Συλλαλητήριο στη Σύρο για την 44η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου

poreia 18 noembri 2015 1
admin
16/11/2017 11:39
 
 
 

Την Παρασκευή το απόγευμα στις 18:00 στην πλατεία Μιαούλη θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο για τη συμπλήρωση 44 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973.

Κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχουν ήδη αρχίσει να απευθύνουν φορείς και σύλλογοι του νησιού (οι οποίοι ταυτόχρονα εκδίδουν και τις σχετικές ανακοινώσεις), ανάμεσα τους ο Φοιτητικό Σύλλογος του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σύρου – Τήνου – Μυκόνου και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων (πρώην) Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ν. Κυκλάδων.

Η ανακοίνωση – κάλεσμα του Φοιτητικού Συλλόγου ΤΜΣΠΣ
ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ!
Φέτος κλείνουν 44 χρόνια μετά από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Τόσο οι διεκδικήσεις και τα αιτήματα, όσο και το στίγμα του αγώνα της νεολαίας που στηρίχθηκε από μαζικές κινητοποιήσεις της κοινωνίας, παραμένουν ανεξίτηλα και επίκαιρα ακόμα και σήμερα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μέσα από την προσπάθεια επίτευξης υψηλών πλεονασμάτων στην οικονομία και του κλεισίματος της 3ηςαξιολόγησης, στρέφεται ενάντια στην κοινωνία, ξεπουλώντας οτιδήποτε έχει παραμείνει στο δημόσιο μετά τις ιδιωτικοποιήσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, εφαρμόζοντας τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, κόβοντας περεταίρω τους προϋπολογισμούς στην Υγεία και την Παιδεία (ενώ παράλληλα υπάρχουν ανάγκες σε υποδομές, διδάσκοντες, μέριμνα, υλικά για τα μαθήματα), διαλύοντας τα εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα (υπονομεύοντας έτσι τόσο το μέλλον μας, όσο και το παρόν της κοινωνικής πλειοψηφίας), εφαρμόζοντας τον τρομονόμο και ποινικοποιώντας την αντίσταση και τις κοινωνικές σχέσεις (Ηριάννα Β.Λ, Περικλής).
Την ίδια στιγμή ενισχύονται οι σχέσεις φιλίας με τον ακροδεξιό Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, και το ΝΑΤΟ, που αποτελεί τη βασική αιτία για την κατάσταση στη Μ. Ανατολή και τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση – τις πολιτικές λιτότητας που συνεχίζονται, τη βοήθεια στις φιλοπόλεμες φωνές του Τραμπ και του ΝΑΤΟ, τους φασίστες που κυκλοφορούν ελεύθεροι ενώ ποινικοποιούνται όσοι αντιδρούν στην υπάρχουσα κατάσταση – και τις κυβερνήσεις που την προκαλούν και την εντείνουν, εμείς οφείλουμε να απαντήσουμε με τον οργανωμένο αγώνα των «από κάτω», των φοιτητών, των εργαζομένων και των μεταναστών!
Καλούμε τους/-ις εργαζόμενους/-ες, τους/-ις φοιτητές/-τριες, τους/-ις μαθητές/-τριες, σωματεία και συλλογικότητες σε συγκέντρωση-πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την Παρασκευή 17/11, στις 18:00, στην Πλατεία Μιαούλη.

 

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σύρου – Τήνου – Μυκόνου
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί κορυφαίο σταθμό στην πάλη του λαϊκού μας κινήματος για κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία, δημόσια παιδεία και λαϊκή κυριαρχία. Το Πολυτεχνείο συγκρούστηκε με τη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού, του αυταρχισμού και της κατάπνιξης των λαϊκών ελευθεριών. Απέδειξε στην πράξη ότι οι χούντες πέφτουν μόνο με λαϊκές εξεγέρσεις είτε είναι οι χούντες των συνταγματαρχών είτε είναι οι σύγχρονες χούντες των αγορών και των μνημονίων. 44 χρόνια μετά, όση λάσπη και αν ρίξουν οι αστοί αναθεωρητές της ιστορίας, η εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένει νεανική και ανατρεπτική, Όσο και αν προσπαθήσουν οι κυβερνώντες να την μετατρέψουν σε μουσειακό έκθεμα και πιστοποιητικό “αριστεροσύνης”, τόσο το Πολυτεχνείο θα έρχεται από το μέλλον για να ανατρέψει κάθε βεβαιότητά τους.
44 χρόνια μετά, η χώρα, οι εργαζόμενοί της και το δημόσιο σχολείο βρίσκονται υπό τη μέγγενη της καπιταλιστικής κρίσης και της μνημονιακής διαχείρισής της. Το κυρίαρχο όραμα για τη μόρφωση είναι οι επισκέψεις του ΟΟΣΑ στα σχολεία μας και ο φρονηματισμός της νεολαίας και των εκπαιδευτικών στην επιχειρηματικότητα και στην αξιολόγηση. Την ίδια στιγμή, πάνω στην συμπίεση του εργατικού εισοδήματος, αγοράζονται νέα αμερικάνικα όπλα και η χώρα δένεται όλο και περισσότερο γύρω από τους τυχοδιωκτισμούς του ιμπεριαλισμού, οι οποίοι γεννούν πόλεμο και προσφυγιά στην περιοχή μας. Η κρατική καταστολή, σε αγαστή συνεργασία με την ακροδεξιά συμμορία, περιορίζει δημοκρατικά δικαιώματα και καλλιεργεί συστηματικά τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό . Από αυτή την άποψη, η εξέγερση της νεολαίας και των λαϊκών στρωμάτων το 1973 παραμένει επίκαιρη και ανυπάκοη όσο ποτέ άλλοτε. Μας δείχνει το δρόμο του αγώνα και της ρήξης.
ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Καλούμε τους συναδέλφους να αναδείξουν με τη διδασκαλία τους τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις σχολικές τάξεις αλλά και στις σχολικές γιορτές. Καλούμε σε συλλαλητήριο την Παρασκευή 17 Νοέμβρη στις 18:00 στην Πλατεία Μιαούλη.

 

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων της πρώην νομαρχίας Κυκλάδων
Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 ο αγώνας συνεχίζεται. Τότε η εξέγερση της νεολαίας και των εργαζόμενων ήταν ενάντια στη χούντα για ένα καλύτερο κόσμο. Σήμερα οι νεολαίοι εξαναγκάζονται να μεταναστεύσουν γυρεύοντας εργασία με πενιχρές αμοιβές και κατακρεουργημένα εργατικά δικαιώματα, ενώ παράλληλα υποβαθμίζονται υπηρεσίες πρόνοιας, περίθαλψης, εκπαίδευσης αφήνοντας το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στην τύχη του, οδηγώντας το στη φτώχεια, στην ανέχεια και την εξαθλίωση.
Όλες οι κυβερνήσεις ακόμη και η σημερινή, υπηρετούν το κεφάλαιο, ντόπιο και υπερεθνικό. Η φτώχια και η εξαθλίωση οδηγεί σε αυτοκτονίες, πνιγμούς, δολοφονίες που έχουν πάρει μαζικό χαρακτήρα, χωρίς όμως κανέναν υπεύθυνο. Οι δυνάμεις καταστολής αλλά και οι παρακρατικοί της Χρυσής Αυγής προσπαθούν να καταπνίξουν τις εστίες αντίστασης που εμφανίζονται.
Ως εδώ! Το αίμα των ηρώων του πολυτεχνείου ας γίνει φάρος αντίστασης και όλοι μαζί με μια φωνή ας φωνάξουμε:
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!
Με τη δυναμική που μας αντιστοιχεί σαν κλάδος, να απορρίψουμε την απαράδεκτη και εκβιαστική αξιολόγηση, να αντισταθούμε σε κάθε προσπάθεια συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα. Να καταγγείλουμε την τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειάς μας και τις μετακινήσεις συναδέλφων σε βάρος της λειτουργίας των υπηρεσιών για λόγους που «πάσχουν λογικής» και να ενισχύσουμε το σωματείο μας με τη δυναμική παρουσία μας.
Η επέτειος του Πολυτεχνείου πρέπει να λειτουργήσει ως οδηγός αγωνιστικής πάλης και αποφασιστικότητας για την ανατροπή όλων των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Γιατί ο μόνος αγώνας που χάθηκε είναι αυτός που δεν δόθηκε!
ΟΤΑΝ Η ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΟΜΟΣ, ΤΟΤΕ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ! ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!
Τέλος εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους συγγενείς των θυμάτων της θεομηνίας που έπληξε τη Δυτική Αττική και τους πληγέντες που άφησε πίσω της. Για άλλη μία φορά η φύση φωνάζει: «σταματήστε το βιασμό του περιβάλλοντος στο βωμό του κέρδους», με ανθρώπους νεκρούς να πληρώνουν την αναλγησία του κράτους-συνένοχου σε ένα κατά συρροή έγκλημα χωρίς καμία προστασία για τους συνανθρώπους μας, που δεν είχαν την τύχη να μένουν σε πλούσια και ασφαλή προάστια.
Καλούμε τους συναδέλφους και το συριανό λαό σε συλλαλητήριο την Παρασκευή 17 Νοέμβρη στις 18:00 στην Πλατεία Μιαούλη και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις στα νησιά των Κυκλάδων.

(φωτό αρχείου)

(Visited 26 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*