Τράπεζα στη Δανία…πληρώνει τους δανειολήπτες

Άκης Αξαόπουλος
19/08/2019 17:15
 
 
 

 

Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας, η Jyske Bank, ανακοίνωσε ότι προσφέρει στεγαστικά δάνεια με αρνητικό επιτόκιο, κάτι που σημαίνει ότι θα πληρώνει τους πελάτες της για να δανειστούν χρήματα για την αγορά κατοικίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι πελάτες θα είναι πλέον σε θέση να πάρουν στεγαστικό δάνειο σταθερού επιτοκίου με αποπληρωμή σε 10 χρόνια, με επιτόκιο -0,5%, δηλαδή οι πελάτες θα πληρώσουν λιγότερο από το ποσό που δανείζονται.

Πολύ κοντά είναι και η Nordea Bank που χορηγεί δάνειο διάρκειας 30 ετών με επιτόκιο μόλις 0,5%, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Δεν ήταν ποτέ φθηνότερο να δανειστείς», δήλωσε στο Bloomberg η Lise Nytoft Bergmann, επικεφαλής αναλύτρια της μονάδας χρηματοδότησης κατοικιών της Nordea στη Δανία.

Μπορεί να φαίνεται ασύμφορο για τις τράπεζες να δανείζουν τα χρήματά τους με τόσο χαμηλά επιτόκια – αλλά πίσω από αυτό υπάρχει μια λογική.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές βρίσκονται σε ένα ασταθές, αβέβαιο σημείο αυτήν την περίοδο. Οι παράγοντες περιλαμβάνουν τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, το Brexit και μια γενικευμένη οικονομική επιβράδυνση σε ολόκληρο τον κόσμο – και ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

Πολλοί επενδυτές φοβούνται ότι θα υπάρξει σημαντική οικονομική κρίση στο εγγύς μέλλον. Ως εκ τούτου, μερικές τράπεζες είναι πρόθυμες να δανείσουν χρήματα με αρνητικά επιτόκια, αποδεχόμενες μια μικρή ζημιά αντί να διακινδυνεύουν μεγαλύτερη απώλεια δανείζοντας χρήματα με υψηλότερα επιτόκια στα οποία οι πελάτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

«Είναι μια δυσάρεστη σκέψη ότι υπάρχουν επενδυτές που είναι πρόθυμοι να δανείσουν χρήματα για 30 χρόνια και να πάρουν μόλις 0,5% σε αντάλλαγμα», ανέφερε η Bergmann.

«Δείχνει πόσο φοβισμένοι είναι οι επενδυτές για την τρέχουσα κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και ότι αναμένουν πως θα χρειαστεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να βελτιωθούν τα πράγματα».

 

Πηγή: aftodioikisi.gr

(Visited 127 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*