Δήμος Σύρου-Ερμούπολης: Οδηγίες για τη διαχείριση των απορριμμάτων εν μέσω κορωνοϊού

sakoyla skoypidia
Newsroom
26/03/2020 1:27
 
 
 

 

Οδηγίες για τη διαχείριση απορριμμάτων κατά την περίοδο εφαρμογής των προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού παρέχουν η Διεύθυνση Καθαριότητας και ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Υλικών (ΦΟΔΣΑ) του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Οι οδηγίες έχουν ως γνώμονα την προστασία των πολιτών, αλλά και την προστασία των εργαζομένων στην καθαριότητα και τη διαχείριση απορριμμάτων, που αποτελούν τη δεύτερη ανθρώπινη ασπίδα της δημόσιας υγείας, μετά τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας.

Οι πολίτες ενημερώνονται ότι:
ΟΛΑ τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούμε αυτή την περίοδο (π.χ. γάντια, μαντήλια απολύμανσης, μάσκες, απολυμαντικά) ΔΕΝ ανακυκλώνονται. Αντιθέτως πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων. Για τα υπόλοιπα απορρίμματα συνεχίστε την διαλογή και την ανακύκλωση όπως πριν.
*Αποφεύγετε τις εργασίες που παράγουν επιπλέον ποσότητες απορριμμάτων, όπως επισκευές ή κλαδέματα.
*Αποφύγετε την εναπόθεση ογκωδών αντικειμένων που γίνονται εύκολα εστίες μικροβίων.
*Τοποθετήστε τις σακούλες απορριμμάτων εντός των κάδων και κλείστε τους κάδους για να μην υπάρχει επαφή ή πιθανότητα επιμόλυνσης.
*Μην αφήνετε σακούλες εκτός των κάδων και γύρω από αυτούς.
*Μην αφήνετε σακούλες απορριμμάτων ανοικτές ή μισάνοικτες. Ιδανικά, χρησιμοποιείτε τις ειδικές σακούλες που κλείνουν με κορδόνι και κλείστε τις ερμητικά. Οι κάδοι μετατρέπονται πολύ εύκολα σε εστίες μικροβίων.
*Σε περίπτωση που ο κάδος είναι ήδη γεμάτος, αναζητήστε κοντινό κάδο με διαθέσιμο χώρο ή κρατήστε τη σακούλα στο σπίτι για μια ακόμη ημέρα.
*Ανοίγουμε με τα ειδικά πεντάλ (όπου αυτά υπάρχουν) ή με γάντια όπου δεν υπάρχουν πεντάλ.

Σε περίπτωση που είμαστε σε καραντίνα ή έχουμε κρούσμα ή υποψία κρούσματος στο σπίτι μας:
*Δεν διαχωρίζουμε τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα (πλαστικά, χαρτιά, μέταλλα) για να προστατέψουμε τόσο τους εργαζόμενους στη συλλογή, όσο και αυτούς στα κέντρα διαλογής υλικών που συχνά διαχωρίζουν ανακυκλώσιμα υλικά με τα χέρια.
*Γεμίζουμε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ, τις δένουμε σφιχτά και τις τοποθετούμε σε δεύτερη σακούλα που επίσης κλείνουμε σφιχτά. Προσέχουμε καλά να είναι γερές και οι δύο σακούλες, χωρίς σκισίματα, και σε περίπτωση αμφιβολίας χρησιμοποιούμε και τρίτη σακούλα.
*Χρησιμοποιούμε γάντια για να κλείσουμε και να δέσουμε τις σακούλες και να τις μεταφέρουμε στον κάδο απορριμμάτων. Τα γάντια αυτά, μόλις γυρίσουμε σπίτι, τα πετάμε στις επόμενες σακούλες απορριμμάτων που θα χρησιμοποιήσουμε.

Εάν είμαστε υγιείς και δεν έχουμε υποψία κρούσματος:
*Συνεχίζουμε την ανακύκλωση, όπως πριν, αλλά προσέχουμε να μην τοποθετούμε εντός των ανακυκλώσιμων τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούμε όπως γάντια, μαντήλια απολύμανσης, μάσκες, απολυμαντικά κλπ. διότι αυτά δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων.
*Γεμίζουμε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ και τις δένουμε σφιχτά.
*Χρησιμοποιούμε γάντια για να κλείσουμε και δέσουμε τις σακούλες και να τις μεταφέρουμε στον κάδο απορριμμάτων.

(Visited 46 times, 1 visits today)