Παρέμβαση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για την ακρίβεια στα νησιά

Newsroom
17/06/2022 18:02
 
 
 

 

Οι Υπουργοί Ανάπτυξης, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας ήταν οι αποδέκτες της παρέμβασης του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για το θέμα της ακρίβειας, το οποίο έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις, ιδιαίτερα στα νησιά.

Οι τιμές των καυσίμων, το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, οι συνεχείς ανατιμήσεις στις τιμές τροφίμων και πρώτων και οι αυξήσεις στο κόστος μεταφορών, έχουν επηρεάσει αρνητικά τους Έλληνες επισκέπτες των νησιών, αφού το φετινό εκτιμώμενο κόστος των καλοκαιρινών διακοπών του αναμένεται να είναι το υψηλότερο των τελευταίων ετών.

Στο πλαίσιο αυτό, το Επιμελητήριο ζητά οι νέες παρεμβάσεις που σχεδιάζονται από το οικονομικό επιτελείο να λάβουν υπόψη τους τα αναλογικώς διαφοροποιημένα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας, ώστε οι Κυκλάδες να συνεχίσουν να είναι ελκυστικές ως προορισμός, να κινηθεί ο εγχώριος τουρισμός, να μην συρρικνωθεί η τουριστική περίοδος και να παραμείνουν τα νησιά βιώσιμα για επιχειρήσεις και κατοίκους και μετά το πέρας του καλοκαιριού.

Σημειώνεται ότι η παρέμβαση κοινοποιήθηκε, επίσης, στους Βουλευτές Κυκλάδων κ. Βρούτση, κα Μονογυιού, κ. Φόρτωμα και κ. Συρμαλένιο, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκο, τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Λεονταρίτης, τους Δημάρχους Κυκλάδων, καθώς και τους επαγγελματικοί φορείς και τους Συλλόγους του νομού.

Το πλήρες περιεχόμενο της παρέμβασης έχει ως εξής:

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Μπορεί η καλοκαιρινή περίοδος να ξεκίνησε αισιόδοξα και τα δεδομένα του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος να κρίνονται ικανοποιητικά σε αριθμούς επισκεπτών, δεν προκύπτει όμως απαραίτητα το ίδιο οικονομικά αντίκτυπο, αν λάβουμε υπόψη το διαμορφωμένο κύμα ακρίβειας που πλήττει τις Κυκλάδες.

Αναμφίβολα μερίδα επιχειρήσεων που απευθύνονται σε εύρωστους επισκέπτες δείχνουν ανεπηρέαστες από την δεδομένη οικονομική συγκυρία. Υπάρχουν ωστόσο, νησιά των οποίων το τουριστικό μίγμα βασίζεται αρκετά σε Έλληνες επισκέπτες, οι οποίοι τροποποιώντας τις συνήθειες τους στο θέμα των διακοπών, είτε ταξιδεύουν περιορίζοντας την διάρκεια και το διαθέσιμο budget, είτε επιλέγουν τελικά άλλους προορισμούς εκτός Κυκλάδων, καθώς το εκτιμώμενο φετινό κόστος καλοκαιρινών διακοπών αναμένεται να είναι υψηλότερο όσο ποτέ στα νησιά μας.

Επιγραμματικά αναφέρουμε πως, όπως ήδη γνωρίζετε, οι τιμές των καυσίμων έχουν εκτροχιαστεί στον Νομό μας με την μέση τιμή της απλής αμόλυβδης να κυμαίνεται στα 2,63€ και να ξεπερνά τα 2,8€ σε κάποια νησιά, με ακόμη δυσμενέστερες προβλέψεις για την πορεία τους στο προσεχές διάστημα.

Η αύξηση του κόστους των ακτοπλοϊκών εισιτήριων κυμαίνεται πάνω από 30% σε σχέση με πέρυσι, ενώ αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις.

Οι επιχειρήσεις αδυνατούν πλέον να απορροφήσουν το ράλι ανατιμήσεων στις τιμές τροφίμων και πρώτων υλών σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στο κόστος μεταφορών, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν συρρικνώσει την αγοραστική δύναμη όχι μόνο επισκεπτών, αλλά και εργαζόμενων εποχικά και μη, καθώς και μόνιμων κατοίκων.

Οι νέες παρεμβάσεις που σχεδιάζονται από το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, πρέπει να ληφθούν με γνώμονα τα αναλογικώς διαφοροποιημένα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας που έχουμε διαχρονικά αναδείξει. Είναι αναγκαίο να υπενθυμίσουμε πως δεν είναι όλα τα νησιά μας 1ης ταχύτητας, όπως συνηθίζουμε να λέμε, και πως η μέριμνα θα πρέπει να περιλαμβάνει στοχευμένα μέτρα για τη νησιωτικότητα.

Η διεκδίκηση του Επιμελητηρίου για διεύρυνση του Μεταφορικού Ισοδύναμου στα καύσιμα σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων, και όχι μόνο στα μικρότερα νησιά όπως ισχύει έως τώρα, είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ ώστε να αμβλυνθεί, όσο γίνεται, η ανισότητα που υφίστανται οι νησιώτες. Αντιληπτό δε, γίνεται πως μία τέτοια διεύρυνση είναι ουσιαστικότερη εφόσον υπάρξει έμπρακτη στήριξη του μέτρου χωρίς τις μέχρι τώρα καθυστερήσεις καταβολής του Αντισταθμίσματος Νησιωτικού Κόστους (ΑΝΗΚΟ) σε κατοίκους και επιχειρήσεις που είναι δικαιούχοι.

Η προσπάθεια όλων μας έχει σκοπό να συνεχίσουν οι Κυκλάδες να είναι ελκυστικές ως προορισμός, να κινηθεί ο εγχώριος τουρισμός, να μην συρρικνωθεί η τουριστική περίοδος και να παραμείνουν τα νησιά μας βιώσιμα για επιχειρήσεις και κατοίκους και μετά το πέρας του καλοκαιριού.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και συνεργασία.

Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος Γιάννης Ρούσσος

(Visited 114 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.