Τσουχτερά πρόστιμα για την παράνομη αλιεία αχινών

Άκης Αξαόπουλος
02/07/2019 13:31
 
 
 

 

Η είδηση δεν είναι πρόσφατη, αλλά είναι πάντα επίκαιρη, εν όψη καλοκαιριού! Πρόστιμα-φωτιά, ύψους από 500 έως 5.000 ευρώ, θα πληρώνουν όλοι όσοι συλληφθούν να ψαρεύουν παράνομα αχινούς για να τους φάνε. Η ερασιτεχνική αλιεία αχινών επιτρέπεται μόνο για τους κατόχους ερασιτεχνικής άδειας αλιείας από την κοινοτική και την εθνική νομοθεσία, και οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται για την επιβολή των προστίμων. Για τους κατόχους ερασιτεχνικής άδειας επιτρέπεται η αλίευση 30 αχινών ανά σκάφος, και για τον απλό ερασιτέχνη η αλίευση μόνο 20 αχινών.

Ο αχινός σε ολόκληρη την Ελλάδα θεωρείται είδος προς εξαφάνιση και οι αρμόδιες αρχές είναι, όπως φαίνεται, διατεθειμένες, να επιβάλουν τα τσουχτερά πρόστιμα στους κολυμβητές, ερασιτέχνες ψαράδες χωρίς άδεια αλιείας, απλούς πολίτες, που περνούν την ώρα τους ψαρεύοντας αχινούς.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι και η επαγγελματική αλιεία και μεταποίηση αχινού ελέγχεται, τουλάχιστον τυπικά, από τις ελληνικές αρχές. Στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της Ελλάδας, οι αχινοί προέρχονται είτε από παράνομους επαγγελματίες ή ερασιτέχνες ψαράδες, είτε από άλλες περιοχές της χώρας.
Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει από που προέρχονται, καθώς ελάχιστοι επαγγελματίες κρατούνε τιμολόγια. Το ερώτημα είναι αν οι ποσότητες των αχινών που φτάνουν στα τραπέζια προέρχονται από πιστοποιημένες μονάδες ή από νόμιμες δραστηριότητες επαγγελματιών και ερασιτεχνών (με άδεια) ψαράδες.

Ο αχινός, σύμφωνα με τους ειδικούς ιχθυολόγους, ως εδραίος οργανισμός (κάθεται σε ένα σημείο) συγκεντρώνει τη βρωμιά της θάλασσας, πολύ περισσότερο όταν υπάρχει μόλυνση.
Είναι ένας ακόμη μύθος δηλαδή ότι οι αχινοί βρίσκονται σε καθαρές θάλασσες. Μεγάλοι αριθμοί αχινών βρίσκονται δίπλα από ιχθυοτροφεία, με ότι αυτό συνεπάγεται…

Επιπλέον οι εργάτες που ασχολούνται με την «αποφλοίωση» των αχινών που φτάνουν στα τραπέζια μας χρειάζεται να είναι υγιείς, καθώς οι διάφοροι ιοί μεταφέρονται εύκολα μέσω των συγκεκριμένων οργανισμών.

Για το λόγο αυτόν συνιστάται στους καταναλωτές να αγοράζουν αχινούς μόνο από πιστοποιημένες μονάδες ή τουλάχιστον να ρωτούν τους ιδιοκτήτες των χώρων εστίασης από πού προέρχονται οι αχινοί που τους σερβίρουν, ασκώντας με το δικό τους τρόπο πιέσεις. Παράλληλα οι ελεγκτικές αρχές αναμένεται να πραγματοποιήσουν ελέγχους για να διαπιστώσουν πιθανές περιπτώσεις παράνομης διακίνησης αχινών σε χώρους εστίασης και υπόλοιπες αγορές.

Αυτή μέχρι πρότεινος ήταν η νομοθεσία για το ψάρεμα των αχινών. Το τελευταίο όμως διάστημα είχαμε την κατάργηση της ερασιτεχνικής αλιείας και την επανοδό της τον Απρίλιο του 2016, χωρίς μέχρι τώρα να είναι ξεκάθαρο το τοπίο. Πριν από αυτές τις αλλαγές, δόθηκε το έτος 2014 η τελευταία ρυθμιστική απόφαση για το ψάρεμα των αχινών, επιτρεπόμενη πια για τους απλούς παράκτιους ερασιτέχνες, και για τους κατόχους-και μόνο-ερασιτεχνικής άδειας αλιείας (προς το παρόν για τους κατόχους σκαφών).

Δείτε τη σχετική νομοθεσία

 

Πηγή: carp-matchfishing.gr

(Visited 571 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.