Εργατική Πρωτομαγιά 2015 στη Σύρο (φώτος)

admin
01/05/2015 16:23
 
 
 

Με δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις, ως είθισται, γιορτάστηκε σήμερα στη Σύρο η Εργατική Πρωτομαγιά.

Αυτή τη φορά, όμως, οι κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν «υπό τη σκιά» της δικαστικής διαμάχης των εργαζομένων του Νεωρίου με τη διοίκηση του ναυπηγείου, με τους εργαζόμενους μάλιστα να συμμετέχουν ενεργά στον εορτασμό.

 

Η πρώτη συγκέντρωση έγινε έξω από το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Μάρκος Βουτσίνος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Σύρου-Ερμούπολης Ανδρέας Γιαλόγλου, ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Κυκλάδων Γιάννης Χαρίτος, ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΝΑΤ Γιώργος Μηλιός, ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου Παύλος Χρυσαφίδης (ο οποίος διάβασε και τον χαιρετισμό των τριών βουλευτών Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ), καθώς και ο δικηγόρος Μιχάλης Γαβριήλ.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων κ. Βουτσίνος

Στην αρχή της εκδήλωσης, μάλιστα, ο κ. Βουτσίνος δήλωσε ότι το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων του Νεωρίου μέχρι την τελική τους δικαίωση, καθώς – όπως είπε – «δεν θέλουμε άλλους ανέργους στο νησί μας».  Στη συνέχεια, όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη συνεχιζόμενη επίθεση που δέχονται τα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για ενότητα και συστράτευση αγώνα προκειμένου να καταργηθούν άμεσα όλοι οι μνημονιακοί αντεργατικοί νόμοι, να μπει ένα τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα και να πληρώσουν την κρίση αυτοί που τη δημιούργησαν.

 

Τιμήθηκε ένας άνθρωπος της εργατιάς

Τη σημερινή μέρα επέλεξε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων για να τιμήσει τον Σπύρο Κρεατσούλα, έναν άνθρωπο που – σε δύσκολα χρόνιαπρόσφερε στο εργατικό κίνημα και τον συνδικαλισμό.

Ο Σπύρος Κρεατσούλας διετέλεσε πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων από το 1964 έως το 1989. Τον Νοέμβριο του 1967 εκδιώχθηκε από την Χούντα. Επανήλθε μέχρι να συνταξιοδοτηθεί το 1989 και δεν σταμάτησε να αγωνίζεται ως το 2012 ως πρόεδρος της Ένωσης Εργατικών Στελεχών Κυκλάδων.

Το 1965 και με δικές του ενέργειες, η Εργατική Εστία αγόρασε από τους αδελφούς Βελισσαρόπουλους το κτίριο όπου στεγάζεται το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων. Εγκαινιάστηκε το 1965 χωρίς να του επιτρέψουν να παρευρεθεί. Γεννημένος το 1931, συνεχίζει μέχρι και σήμερα να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο εργατικό κίνημα.

Εμφανώς συγκινημένος κατά την παραλαβή της τιμητικής πλακέτας, ο κ. Κρεατσούλας – με άσβεστη τη φλόγα της αγωνιστικότητας, παρά τα 84 χρόνια του – προέτρεψε μεταξύ άλλων, τους παριστάμενους να είναι παρόντες και ενωμένοι στα προβλήματα του νησιού.

 

Στο Νεώριο η δεύτερη συγκέντρωση

Η δεύτερη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πύλη του ναυπηγείου, με το παρών να δίνουν εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, δάσκαλοι, καθηγητές, φοιτητές, μαθητές, μέλη του ΠΑΜΕ και της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Χάρης Ζεπάτος, ο γ.γ. του Συλλόγου Εργαζομένων Π.Ε. Κυκλάδων (πρώην) Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Νομού Κυκλάδων Θανάσης Δρόσος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων-Νηπιαγωγών Σύρου, Τήνου, Μυκόνου Γιώργος Καλημερίδης, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Νίκος Καϊλής, εκπρόσωπος του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και εκπρόσωπος της Μαθητικής Πρωτοβουλίας Σύρου.

Πέρα από τα μηνύματα που διαβάστηκαν, όλοι τους εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράσταση τους στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων του ναυπηγείου, οι οποίοι – δια στόματος του προέδρου τους Βαγγέλη Μάνθου – τους ευχαρίστησαν για τη στήριξη των αιτημάτων τους.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του Νεωρίου ευχαρίστησε για τη συμπαράσταση

Στην πορεία που ακολούθησε, περίπου 200 άτομα φώναζαν συνθήματα ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι «μπροστάρηδες» ήταν εργαζόμενοι του Νεωρίου, στέλνοντας έτσι ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο Εργατικό Κέντρο.

 

(Visited 44 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*