Χάλκη: Γεννήθηκε μωρό στο νησί μετά από 50 χρόνια

Άκης Αξαόπουλος
12/07/2021 10:36
 
 
 

 

Η γέννηση ενός μωρού στη Χάλκη έπειτα από 50 χρόνια έφερε συγκίνηση στους κατοίκους του νησιού, ενώ ανέδειξε και ένα χρόνιο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών.

Ελλείψει των απαραίτητων υποδομών οι γυναίκες που ζουν μόνιμα στα απομακρυσμένα νησιά, τα οποία δε διαθέτουν γιατρό και κατάλληλο εξοπλισμό για να γεννήσουν, αναγκάζονται να μεταβούν σε κάποιο μεγαλύτερο νησί ή πόλη, εν προκειμένω στη Ρόδο, ακόμη και για μια απλή ιατρική εξέταση κατά τη διάρκεια της κύησής τους.

Φυσικά, όλες προγραμματίζουν τη γέννα σε κάποια μαιευτική κλινική, που μπορεί να εξασφαλίσει έναν προστατευμένο τοκετό.

Ωστόσο, την περασμένη Κυριακή 4 Ιουλίου, ένα κοριτσάκι γεννήθηκε στο νησί, καθώς το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ δεν πρόλαβε να φτάσει εγκαίρως για να γίνει η μεταφορά στη Ρόδο. Το νεογέννητο και η μητέρα είναι υγιείς χάρη στη βοήθεια της αγροτικής γιατρού, Αθηνάς Αρβανιτίδου που υπηρετεί στο νησί και των δύο νοσηλευτών, Νίκου Στογιάννη και Μαρίας Αναστάση.
Η είδηση της γέννησης ενός μωρού στο νησί μετά από 50 χρόνια έφερε συγκίνηση στους κατοίκους.

Για το θέμα μίλησαν στην Κοινωνία Ώρα Mega η κ. Αθηνά Αρβανιτίδου, ιατρός, και ο δήμαρχος της Χάλκης, Ευάγγελος Φραγκάκης.

«Έπιασαν πόνοι την έγκυο ξαφνικά, μας πήρε τηλέφωνο και μετά από μερικές ώρες γέννησε ένα κοριτσάκι. Ευτυχώς πήγαν όλα καλά. Το μωρό ήρθε λίγο πρόωρα, αλλά είναι υγιέστατο. Υπήρξε καθυστέρηση στο να κανονιστεί η διακομιδή, ευτυχώς είχαμε βοήθεια τηλεφωνικά από το νοσοκομείο στη Ρόδο από το γιατρό που εφημέρευε, και είχαμε καλή ομάδα μαζί με τους νοσηλευτές. Έχω υπάρξει ως φοιτήτρια σε φυσιολογικό τοκετό, αλλά δεν ήμουν στην πρώτη γραμμή», περιέγραψε η κ. Αρβανιτίδου.

«Στους 250 ανθρώπους που είμαστε εδώ το χειμώνα, άλλος ένας είναι ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά. Μητέρα και κοριτσάκι πήγαν μετά στο νοσοκομείο της Ρόδου, τώρα έχουν επιστρέψει στο νησί και όλα είναι καλά», είπε από την πλευρά του ο κ. Φραγκάκης.

Σχετικά με τα της τουριστικής περιόδου που διανύουμε, ο ίδιος είπε ότι «Στη Χάλκη έχουμε εμβολιαστεί το 95% του μόνιμου πληθυσμού, από την πρώτη φάση. Τηρούμε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δεν έχουμε κανένα κρούσμα. Για τον τουρισμό πιστεύω ότι θα είναι μια καλή χρονιά για εμάς, όπως και η περσινή».

(Visited 605 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*