτήν διαβάζονται δώδεκα αποσπάσματα από τα τέσσερα Ευαγγέλια που περιγράφουν την πορεία του Ιησού από τον Μυστικό Δείπνο ως και την Ταφή Του.
Κατά την διάρκεια της Ακολουθίας, ξεχωρίζει η στιγμή όπου ψάλλεται το αντιφωνικό τροπάριο:
«Σήμερον κρεμάται ἐπὶ ξύλου, ὁ ἐν ὕδασι τὴν γῆν κρεμάσας…»
Κατά τη διάρκεια αυτού του ύμνου, λιτανεύεται ο Εσταυρωμένος μέσα στον ναό, με τους πιστούς να προσκυνούν με ευλάβεια.
Τα 12 Ευαγγέλια – Η πορεία προς τον Γολγοθά
1. Πρώτο Ευαγγέλιο – Ο Χριστός προλέγει την άρνηση του Πέτρου.
2. Δεύτερο Ευαγγέλιο – Ο Πέτρος αρνείται τον Κύριο.
3. Τρίτο Ευαγγέλιο – Ο Ιησούς ενώπιον του συνεδρίου.
4. Τέταρτο Ευαγγέλιο – Ανάκριση του Ιησού από τον Πιλάτο.
5. Πέμπτο Ευαγγέλιο – Η καταδίκη σε θάνατο.
6. Έκτο Ευαγγέλιο – Ο εμπαιγμός από τους στρατιώτες.
7. Έβδομο Ευαγγέλιο – Η Σταύρωση.
8. Όγδοο Ευαγγέλιο – Ο θάνατος του Ιησού.
9. Ένατο Ευαγγέλιο – Η λόγχη στην πλευρά του Ιησού.
10. Δέκατο Ευαγγέλιο – Η αποκαθήλωση και ο ενταφιασμός.
11. Ενδέκατο Ευαγγέλιο – Ο τάφος σφραγίζεται.
12. Δωδέκατο Ευαγγέλιο – Η φρουρά στον τάφο.
Κάθε ένα από αυτά τα Ευαγγέλια αποκαλύπτει ένα διαφορετικό στάδιο του Θείου Δράματος, καλώντας τους πιστούς σε περισυλλογή και συναισθηματική συμμετοχή.
Έθιμα
Την ημέρα αυτή ξεκινούν οι προετοιμασίες στα ελληνικά σπίτια για τον εορτασμό της Ανάστασης. Οι νοικοκυρές ζυμώνουν λαμπροκουλούρες, πλάθουν πασχαλιάτικα κουλουράκια και βάφουν κόκκινα αυγά. Το αυγό συμβολίζει από την αρχαιότητα την ανανέωση της ζωής και το κόκκινο χρώμα το αίμα του Χριστού. Σε κάποια μέρη συνηθίζουν να τοποθετούν το πρώτο κόκκινο αυγό στο εικονοστάσιο του σπιτιού για να ξορκίσουν το κακό.
– Στα Κουφονήσια, μετά το τέλος της ακολουθίας των Παθών, οι κάτοικοι συγκεντρώνονται στην εκκλησία και στολίζουν τον Επιτάφιο με άνθη, ενώ μια γυναίκα ψάλλει το «Μοιρολόι της Παναγίας». Οι γυναίκες της περιοχής παραμένουν στην εκκλησία κοντά στον Επιτάφιο μέχρι το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής.
– Στη Σίφνο, οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τα παραδοσιακά «πουλιά της Λαμπρής» (πασχαλινές κουλούρες σε διάφορα σχήματα ζώων και πουλιών) στολισμένα με κόκκινα αυγά. Κατά την εσπερινή ακολουθία, όταν ο ιερέας διαβάσει το Έκτο Ευαγγέλιο, οι νέοι και οι νέες φεύγουν από την εκκλησία για να ανάψουν τα καντήλια των ξωκλησιών. Επιστρέφουν αργότερα για να στολίσουν τον Επιτάφιο.
Γιατί τη Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε κόκκινα τα αυγά; Ο συμβολισμός
Ανήμερα Μεγάλης Πέμπτης βάφουμε κόκκινα τα αυγά. Κόκκινα γιατί είναι το χρώμα της χαράς, της Ανάστασης, της ελπίδας, της Αναγέννησης. Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, το Πάσχα βάφουμε κόκκινα αβγά επειδή συμβολίζουν το αίμα του Χριστού που έδωσε για τη σωτηρία του κόσμου. Υπάρχει ένας μύθος που λέει πως μια μέρα μετά την Ανάσταση του Χριστού, η Μαρία η Μαγδαληνή πήγε στον Τιβέριο Καίσαρα και του ανακοίνωσε ότι αναστήθηκε ο Κύριος και ότι ακριβώς συνέβη. Δίπλα τους εκείνη τη στιγμή υπήρχε ένας άνθρωπος που κρατούσε ένα καλάθι με αυγά. Ο Καίσαρας έδειξε απορημένος και είπε στη Μαγδαληνή ότι, εάν αυτό που λέει, είναι αλήθεια, τότε τα αβγά, από άσπρα που είναι, να γίνουν κόκκινα. Έτσι κι έγινε και ο Καίσαρας έμεινε άναυδος.
Πηγή: dnews.gr
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις