Ενημέρωση Πυροσβεστικής προς τους πολίτες για την αποφυγή πυρκαγιών

 
 
 

pyrosbestes

Από αμέλεια – στο μεγαλύτερο ποσοστό τους – ξεκινούν δεκάδες πυρκαγιές στη χώρα μας κάθε χρόνο, κάποιες από τις οποίες λαμβάνουν μεγάλη έκταση με καταστρεπτικές συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον, το κοινωνικό σύνολο και την εθνική οικονομία γενικότερα, αφού ξοδεύονται τεράστια χρηματικά ποσά για την καταστολή τους.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, της ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με την πρόληψη και την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών, το Πυροσβεστικό Σώμα εξέδωσε ενημερωτική ανακοίνωση που αφορά στις φωτιές στην ύπαιθρο, τις θερμές εργασίες, τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα, καθώς και το «κάπνισμα» μελισσών. Πιο αναλυτικά:
1. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το χρονικό διάστημα από 1η Μαΐου μέχρι 31 Οκτωβρίου (αντιπυρική περίοδος) απαγορεύεται ρητά το άναμμα φωτιάς, οπουδήποτε κι αν αυτό λάβει χώρα. Σε ελάχιστες περιπτώσεις και υπό προϋποθέσεις επιτρέπεται, εφόσον όμως ληφθούν από τους ιδιοκτήτες ή εκμεταλλευτές, συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα.
2. Θερμές εργασίες νοούνται η ηλεκτροσυγκόλληση, η κοπή μετάλλων, η χρήση φλόγας ή οποιοσδήποτε εξοπλισμός που μπορεί να προκαλέσει θερμότητα, φλόγα ή σπινθήρα. Η εκτέλεση των παραπάνω εργασιών επιτρέπεται μόνο αν εκδοθεί ειδική άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τον σκοπό αυτό και ληφθούν συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα.
3. Σε ό,τι αφορά στην καύση πυροτεχνημάτων – βεγγαλικών από θαλάσσιο χώρο, αιγιαλό, παραλία ή χερσαίο χώρο, θα πρέπει απαρέγκλιτα η οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία, μέσω των εντεταλμένων Πυροσβεστικών οργάνων της, να πραγματοποιήσει αυτοψία στον υπό αίτηση χώρο για να εκτιμηθούν οι πιθανές συνέπειες της καύσης για τη χορήγηση ή μη της άδειας.
4. Το «κάπνισμα» των μελισσών επιτρέπεται μόνο εφόσον ληφθούν συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα εντός των δασών. Ειδικότερα, από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου επιτρέπεται μόνο ως την 12η μεσημβρινή και εφόσον ο δείκτης επικινδυνότητας της περιοχής είναι 1 (μικρή) ή 2 (μέση). Ο δείκτης επικινδυνότητας εκδίδεται καθημερινά από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Ο έλεγχος των παραπάνω, καθώς και η έκδοση σχετικής άδειας ή ο έλεγχος εφαρμογής των μέτρων πυρασφαλείας, ανήκει αποκλειστικά στις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, οι οποίες, στις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, επιβάλλουν ποινικές κυρώσεις και οι παραβάτες διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.
Τα Πυροσβεστικά όργανα υποχρεούνται να διευκολύνουν και να παρέχουν οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή ενημέρωση στους πολίτες σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία.

 

(Visited 18 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*