Πρωτοβουλία φορέων και συλλογικοτήτων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών Αεροδρομίων

admin
17/03/2015 07:34
 
 
 

«Τα περιφερειακά αεροδρόμια ανήκουν στον λαό». Αυτό τονίζουν 161 θεσμικοί φορείς και συλλογικότητες, της «Κοινής Πρωτοβουλίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Περιφερειακών Αεροδρομίων».

Εκπρόσωποι αυτής της πανελλαδικής πρωτοβουλίας θα δώσουν σήμερα κοινή συνέντευξη τύπου στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60), την οποία θα ανοίξει ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος. Θα προηγηθούν και θα ακολουθήσουν  συναντήσεις με τα αρμόδια υπουργεία για την κατάθεση ψηφισμάτων.

Ανάμεσα στους φορείς και τις συλλογικότητες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, είναι και 12 από τις Κυκλάδες και πιο συγκεκριμένα: ο Δήμος Θήρας, η περιφερειακή σύμβουλος Ν. Αιγαίου Άννα Μαυρουδή, οι δημοτικοί σύμβουλοι δήμου Μυκόνου Άννα Καμμή και Δημήτρης Ρουσουνέλος, ο δημοτικός σύμβουλος δήμου Σύρου – Ερμούπολης Παύλος Χρυσαφίδης, η Κίνηση Πολιτών Σύρου, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΠΕ Κυκλάδων (πρώην ΣΥΝΑΝΚ), η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου, το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Θήρας, η Διεθνής Δράση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Σαντορίνης, η Ε.Λ.Μ.Ε. Θήρας και ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θήρας.

 

«Να σταματήσει ΤΩΡΑ η ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Κοινή Πρωτοβουλία αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να υποθηκεύσει το μέλλον της και να χαρίσει τα περιφερειακά αεροδρόμια στους  επίδοξους επενδυτές […] Οποιαδήποτε πολιτική απόφαση προς την αντίθετη κατεύθυνση, θα συνιστά έγκλημα τόσο για το λαό όσο και την ελληνική οικονομία».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Για ακόμα μια φορά τονίζουμε: τα Περιφερειακά Αεροδρόμια ανήκουν στο λαό. Είναι απόλυτα κερδοφόρες και βιώσιμες επιχειρήσεις υπό δημόσιο έλεγχο και διοίκηση, ενισχύουν σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο και έχουν άμεσες δυνατότητες αύξησης της αποδοτικότητας – κερδοφορίας τους.

Το ποσοστό εξάρτησης του Τουρισμού από τα Αεροδρόμια ιδιαίτερα στις νησιωτικές Περιφέρειες αγγίζει το 80{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d}. Με τα ήδη δρομολογημένα έργα, μπορεί να επιτευχθεί ο διπλασιασμός της επιχειρησιακής τους ικανότητας. Μπορεί να ελεγχθεί η τιμολογιακή πολιτική και η ποιότητα του τουριστικού προϊόντος, χωρίς να ετεροπροσδιοριστεί από ιδιωτικών συμφερόντων παράγοντες. Η ΥΠΑ βάσει σημερινών υπολογισμών, μπορεί να επενδύσει 16 δισ. ευρώ στην ανάπτυξη των Αεροδρομίων τα επόμενα 40 χρόνια και για τα 39 Αεροδρόμια της χώρας. Επίσης, με ένα ελάχιστο ποσοστό των ανταποδοτικών τελών, τα Περιφερειακά Αεροδρόμια μπορούν να αναβαθμιστούν πλήρως μέσα στην επόμενη διετία.

Ο δημόσιος έλεγχος μπορεί να αποτρέψει τη συρρίκνωση του Τουριστικού κλάδου από το επικείμενο μονοπωλιακό καθεστώς των ιδιωτικοποιήσεων. Μπορεί να προστατεύσει τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους. Μπορεί να εγγυηθεί την εθνική ασφάλεια, την εθνική κυριαρχία και την κοινωνική συνοχή των Ελλήνων πολιτών. Τα Αεροδρόμια, μπορούν να συνεχίσουν να αποτελούν βασικό παράγοντα της οικονομίας της χώρας μας και όχι πεδίο γρήγορου επιχειρηματικού κέρδους. 

Συνεπώς, η Ελλάδα δεν πρέπει να υποθηκεύσει το μέλλον της και να χαρίσει τα Περιφερειακά Αεροδρόμια στους επίδοξους επενδυτές. Οι τοπικές οικονομίες δεν πρέπει να παίξουν στα ζάρια τα αναπτυξιακά τους εργαλεία και τις κοινωνικές τους υποδομές, δεν πρέπει να διαπραγματευτούν το κλείσιμο των μικρότερων περιφερειακών αεροδρομίων, δεν πρέπει να παζαρέψουν τα εργασιακά δικαιώματα και τις θέσεις των εργαζομένων στα Αεροδρόμια.

Οποιαδήποτε πολιτική απόφαση προς την αντίθετη κατεύθυνση, θα συνιστά έγκλημα τόσο για το λαό όσο και την ελληνική οικονομία.

Η αναβάθμισή τους εν όψει της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου για την κάλυψη των άμεσων λειτουργικών τους αναγκών, πρέπει να ξεκινήσει ΤΩΡΑ. Η ιδιωτικοποίησή τους πρέπει να σταματήσει ΤΩΡΑ.

Διαβάστε το ψήφισμα της Κοινής Πρωτοβουλίας:

(Visited 17 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*