Πως θα επιλέξετε τον καλύτερο συνεργάτη – προμηθευτή για την επιχείρηση σας

 
 
 

Το καλοκαίρι πλησιάζει και οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων, κάνουν τις απαραίτητες προετοιμασίες για να υποδεχτούν τους πολυπληθείς επισκέπτες του καλοκαιριού.

Καταστήματα εστίασης, ξενοδοχεία και άλλες ομοειδής επιχειρήσεις καλούνται να επιλέξουν τους συνεργάτες – προμηθευτές τους, τους ανθρώπους δηλαδή με τους οποίους θα συνεργαστούν, επιδιώκοντας την άριστη ισορροπία τιμής, ποιότητας και σέρβις.

Πώς όμως θα το πετύχουν; Από πού μπορούν να προμηθεύονται με αξιοπιστία όλα τα απαραίτητα για να λειτουργεί άψογα κάθε μέρα η επιχείρηση τους; Τι θα πρέπει να προσέξουν για να επιλέξουν την καλύτερη γι αυτούς επιχείρηση τροφοδοσίας;

Το my naxos – free press επισκέφτηκε την εταιρία τροφοδοσίας καταστημάτων Aegean Fresko, και συνομίλησε με τον ιδιοκτήτη της Βαγγέλη Φραγκίσκο, ο οποίος δίνει απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα και μας ενημερώνει για το τι θα πρέπει να προσέξουν οι επιχειρηματίες, στην επιλογή των επιχειρήσεων τροφοδοσίας των καταστημάτων τους.

Τι ρόλο μπορεί να παίξει η εταιρία τροφοδοσίας σε μια επιχείρηση εστίασης ή ένα ξενοδοχείο;

“Η κουζίνα είτε είναι εστιατορίου, είτε ξενοδοχείου είναι μια δύσκολη δουλειά που απαιτεί προγραμματισμό, πειθαρχία και οργάνωση και η επιχείρηση τροφοδοσίας οφείλει και πρέπει να κάνει την καθημερινότητα αυτή πιο εύκολη και αποδοτική” σημειώνει ο κ. Φραγκίσκος υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ο προμηθευτής, θα πρέπει να αποτελεί και τον “σύμβουλο” του επιχειρηματία για θέματα κόστους, αφού η εταιρία τροφοδοσίας είναι υπεύθυνη για ένα μεγάλο μέρος των λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης.
Όπως τονίζει, ο προμηθευτής θα πρέπει να είναι και ένα “χρήσιμο εργαλείο” πληροφόρησης, ώστε ο ιδιοκτήτης να μπορεί να παίρνει τις σωστές επιχειρηματικές αποφάσεις.

Πώς όμως θα επιλέξουμε τον ιδανικό (για εμάς) προμηθευτή;

“Επειδή οι ανάγκες και οι προτεραιότητες της κάθε επιχείρησης διαφέρουν, θα πρέπει ο επιχειρηματίας να κάνει έρευνα αγοράς και να επιλέξει τον προμηθευτή που πιστεύει πως θα ανταποκριθεί καλύτερα στις δικές του απαιτήσεις” λέει ο Βαγγέλης Φραγκίσκος.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της Aegean Fresko, κάποιες ερωτήσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιλογή του κατάλληλου συνεργάτη – προμηθευτή είναι οι ακόλουθες:
– Διαθέτει τα προϊόντα που ζητάω;
– Τα προσφέρει σε ανταγωνιστικές τιμές;
– Μπορεί να μου παραδίδει τις ώρες που βολεύουν την επιχείρησή μου;
– Με ενημερώνει για πράγματα που τα θεωρώ σημαντικά (αλλαγές τιμών, προσφορές, ελλείψεις, νέοι κωδικοί κλπ);
– Μπορεί να με βοηθήσει να αυξήσω την κερδοφορία μου με έξυπνες λύσεις;
– Μπορεί να με βοηθήσει να ρίξω το κόστος αγορών μου χωρίς να θυσιάσω την ποιότητα;
– Τα προϊόντα, τα παραδίδει σε άριστη κατάσταση;

+5 σημεία που πρέπει αν προσέξω!

Η επιλογή του “σωστού” προμηθευτή, σίγουρα δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Όπως αναφέρει ο ιδιοκτήτης της Aegean Fresko Βαγγέλης Φραγκίσκος, εκτός από τα παραπάνω, θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βάση και σε 5 ακόμα πολύ σημαντικά σημεία, προκειμένου να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι θα επιλέξουμε τους ιδανικότερους συνεργάτες και την καλύτερη εταιρία τροφοδοσίας για την επιχείρηση μας.

1. Πρώτα η ποιότητα: Προτιμάμε την εταιρία που διαθέτει καλής ποιότητας πρώτες ύλες. Η πρώτη ύλη είναι η βάση για ένα καλό πιάτο, για ένα λαχταριστό μπουφέ πρωινού ή ακόμα για ένα γευστικό σάντουιτς. Η εμπειρία που θα προσφέρουμε στον πελάτη μας είναι εκείνη που θα τον παρακινήσει να ξανάρθει, να προτείνει την επιχείρηση σε ένα φίλο ή να γράψει μια καλή κριτική στα social media (TripAdvisor, Booking, Foursquare κ.λπ.).

2. Customer service: Η εύρυθμη λειτουργία της κουζίνας και του μπαρ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη συνέπεια, την αξιοπιστία και το καλό σέρβις του προμηθευτή. Η αυξημένη δουλειά της τουριστικής σεζόν δεν συγχωρεί λάθη και παραλείψεις. Ο προμηθευτής θα πρέπει να είναι ευέλικτος και να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του συνεργάτη του με γρήγορους χρόνους παράδοσης, σωστή και πλήρη ενημέρωση, χωρίς ελλείψεις στις παραδόσεις και άρτια καθημερινή εκτέλεση των παραγγελιών.

3. Γνωριμία με τον προμηθευτή μας: Βασικός παράγοντας για την επιλογή του σωστού προμηθευτή είναι η γνωριμία μαζί του. Θα πρέπει ο επιχειρηματίας (ιδανικά μαζί με το σεφ του καταστήματος του) να επισκεφτούν, στις εγκαταστάσεις του προμηθευτή, να δουν το χώρο και τα προϊόντα του, να συζητήσουν μαζί του και να έχουν έτσι μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Σε αυτήν την επίσκεψη, ο επιχειρηματίας θα έχει την ευκαιρία να δει τις συνθήκες υγιεινής και φύλαξης των τροφίμων, τους ανθρώπους εξυπηρέτησης με τους οποίους θα έρχεται σε επαφή κατά τη διάρκεια της συνεργασίας, αλλά και πιθανώς νέα προϊόντα και καινούριες ιδέες.

4. Σωστές συνθήκες φύλαξης και μεταφοράς τροφίμων: Το τρόφιμο είναι ευπαθές προϊόν και χρειάζεται προσεκτική μεταχείριση. Βεβαιωθείτε ότι η εταιρία τροφοδοσίας που θα επιλέξετε τηρεί τους σωστούς κανόνες υγιεινής για τη φύλαξη του ξηρού φορτίου και ότι η μεταχείριση του ψυχωμένου τροφίμου γίνεται χωρίς να διασπάται η αλυσίδα μεταφοράς. Οι αυστηροί κανόνες παραλαβής, φύλαξης και μεταφοράς των προϊόντων είναι απαραίτητοι για να αποφεύγονται αλλοιώσεις στην εμφάνιση ή τη γεύση των τροφίμων που πιθανόν να οδηγήσουν σε διαταραχές της υγείας των τελικών καταναλωτών.

5. Έρευνα αγοράς τιμών: Πριν να αποφασίσει μια επιχείρηση να συνεργαστεί με μια εταιρία τροφοδοσίας θα πρέπει να κάνει έρευνα αγοράς τιμών. Ο επιχειρηματίας θα πρέπει να είναι προσεκτικός στις αγορές του ώστε να κρατάει το food cost χαμηλά. Προσοχή όμως! Θα πρέπει αυτό να μη γίνεται σε βάρος της ποιότητας. Ο επιχειρηματίας θα πρέπει να εξετάζει το value for money, την σχέση δηλαδή της τιμής ως προς την ποιότητα και όχι την τιμή ενός προϊόντος σε απόλυτες τιμές. Μην ξεχνάμε πως ακριβό φαγητό είναι μόνο το κακό φαγητό.

* Ο Βαγγέλης Φραγκίσκος είναι ένας νέος άνθρωπος με μεγάλη όμως εμπειρία στο χώρο της τροφοδοσίας καταστημάτων. Ασχολείται με τον κλάδο της μαζικής εστίασης από μικρή ηλικία δίπλα στο πλευρό του πατέρα του, Νίκο Φραγκίσκο. Σήμερα δραστηριοποιείται μέσω της Aegean Fresko, μίας ταχύτατα αναπτυσσόμενης εταιρίας στον κλάδο τροφίμων στις Κυκλάδες, που ίδρυσε πριν από δύο χρόνια.

(Visited 77 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*