Κυκλάδες: Έξι νησιά συμμετέχουν στον φετινό Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό

thilasmos
admin
30/10/2017 15:03
 
 
 

Θηλάζουσες μητέρες, μέλλουσες μητέρες, σύζυγοι, συγγενείς και φίλοι, υποστηρικτές του θηλασμού είναι προσκεκλημένοι να συμμετέχουν στις κατά τόπους εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν την Κυριακή 5 Νοεμβρίου σε έξι νησιά των Κυκλάδων, στο πλαίσιο του 8ου Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού που φέτος θα πραγματοποιηθεί σε περισσότερες από 50 πόλεις της Ελλάδας.

Ο 8ος Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός αποτελεί μια δράση του Πανελλήνιου Δικτύου Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας #thilaZO για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού που καθιερώθηκε διεθνώς το 1992 από την WABA (Παγκόσμια Συμμαχία για Δράση στο Θηλασμό), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη UNICEF. Στην Ελλάδα, η εβδομάδα αυτή εορτάζεται μεταξύ 1 και 7 Νοεμβρίου.
Για τις Κυκλάδες τη διοργάνωση έχει αναλάβει και φέτος η ομάδα «Κυκλάδες: Ομάδα Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας» (www.facebook.com/groups/kykladesthilasmos), η οποία προσκαλεί όλες και όλους στις εκδηλώσεις για τον μητρικό θηλασμό:
*στην Κέα (Καφέ Βαράδι στο Μυλοπόταμο).
*στην Κύθνο (Καφέ Απέρτο-Μπίνις, Τράβελ στον Μέριχα).
*στη Νάξο (Café “Omerta” στη Χώρα Νάξου).
*στην Πάρο (Πλατεία Μ. Μαυρογένους στην Παροικιά).
*στη Σαντορίνη (Κεντρική Πλατεία Εμπορείου, σε περίπτωση άστατου καιρού στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Θήρας, Εμπορείο).
*στη Σύρο (Παιδική Βιβλιοθήκη, Πλατεία Μιαούλη).

thilasmos naxos 2017

Απενοχοποίηση και ενημέρωση
Οι εκδηλώσεις-γιορτές για τον μητρικό θηλασμό θα ξεκινήσουν στις 11 και η καταμέτρηση των μωρών που θα θηλάζουν θα γίνει μία ώρα αργότερα, ταυτόχρονα σε όλες τις πόλεις! Σκοπός των εκδηλώσεων είναι αφενός η απενοχοποίηση του ΔΗΜΟΣΙΟΥ θηλασμού και η εξοικείωση εκ νέου της κοινωνίας μας με την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας κι αφετέρου η ενημέρωση.
Η επιθυμία των μητέρων για επιστροφή στο θηλασμό, παράλληλα με το πλήθος των δυσκολιών από εξωγενείς συνήθως παράγοντες που καλούνται να αντιμετωπίσουν, γέννησε την ανάγκη δημιουργίας τοπικών εθελοντικών υποστηρικτικών ομάδων θηλασμού. Στις ομάδες μας, μητέρες από όλη την Ελλάδα (και το εξωτερικό) βοηθούν άλλες μητέρες να μάθουν την μητρική τέχνη του θηλασμού, ενημερώνονται, έρχονται σε επαφή, μοιράζονται τις αγωνίες, τις ανησυχίες και τις εμπειρίες τους, αλληλοϋποστηρίζονται, παίρνουν δύναμη και κουράγιο.
Οι γυναίκες – μητέρες συμφώνησαν με ένα προφορικό ηθικό «συμβόλαιο» να στηρίζουν η μια την άλλη, να μοιράζονται τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τα προβλήματά τους, να διαδίδουν την πληροφορία, καθώς και να δείχνουν στις υπόλοιπες γυναίκες, τον τρόπο να αναζητούν τη γνώση και τη σωστή ενημέρωση, να διεκδικούν και να προσφέρουν το καλύτερο για τα παιδιά τους και τις ίδιες.

«Από μητέρα προς μητέρα»
Η Ομάδα Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Κυκλάδων (η οποία ανήκει στο Δίκτυο Ομάδων ανά νομό/πόλη), δημιουργήθηκε το 2012 με στόχο την «από μητέρα προς μητέρα» προώθηση, υποστήριξη, ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με το μητρικό θηλασμό. Τονίζεται ότι τα μέλη της ομάδας δεν είναι επαγγελματίες υγείας, απλώς μοιράζονται καλοπροαίρετα τις εμπειρίες και τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει και συνεχίζουν να αποκτούν μέσα από το ταξίδι τις μητρότητας. Η προσφορά τους είναι εθελοντική, με τις έμπειρες θηλάζουσες γυναίκες να είναι στη διάθεση των μαμάδων αυτών, που μέσω της ανταλλαγής εμπειριών, θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα τη σημαντικότητα του μητρικού θηλασμού, για την ανάπτυξη του μωρού τους κι έχουν ενστερνιστεί πλήρως την άποψη ότι ένα νεογέννητο μωρό έχει ανάγκη μόνο τρία πράγματα: Ζεστασιά από την αγκαλιά της μαμάς του, Τροφή από το στήθος της και Ασφάλεια από την παρουσία της. Με τον θηλασμό μπορούν να καλυφθούν και τα τρία!

https://www.facebook.com/thilazo/
https://www.facebook.com/KykladesThilasmosMitrotita/
https://www.facebook.com/events/121479405235270/

(φωτό: mitrikosthilasmos.com)

(Visited 24 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*