Ψήφισμα σωματείων των Κυκλάδων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Newsroom
07/04/2021 22:17
 
 
 

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας τα παρακάτω σωματεία από την περιοχή των Κυκλάδων συνυπογράφουν και δημοσιεύουν ψήφισμα που αφορά στην υπεράσπιση της Υγείας και των δικαιωμάτων μας:

– Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Κυκλάδων
– Συνδικάτο εργατοϋπαλλήλων επισιτισμού- τουρισμού- ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων Θήρας
ΠΕΤ/ΟΤΕ (παράρτημα Κυκλάδων)
– Σωματείο λιμενεργατών Τήνου
– Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σύρου- Τήνου- Μυκόνου
– Σύλλογος εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου
– Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων

“Η 7η Απρίλη, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας απόκτα ιδιαίτερη σημασία φέτος, στις συνθήκες έξαρσης της πανδημίας. Είναι μέρα διεκδίκησης και αγώνα! Για μέτρα που θα ενισχύουν τα Δημόσια Νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Για διεκδίκηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας στους χώρους δουλείας ώστε να τηρούνται αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα με ευθύνη της Κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Για την ασφαλή μόρφωση των παιδιών μας στα σχολεία και τις σχολές” σημειώνουν στην ανακοίνωση τους τα παραπάνω σωματεία.

Το ψήφισμα:

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ
Δε σκύβουμε το κεφάλι! Καμία αναμονή! Είναι η ώρα να βγούμε μπροστά!

Ένας χρόνος πέρασε σχεδόν από την έναρξη της πανδημίας. Το δημόσιο σύστημα υγείας αφήνεται ανοχύρωτο μπροστά στο τρίτο κύμα αφού οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για ενίσχυση του και θωράκιση των υγειονομικών, της υγείας του λαού, έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Οι μεγάλοι χώροι δουλειάς, οι μεγάλες αλυσίδες Super Market συνεχίζουν να είναι οι βασικές εστίες υπερμετάδοσης αφού κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες αρνούνται ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και αποκρύπτουν την πραγματική κατάσταση για να μη θιχτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Καμία παράταση του λοκντάουν από μόνη της δε μπορεί να προστατέψει την υγεία μας αν δεν παρθούν ουσιαστικά μέτρα. Αν ενδιέφερε την κυβέρνηση η υγεία του λαού, θα ενίσχυε το δημόσιο σύστημα υγείας, θα θωράκιζε τους χώρους δουλειάς με μέτρα προστασίας, θα επίτασσε τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Θα έπαιρνε μέτρα για το συνωστισμό στα ΜΜΜ, για να ανοίξουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια εξασφαλίζοντας την υγεία και την προστασία εκπαιδευτικών, μαθητών και φοιτητών.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα αντιλαϊκά μέτρα – κόλαφο για τη ζωή των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση αξιοποιώντας την πανδημία ως ευκαιρία κλείνει όποιες εκκρεμότητες-απαιτήσεις της εργοδοσίας είχαν αφήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προχωρώντας στις ανατροπές του αιώνα προς χάρη των επιχειρηματικών ομίλων ενώ συνειδητά αφήνει τη δημόσια υγεία στο έλεος της πανδημίας! Ο ΣΕΒ προτείνει, η κυβέρνηση νομοθετεί! Μέσω των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, εγκυκλίων, αλλά και νομοσχεδίων που είναι στα σκαριά, χτυπάει το λαϊκό εισόδημα, τους μισθούς και τις συντάξεις, δυναμώνει την ευελιξία με συνεχή πλήγματα στο ωράριο, προχωρά στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, ενισχύει την επίθεση της στο δικαίωμα στην απεργία και στους αγώνες των εργαζομένων.

Τόσο για την πανδημία όσο και για τους λαϊκούς-εργατικούς αγώνες που απαντούν στα μέτρα, η κυβέρνηση αξιοποιεί ενιαία ως φάρμακο, την ένταση της καταστολής. Προσπαθεί με όλους τους τρόπους, να επιβάλλει το δόγμα «νόμος και τάξη» απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας. Μέσω της αστυνομοκρατίας και με προαναγγελία βιομηχανίας δικογραφιών σε βάρος διαδηλωτών και συνδικαλιστών, θέλει να έχει ελεύθερο το πεδίο, με τους εργαζόμενους και τη νεολαία φιμωμένους, για να υλοποιήσει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που έχει έτοιμα στο συρτάρι. Τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς πρέπει να απαντήσουμε στην αντιλαϊκή πολιτική, στην καταστολή και στον αυταρχισμό. Όλο αυτό το διάστημα και σε δύσκολες συνθήκες δόθηκαν μικρές και μεγάλες μάχες αλλά και ελπιδοφόροι αγώνες.

Τα σωματεία έγιναν αποκούμπι για χιλιάδες συναδέλφους που δέχονται τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και της πανδημίας.

Να πάρουμε την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα στα χέρια τους. Τα μέτρα δεν είναι προσωρινά αλλά έχουν βάθος και γερά θεμέλια για να μείνουν! Η επόμενη μέρα θα είναι κόλαση για το λαό αν δεν απαντήσουμε σήμερα οργανωμένα, συλλογικά, αν υποχωρήσουμε μπροστά στην εργοδοτική τρομοκρατία και την κρατική καταστολή.

Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα για συντονισμό για την υπεράσπιση της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων μας. Δυναμώνουμε τον αγώνα σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς. Δίνουμε το χέρι σε όποιον αγωνίζεται, καλούμε σε στήριξη και σε αλληλεγγύη κάθε εργατικής και λαϊκής κινητοποίησης όπως των υγειονομικών, των φοιτητών. Υψώνουμε τείχος προστασίας σε όλους τους εποχικούς εργαζόμενους ανεξαρτήτως κλάδου που έχουν υποστεί μεγάλη μείωση στο εισόδημα τους. Απαιτούμε συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης, αναπλήρωσης εισοδήματος από Κράτος, εργοδοσία και Τοπική Διοίκηση. Δε θα αφήσουμε κανένα λαϊκό σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Καμία οικογένεια απροστάτευτη. Κυβέρνηση και τραπεζίτες έχουν βάλει στο στόχαστρο τη λαϊκή κατοικία και οικογένεια και “τρέχουν” πλειστηριασμούς, διακοπές ρεύματος, νερού κτλ παρά τις συνθήκες της πανδημίας.

Τα σωματεία μας θα έχουμε ανοιχτό μέτωπο σε οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια. Συντονιζόμαστε και οργανώνουμε αγωνιστική κλιμάκωση αξιοποιώντας κάθε κατάλληλη μορφή, προστατεύοντας την υγεία όσων συμμετέχουν, αλλά και προετοιμάζοντας απεργιακή απάντηση εάν η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει νομοσχέδιο που καταργεί εργασιακά, κοινωνικοασφαλιστικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες που έχουν κατακτηθεί με πολύχρονους αγώνες.

Διεκδικούμε:

• Άμεση πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια διεθνώς, που κρίνονται ασφαλή κι αποτελεσματικά, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια και να επιτευχθεί ταχύτερα ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, ιδιωτικών κλινικών και εργαστηρίων που υπάρχουν σε κάθε περιοχή, και υποχρεωτική ένταξη του συνόλου των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο του εμβολιασμού.

• Μαζικά, επαναλαμβανόμενα και δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, με ευθύνη κράτους, ΕΟΔΥ και εργοδοσίας και με επίταξη των ιδιωτικών εργαστηρίων. Ιχνηλάτηση με επιστημονικά κριτήρια και όχι με βάση τη λογική του μικρότερου δυνατού κόστους, το οποίο τελικά θα έχει κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

• Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

• Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας. Οργανωμένος έλεγχος σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες όπου απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι.

• Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων και όλων των ΠΝΠ.

• Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική- λαϊκή οικογένεια. Απαλλαγή των εργαζομένων από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο, internet για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.

• Μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, 15 μαθητές ανά τμήμα, δωρεάν, μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού, Ατομικά Μέσα Προστασίας σε όλα τα σχολεία.

• Να καταργηθεί ο νόμος των Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη, που εντείνει την καταστολή, υπονομεύει τις ανάγκες των φοιτητών και βάζει νέους φραγμούς στην εκπαίδευση.

• Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού, με πρόσχημα τον κορονοϊό. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή.

(Visited 38 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*