Ραγδαία αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στη Σαντορίνη

Newsroom
26/04/2021 2:23
  •  
  •  
  •  

 

Την ανησυχία του για τη «ραγδαία αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στη Σαντορίνη», εκφράζει με ανακοίνωση του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων Επαρχίας Θήρας.

Αναλυτικά αναφέρει:

Μεγάλη ανησυχία μας έχει προκαλέσει η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων την τελευταία περίοδο στη Σαντορίνη. Μόνο την τελευταία βδομάδα στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας παρουσιάστηκαν 1-2 εργατικά ατυχήματα κάθε μέρα, προερχόμενα κυρίως από τον τομέα των κατασκευών. Κάποια απ’ αυτά πολύ σοβαρά ακόμα και για τη ζωή των συνάδελφών μας οικοδόμων (εργαζόμενος με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, διαμετακομίστηκε διασωληνωμένος σε πολύ κρίσιμη κατάσταση)!

Δεν θα μείνουμε απαθείς μπροστά στην απαξίωση της ανθρώπινης ζωής, στη θυσία των συναδέλφων μας στο βωμό του κέρδους.

Δεν πρόκειται για «ατυχή» γεγονότα. Δεν αποτελούν αναπόφευκτο «φυσικό φαινόμενο», ούτε συμπτώσεις. Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες αιτίες που τα εργατικά ατυχήματα στην περιοχή μας, παίρνουν τον ρυθμό χιονοστιβάδας. Αιτίες που έχουν μετατρέψει τους χώρους εργασίας σε αρένες θανάτου.

Οι κυριότερες είναι:

 Τα ελλιπή (για να μην πούμε ανύπαρκτα) μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

 Η εντατικοποίηση της εργασίας, ειδικά τώρα, παραμονές του ανοίγματος του τουρισμού, όπου όλοι τρέχουν να προλάβουν και τα οικοδομικά συνεργεία δέχονται πιέσεις και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που μεταφράζονται σε εξαντλητικά ωράρια. Οι εργάτες αναγκάζονται να δουλεύουν εντατικά κάτω από αντίξοες συνθήκες για ένα κομμάτι ψωμί, παίζοντας καθημερινά, την ζωή τους κορώνα – γράμματα.

 Η απουσία του παραμικρού ελέγχου. Το Συνδικάτο μας επανειλημμένως έχει διεκδικήσει και έχει τονίσει τη σημασία της επαναλειτουργίας του Γραφείου Επιθεώρησης Εργασίας στη Σαντορίνη τόσο για τον έλεγχο στους όρους εργασίας που επιβάλλει η εργοδοτική ασυδοσία (εξαντλητικά ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες, ρεπό κλπ) όσο και για τον έλεγχο τήρησης των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

 Η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η αντικατάστασή τους από ατομικές συμβάσεις με τις οποίες στην ουσία ο εργοδότης καθορίζει τους όρους εργασίας

 Η απουσία σωματείου στις κατασκευές που μπορεί να παρέμβει για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Υπογραμμίζουμε για μια φορά ακόμη ότι τα εργατικά ατυχήματα είναι εγκλήματα σε βάρος της εργατικής τάξης, είναι το αποτέλεσμα της ανάπτυξης που στηρίζεται στο κέρδος των λίγων.

Για την εργοδοσία και το κράτος της είναι κόστος τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και δυστυχώς το πληρώνουμε εμείς οι εργαζόμενοι, με την υγεία μας και πολλές φορές με την ίδια τη ζωή μας.

Η ελπίδα βρίσκεται στον αγώνα και την οργάνωση των ίδιων των εργαζομένων, της μάχης που πρέπει να δίνεται μέσα στους χώρους δουλειάς καθημερινά, για ουσιαστικά μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.
Καλούμε κάθε εργαζόμενο να συμμετέχει και αυτός οργανωμένα στη διεκδίκηση και πάλη για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, για αξιοπρεπείς μισθούς και όρους, για να μην περάσει η κατάργηση του 8ωρου και η διευθέτηση του χρόνου εργασίας που είναι και διευθέτηση του ελεύθερου χρόνου μας, διευθέτηση της ίδιας μας της ζωής με κριτήριο τα κέρδη των αφεντικών.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στη πλατεία της Μεσαριάς την Πέμπτη στις 6 Μαΐου και ώρα 11.00 το πρωί, μαζί με όλα τα ταξικά σωματεία σε όλη τη χώρα, με κεντρικό σύνθημα:

ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ – ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

(Visited 63 times, 1 visits today)