Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Τουρλιανής στη Σύρο (φώτος)

Άκης Αξαόπουλος
20/05/2019 14:03
 
 
 

Την ιερά και μυροβλύζουσα εικόνα της Παναγίας «Τουρλιανής», την οποία διεκόμισε ο Προεστώς της Μονής Αρχιμ. Αλέξιος Παπαδόπουλος, επί τω εορτασμώ της 83ης Επετείου από της θαυμαστής Ευρέσεως της Εικόνος του Αγίου Δημητρίου υποδέχθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου στη Σύρο σύσσωμος ο κλήρος και πολίτες της Σύρου.


Ειδικότερα, την εικόνα υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, κληρικοί της Σύρου, ο δήμαρχος Σύρου- Ερμούπολης κ. Μαραγκός, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο Διοικητής του Τάγματος Εθνοφυλακής Σύρου, ο Φρούραρχος Σύρου, ο Διοικητής της 6ης Περιφέρειας Λιμενικού Σώματος, ο Λιμενάρχης Σύρου, ο Διευθυντής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, ο επί τιμή Νομάρχης κ. Μπάιλας, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ερμούπολης κα Ανθή Χαλκιά, ο πολιτευτής Κυκλάδων κ. Βακόνδιος, πρόσκοποι, τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου και πολλοί πιστοί.


Κατά τον διάπλου της από Μύκονο στη Σύρο, η αγία Εικόνα της Παναγίας Τουρλιανής τοποθετήθηκε από τον Πλοίαρχο του πλοίου “Blue star Paros”, ο οποίος ιδιαιτέρως την τιμά, τιμητικώς στη γέφυρα του πλοίου, όπου την προσκύνησαν ο ίδιος και οι Αξιωματικοί. Ας αναφερθεί ότι το “Blue star Paros υποδέχθηκε την Εικόνα στη Μύκονο και την αποχαιρέτησε στην Σύρο με πανηγυρικούς συριγμούς.
Ακολούθως αναπέμφθηκε Δοξολογική Δέηση, μετά το πέρας της οποίας τελέσθηκε Τρισάγιο επί του παρακειμένου τάφου του αοιδίμου Μητροπολίτου Σύρου Φιλαρέτου, η Αρχιερατεία του οποίου συνδέθηκε με τα γεγονότα της Ευρέσεως της Εικόνας του Αγίου Δημητρίου και της ανεγέρσεως του περικαλλούς Ναού, γι’ αυτό και ετάφη στον περίβολο αυτού (+1961).


Αμέσως μετά, τελέσθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του κ. Δωροθέου Β’, ο οποίος – στη σύντομη ομιλία του – αναφέρθηκε στα γεγονότα της θαυμαστής Ευρέσεως της Εικόνας του Αγίου Δημητρίου στις 25 Μαΐου 1936 και στην θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας Τουρλιανής , η οποία για πρώτη φορά από το 1680 εξέρχεται των ορίων της ομωνύμου Ιεράς Μονής και της Μυκόνου, ενώ ευχαρίστησε τον Κλήρο και το λαό για την παρουσία τους.


Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού εψάλησαν για πρώτη φορά τα εγκώμια του Αγίου Δημητρίου, καταλλήλως διασκευασμένα, γεγονός που εντυπωσίασε τους παρισταμένους.


Μετά το πέρας του Εσπερινού, τελέσθηκε ιερά Παράκληση και Αγρυπνία, άμα τω πέρατι της οποίας, κατά το έθος, οι ιερές Εικόνες της Παναγίας Τουρλιανής και του Αγίου Δημητρίου μεταφέρθηκαν λιτανευτικώς πεζή στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, στον οποίο χθες τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά τη διάρκεια της οποίας τιμήθηκαν αποχωρήσαντες Εκπαιδευτικοί της Σύρου και τελέστηκε Μνημόσυνο για την 100ή επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων.

 

(Πηγή: Ι.Μ. Σύρου)

(Visited 212 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*