Στην περιοχή της Αρχαίας Καρθαίας ιερούργησε ο μητροπολίτης Σύρου-Κέας κ. Δωρόθεος Β’ (φώτος)

Άκης Αξαόπουλος
18/06/2019 12:34
 
 
 

 

Στην παραθαλάσσια περιοχή της αρχαίας πόλεως Καρθαίας της νήσου Κέας, κατέναντι του αρχαίου θεάτρου και σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εγγύς του παρεκκλησίου της Αγίας Τριάδος ιερούργησε χθες το πρωί ο μητροπολίτης Σύρου-Κέας κ. Δωρόθεος Β’ μετά του Αρχιερατικού Επιτρόπου Κέας Πρωτοπρεσβύτερου Ελευθερίου Δεμένεγα και των διακόνων του.

Το παρών έδωσαν επίσης, ο έπαρχος Κέας – Κύθνου, ο δήμαρχος Κέας, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος πιστών, Κείων και παραθεριστών, οι οποίοι προσήλθαν είτε διά ξηράς, είτε διά θαλάσσης.

Στην ομιλία του, ο κ. Δωρόθεος Β’ αναφέρθηκε στο Πρόσωπο του Αγίου Πνεύματος και στην παρουσία Του στη ζωή της Εκκλησίας και του κάθε πιστού.

Με αφορμή δε, την αρχαιολογική ιδιαιτερότητα της περιοχής, η οποία αναφέρεται στον αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό, ο κ. Δωρόθεος Β’ υπενθύμισε τις αρχαιοελληνικές «προφητείες» για την έλευση του Χριστού, όπως αυτές διατυπώνονται στον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου και στην Απολογία του Σωκράτη, και ιδιαίτερα στις απόψεις του Σωκράτη για την προσευχή, έτσι όπως αυτές καταγράφονται στη συνομιλία του με τον Αλκιβιάδη (Πλάτων, Αλκιβιάδης δεύτερος, XIII-XIV, 150 D), σύμφωνα με τις οποίες οι προσευχόμενοι δεν γνωρίζουν πάντα το πραγματικό τους συμφέρον, η δε προσευχή είναι αναποτελεσματική, όταν δεν προέρχεται από καθαρή και δίκαιη ψυχή.

Ο μητροπολίτης Σύρου-Κέας κατέληξε λέγοντας ότι ο νέος Ελληνισμός διαμορφώθηκε από το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, ζυμωμένο με τις αρχές του Χριστιανισμού, ο οποίος παρέλαβε ό, τι καλύτερο είχε να προσφέρει ο αρχαίος Ελληνισμός και το πνευματικοποίησε.

Τέλος ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην επιτυχή προετοιμασία και διοργάνωση της Πανηγύρεως και ευχήθηκε σε όλους για το επιόν θέρος.

 

(Πηγή: Ι.Μ. Σύρου)

(Visited 66 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*