Πώς θα ψήσουμε φέτος αρνί: Τι (δεν) επιτρέπεται

Άκης Αξαόπουλος
18/04/2020 12:46
 
 
 

 

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς το είπε καθαρά κατά την ενημέρωση της περασμένης Τετάρτης: «Το αρνί ή θα το ψήσουμε μόνοι μας στο σπίτι ή στο φούρνο της γειτονιάς». Εξήγησε, δε, ότι αυτό θα γίνει γιατί «οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους, στους οποίους δεν περιλαμβάνονται οι μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα. Τέτοιος λόγος μετακίνησης δεν υπάρχει και δεν έχει κανείς αμφιβολία ότι θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, όπως και τα πρόστιμα για τις υπαίθριες συγκεντρώσεις», πρόσθεσε. Για να καταλήξει στο ότι «θα περάσουμε το φετινό Πάσχα στο σπίτι, με τους ανθρώπους που μένουμε μαζί και μόνο με αυτούς».

Χθες ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις: «Δεν απαγορεύεται, είπε, το ψήσιμο απαγορεύονται ο συνωστισμός και οι άσκοπες μετακινήσεις», για τις οποίες έχει διπλασιαστεί, πλέον, το πρόστιμο και εντός νομού.

Τέλος, όπως διευκρίνισε, επιπλέον, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανώτατος αξιωματικός, η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να επεμβαίνει την ημέρα του Πάσχα ακόμα και σε ιδιωτικούς χώρους όπου ενδεχομένως συγκεντρώνεται κόσμος για το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία, παραβιάζοντας την τήρηση των αποστάσεων. «Αν υπάρξουν καταγγελίες δεν μπορούμε να μην επέμβουμε, κυρίως με συστάσεις, αλλά εύχομαι να μην χρειαστεί» δήλωσε ο αρμόδιος αξιωματικός και συμπλήρωσε: «Το νομικό πλαίσιο για την διάλυση τέτοιων συναθροίσεων υπάρχει, αλλά είμαι βέβαιος ότι οι συμπολίτες μας θα τηρήσουν όσα υπογραμμίζουν κάθε μέρα οι ειδικοί, ώστε να περάσουμε ανώδυνα και αυτή τη δυσκολία», είπε χαρακτηριστικά.

1.000 ευρώ πρόστιμο, ποινικές κυρώσεις, ακόμη και αυτόφωρο

Υπενθυμίζεται ότι ήδη ισχύει η επιβολή 1.000 ευρώ διοικητικού προστίμου ανά άτομο, εφόσον πραγματοποιούνται συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων είτε σε ανοιχτούς είτε σε κλειστούς χώρους, ενώ επιβάλλονται και ποινικές κυρώσεις. To ίδιο, βεβαίως, ισχύει και για τις συναθροίσεις για το ψήσιμο του αρνιού, ενώ όπως επισημαίνουν παράγοντες της Πολιτικής Προστασίας, σε ακραίες περιπτώσεις προβλέπεται και αυτόφωρο, με το άρθρο 285, που αφορά στην αποτροπή διάδοσης νόσου.

Αυτό σημαίνει ότι η ΕΛΑΣ θα αφενός θα δέχεται καταγγελίες και αφετέρου θα επιτηρεί πάρκα και άλλες περιοχές που συνήθως καταφεύγουν οι κάτοικοι των πόλεων για βόλτες, όπως είναι στην Αττική το Ζάππειο, το Πεδίο του Άρεως, ο λόφος του Φιλοπάππου, το Τατόι κ.λπ. με drone και ελικόπτερα.

 

Πηγή: aftodioikisi.gr

(Visited 726 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*