Την προστάτιδα τους Παναγία Τουρλιανή τίμησαν οι Μυκονιάτες (φώτος)

panagia toyrliani 2017 9
admin
24/08/2017 22:15
 
 
 

Στην Ιερά και ιστορική Μονή της Παναγίας Τουρλιανής στην Άνω Μερά Μυκόνου, τελέσθηκε ο Μέγας Εόρτιος Αρχιερατικός Εσπερινός της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Σύρου-Μυκόνου κ. Δωροθέου Β’, συμπαραστατουμένου από τον Ηγούμενο της Μονής, Αρχιμ. Φιλάρετο Γεροντάρη και εφημέριους από τη Μύκονο, την Ερμούπολη και τη Θεσσαλονίκη.

Το παρών έδωσαν ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ κ. Βρούτσης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Μπρίγγος, ο δήμαρχος Μυκόνου κ. Κουκάς, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, η πολιτευτής Κυκλάδων της ΝΔ κ. Μονογυιού, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των τοπικών στρατιωτικών αρχών, η πρόεδρος της Αδελφότητος Ανωμεριτών Μυκόνου και πλήθους πιστών που είχαν κατακλύσει το Καθολικό και τον αύλιο χώρο της Ιεράς Μονής.

panagia toyrliani 2017 1

panagia toyrliani 2017 3

Προ του πέρατος του Εσπερινού, ο κ. Δωρόθεος Β’, κατά το αρχαίο έθος της Ιεράς Μονής, έψαλε, συναδόντων των πιστών, επί του προευτρεπισμένου Επιταφίου, τα Εγκώμια της Θεοτόκου. Στην ομιλία του, αναφέρθηκε στη θνητότητα και φθαρτότητα της Παναγίας, στην Κοίμηση και τη Μετάσταση του εν δόξη αναστημένου Σώματός Της μετά της Αγίας Ψυχής Της στους Ουρανούς, ως του μοναδικού επί γης ανθρώπου, ο οποίος ήδη ευρίσκεται σε αυτή την εν ουρανώ τελείωση και υπογράμμισε το μεσιτικό και πρεσβευτικό Της υπέρ του ανθρώπου αξίωμα.

panagia toyrliani 2017 2
Αναφέρθηκε, επίσης, στις πολλές αγαθοδωρίες της Ιεράς Μονής Τουρλιανής προς την τοπική κοινωνία, διά της παραχωρήσεως της χρήσης κτημάτων της, προκειμένου σε αυτά να ανεγερθούν ποδοσφαιρικό γήπεδο, κλειστό γυμναστήριο, το πολυθέσιο Δημοτικό Σχολείο και το Πνευματικό Κέντρο, το Κοινοτικό Κατάστημα, η Πλατεία και ο χώρος στάθμευσης των αυτοκινήτων της Άνω Μεράς. Αντί των οποίων, όπως υπογράμμισε, η εναπομείνασα περιουσία της παραμένει δεσμευμένη από το Κράτος με Προεδρικά Διατάγματα και Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου, απαγορευτικές δόμησης ή αξιοποίησης, με την παράλληλη επιβολή υψηλής φορολογίας, λόγω των αυξημένων αντικειμενικών αξιών, η οποία της έχει επιβληθεί,
Τέλος, συνεχάρη και ευχαρίστησε τον Ηγούμενο, Αρχιμ. Φιλάρετο Γεροντάρη, τον οποίο εξονόμασε πνευματικό πατέρα και ευεργέτη του, για την πολυετή προσφορά του προς την Μονή, καθώς και τους συνδιακονητές του, ιερείς και λαϊκούς, για τον ευτρεπισμό της πανηγύρεως.
Την επόμενη μέρα, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής τελέστηκε Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του προσκληθέντος μητροπολίτη Μποτσουάνας και Free State κ. Γενναδίου, συνιερουργούντος του κ. Δωροθέου Β’. Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, ο μητροπολίτης Σύρου-Μυκόνου χειροθέτησε Αναγνώστη εξ αίματος οικογενή του Ηγουμένου, ο οποίος διακονεί το αναλόγιο της Μονής, και στη συνέχεια ακολούθησε πάνδημος Λιτανεία της αγίας Εικόνας της Παναγίας Τουρλιανής στην Άνω Μερά.

panagia toyrliani 2017 4

panagia toyrliani 2017 5

panagia toyrliani 2017 6

panagia toyrliani 2017 7

panagia toyrliani 2017 8

Κατά την επιστροφή της Εικόνας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνου στην προτομή του αοιδίμου Μητροπολίτη Σύρου κυρού Δωροθέου Α’ (Στέκα), στο παρακείμενο της Μονής κηπάριο.

panagia toyrliani 2017 10
(Πηγή: Ι.Μ. Σύρου)

(Visited 40 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*