Προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης παθολογικών καταστάσεων από υψηλές θερμοκρασίες

καύσωνας, υψηλές θερμοκρασίες
Άκης Αξαόπουλος
04/07/2019 12:31
 
 
 

 

Οι υψηλές θερμοκρασίες (καύσωνας), αποτελούν φαινόμενο που παρατηρείται κατά τους θερινούς μήνες στη χώρα μας και συχνά δημιουργεί δυσάρεστες καταστάσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό, ιδιαιτέρως εάν συνδυαστεί με ορισμένους άλλους παράγοντες, όπως η υγρασία και η άπνοια, δημιουργεί ο καύσωνα, φαινόμενο που παρατηρείται κατά τους θερινούς μήνες στη χώρα μας.

Οι παθολογικές καταστάσεις που δημιουργούνται, ποικίλλουν ως προς τον βαθμό βαρύτητας και σχετίζονται άμεσα με τα ατομικά χαρακτηριστικά των πολιτών όπως η ηλικία, η γενική κατάσταση υγείας, η εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία κ.ά.

Προστασία από τις συνέπειες του καύσωνα

Στο πλαίσιο αυτό, το Γραφείο Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης, συμμετέχοντας στη συλλογική προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών για την προστασία από τις συνέπειες του καύσωνα και της οργάνωσης και διάθεσης κλιματιζόμενων χώρων, ανακοινώνει τα εξής (σύμφωνα με την Δ1α/Γ.Π. οικ. 40957/31-05-2019 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας):

*Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία.

*Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με: ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος (>40.5οC), κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα, απουσία εφίδρωσης, ξηρή, πρησμένη γλώσσα, ταχυπαλμία, ταχύπνοια, έντονη δίψα, πονοκέφαλος, ναυτία, έμετος, ζάλη, σύγχυση, αδυναμία προσανατολισμού και καθαρής ομιλίας, επιθετική ή παράξενη συμπεριφορά, σπασμοί, απώλεια συνείδησης ή κώμα.

*Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά, θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος: άμεση μεταφορά του θερμόπληκτου σε δροσερό, ευάερο, σκιερό και κατά προτίμηση κλιματιζόμενο μέρος, πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό ή ντους ή ψεκασμό με κρύο νερό, παροχή μικρών γουλιών δροσερών υγρών (νερού ή αραιωμένου χυμού φρούτων, 1 μέρος χυμού και 4 μέρη νερού) εάν μπορεί να καταπιεί κ.λπ.

Τα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα είναι τα εξής:

1. Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται.
2. Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
3. Χρήση καπέλου από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού.
4. Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.
5. Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.
6. Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.
7. Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δε διαθέτουν κλιματισμό.
8. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

Επίσης:

9. Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στο λαιμό.
10. Μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.
11. Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων), ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και αποφυγή του αλκοόλ. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.
12. Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.
13. Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.
14. Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι:

*Ηλικιωμένοι
*Μωρά και μικρά παιδιά
*Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες
*Άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα
*Άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον
*Άτομα με χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη,
πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμό ή κατάχρηση
ναρκωτικών ουσιών κ.λ.π.)
*Άτομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα (διάρροια ή/και έμετο)
*Άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας

Ο Δήμος Σύρου- Ερμούπολης διαθέτει στο κοινό -σε περίπτωση εμφάνισης υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού- τους εξής χώρους:

1) Κ.Α.Π.Η. Ερμούπολης (Κ. Μαρούλη και Μαυρομουστάκη): Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 8:00-16:00.
2) Επιβατικός Σταθμός: καθημερινά και ώρες 8:00-16:00.

Σε περιόδους καύσωνα ο Επιβατικός Σταθμός θα επιμηκύνει το ωράριο λειτουργίας του για το κοινό.
Οι πολίτες θα ενημερώνονται με τακτικές ανακοινώσεις στον τοπικό Τύπο.

(Visited 77 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.