Ο εορτασμός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Μητροπολιτικό Ναό Ερμουπόλεως (φώτος)

Άκης Αξαόπουλος
08/08/2019 14:43
 
 
 

 

Εόρτιος Δισαρχιερατικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου και συγχοροστατούντος του Μητροπολίτη κ. Δωροθέου Β/, με τη συμμετοχή των εφημερίων της Σύρου τελέστηκε στον ιστορικό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ο οποίος ανεγέρθηκε το 1824 από τους Μικρασιάτες, Χίους και Ψαριανούς πρόσφυγες και πρώτους οικιστές της Ερμούπολης.

Το παρών έδωσαν οι αντιδήμαρχοι Σύρου- Ερμούπολης κ.κ. Κοσμάς και Αθανασίου, ο νεοεκλεγέντας δήμαρχος κ. Λειβαδάρας, η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ερμούπολης κα Χαλκιά, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Δαδάος, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, δικαστικοί, ο διοικητής της 6ης Περιφέρειας Λ.Σ κ. Γκύζης, ο λιμενάρχης Σύρου κ. Βαμβακούσης, η διατελέσασα βουλευτής κα Μανούσου, ο διοικητής του Τάγματος Εθνοφυλακής Σύρου, ο υποδιοικητής της Ναυτικής Βάσης Αγκαθωπών, εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, πλήθος Ερμουπολιτών και παραθεριστών.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, πραγματοποιήθηκε λιτανεία της εφεστίου Εικόνος της Μεταμορφώσεως, πλαισιουμένης από τη Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης και της Φιλαρμονικής της πόλης Freiburg Zahringen, της Γερμανίας, προς την ιστορική πλατεία Μιαούλη , όπου ο Σεβασμιότατος κ. Δωρόθεος Β’ ανέπεμψε Δέηση.

Στην προσλαλιά του, ο κ. Δωρόθεος Β΄ αναφέρθηκε στο Θεολογικό γεγονός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου, καθώς και στον καθορισμό από τους Πατέρες ως ημέρας εορτασμού της την 6η Αυγούστου, η οποία απέχει 40 ημέρες από την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, που θεωρείται ισοστάσια με τη Μεγάλη Παρασκευή, έκανε ιστορική αναφορά στην ίδρυση της Ερμούπολης και την ανέγερση του Μητροπολιτικού Ναού της Μεταμορφώσεως από τους πρόσφυγες οικιστές της το 1823, ο οποίος αποτελεί πνευματικό αρτοφόριο ιστορίας, παράδοσης, πίστης, τέχνης και πολιτισμού, και καλωσόρισε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Βρεσθένης κ. Θεόκλητο, τα μέλη της Φιλαρμονικής της πόλης Freiburg Zahringen και τους παραθεριστές και ευχήθηκε σε όλους η θεία Μεταμόρφωση να λάμπει στη ζωή τους, στις καρδιές τους, στα διανοήματά τους.

Ακολούθως, ο Μητροπολίτης Βρεσθένης, αφού ευχαρίστησε τον κ. Δωρόθεο Β’ για την πρόσκλησή του να συνεορτάσει τη Μεταμόρφωση του Κυρίου στη Σύρο, το «σμαράγδι των Κυκλαδονήσων», όπως είπε και αναφέρθηκε με φιλόφρονες λόγους αγάπης στο πρόσωπό του, κάλεσε τους πιστούς να αλλάξουν συμπεριφορές, νοοτροπίες και ζωή, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, τα τελευταία χρόνια «διψάσαμε, μα το νερό που ήπιαμε ήταν γλυφό»…

«Σε αυτή την διάψευση των ελπίδων και των υποσχέσεων», υπογράμμισε, «έρχεται ο Χριστός , η πηγή της ζωής, του φωτός και της αλήθειας, να μας προσφέρει το φως του, για να μάθουμε να ζούμε εν αγάπη, εν ομονοία, κοινοτικά και κοινωνικά, με αποδοχή του άλλου, με όλες του τις ιδιαιτερότητες» φέρνοντας ως παράδειγμα την αρμονική συμβίωση Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών στη Σύρο. Κάλεσε τους πιστούς να ακούσουν και τηρήσουν τη φωνή του Θεού-Πατέρα, μέσα από τη νεφέλη «ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός, αυτού ακούετε», δίνοντας το παράδειγμα στην Ευρώπη ότι μόνο με το Χριστό μπορούν να λυθούν πολλά προβλήματά μας, και ευχήθηκε ο Μεταμορφωθείς Χριστός να χαρίζει σε όλους υγεία, φωτισμό, αγάπη και ομόνοια, διότι η κρίση, κάθε κρίση, μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με ενότητα και αγάπη, όπως το αποδεικνύει η μακραίωνη πορεία του Ελληνισμού.

Στη συνέχεια, η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης παρουσίασε, υπό τη διεύθυνση της Μαέστρου Αλίς Λαμπάρς μουσική σύνθεση, ειδικά δημιουργημένη για την επέτειο των 150 χρόνων λειτουργίας της, η οποία καταχειροκροτήθηκε από τους πολυπληθείς παρισταμένους.

 

(Πηγή κειμένου και φωτό: Ι.Μ. Σύρου)

(Visited 63 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.