Σε Σίκινο και Σέριφο ο Νίκος Συρμαλένιος

Newsroom
06/09/2022 16:54
 
 
 

Τη Σίκινο και τη Σέριφο επισκέφθηκε από τις 3 μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος.

Προσκεκλημένος από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου παρευρέθηκε στα θυρανοίξια και στην τελετή απονομής του βραβείου πολιτισμικής κληρονομιάς 2022 της Europa Nostra για την αποκατάσταση του Ναού της Επισκοπής στη Σίκινο, μια τελετή που έγινε παρουσία και της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου.

Το μνημείο της Επισκοπής αποτέλεσε Ρωμαϊκό Μαυσωλείο τον 3ο μ.Χ. αιώνα και στη συνέχεια μετά τον 17ο αιώνα χριστιανικό ναό της Παναγιάς, αποκαταστάθηκε με την εξαιρετική δουλειά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με προϊστάμενο τον κ. Αθανασούλη, μετά από απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού το 2015 και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Ν. Αιγαίου 2014-2020.

Στη Σέριφο, συνοδευόμενος από το μέλος του συντονιστικού της ΟΜ Σερίφου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Κώστα Κρινά, επισκέφθηκε αρχικά το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο (Π.Π.Ι.) και συνομίλησε εκτενώς με τον Γενικό Γιατρό Θανάση Κοντάρη, τον μοναδικό ειδικευμένο γιατρό που υπηρετεί στο νησί τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Συρμαλένιο, “ο Γενικός Γιατρός περιέγραψε με απόγνωση την κατάσταση στελέχωσης του Π.Π.Ι., που παρά τις διαμαρτυρίες, τα υπομνήματα και πρόσφατα τη στάση εργασίας, δεν βρήκαν καμιά ανταπόκριση από τη 2η ΥΠΕ και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, με μόνη πράξη την προκήρυξη μιας θέσης γενικού γιατρού, που θα είναι προβληματικό να καλυφθεί”. Σήμερα εξακολουθούν να υπηρετούν στο Ιατρείο, εκτός από τον γενικό γιατρό, δύο αγροτικοί γιατροί, μία νοσηλεύτρια και ένας οδηγός ασθενοφόρου που δεν έχει την ειδίκευση διασώστη. “Με το πλήθος των περιστατικών που εμφανίστηκαν μετά την έναρξη της τουριστικής περιόδου, οι ανάγκες κάλυψης τους έγιναν ανυπέρβλητες, την ίδια ώρα που οι εφημερίες που πληρώνονται δεν υπερβαίνουν τις 7 το μήνα, ενώ δεν υπάρχει καμία νομική κάλυψη απέναντι στην ιατρική ευθύνη, που οφείλει να είναι αδιάλειπτη 24 ώρες το 24ωρο” ανέφερε σε δελτίο Τύπου ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα, που το τελευταίο διάστημα κόστισε στο νησί και ανθρώπινες ζωές, είναι η διακομιδή των έκτακτων περιστατικών στη Σύρο, ανεξάρτητα από τη δυνατότητα του νοσοκομείου να καλύψει τα συγκεκριμένα περιστατικά. Πρόσφατο παράδειγμα ο θάνατος ενός νέου ανθρώπου, που μετά τη διακομιδή του στη Σύρο από καρδιακό επεισόδιο, μόλις αποχώρησε από το νοσοκομείο μετά την παραμονή του για 5 μέρες, απεβίωσε στο σπίτι του. Κατά συνέπεια το θέμα των διακομιδών, με δεδομένες και τις ελλείψεις του ελικοδρομίου, αναδεικνύεται ως μείζον ζήτημα. Κλείνοντας τη συζήτηση στο Ιατρείο, ο κ. Συρμαλένιος, επανέλαβε την πολιτική βούληση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για αντιστροφή της κατάστασης και ενίσχυσης του ΕΣΥ, επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις του κόμματος για δέσμη νέων μέτρων για προσέλκυση γιατρών στα νησιά.

Στη συνέχεια συναντήθηκε στο δημαρχείο με το δήμαρχο Κώστα Ρεβύνθη, με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις γύρω από όλα τα κρίσιμα θέματα του νησιού. Καταρχήν, ο δήμαρχος ανέδειξε το θέμα του ισχύοντος πρωτοκόλλου των διακομιδών, που με την υποβάθμιση του νοσοκομείου Σύρου, καθίσταται προβληματικό. Ο κ. Συρμαλένιος δεσμεύθηκε για συγκεκριμένη παρέμβαση στη Βουλή.

Επίσης, συζητήθηκε το θέμα των ελλείψεων του ελικοδρομίου, για τις οποίες ο δήμαρχος θα αναλάβει συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Ένα δεύτερο φλέγον ζήτημα για το δήμο, είναι η έλλειψη τεχνικής υποστήριξης από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, που – παρά τη θεσμική δέσμευση – δεν υλοποιείται λόγω της υποστελέχωσης και της Περιφέρειας. Από αυτή την άποψη και το θέμα της λειτουργίας του ΦΟΣΔΑ Ν. Αιγαίου, δεν αποτελεί θετικό παράδειγμα. Ο ΧΥΤΑ Σερίφου ακόμα δεν έχει παραληφθεί, ενώ οι εισφορές των δήμων αυξάνονται και τα προβλήματα παραμένουν άλυτα. Σε ό,τι αφορά τις μελέτες για τη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων και το αποχετευτικό δίκτυο ακόμα οι μελέτες εκπονούνται. Πρόοδος έχει επιτευχθεί σε ότι αφορά τις μελέτες για τη λειτουργία του ταχυδιϋλιστηρίου που εκτελούνται σε σύμβαση με τη ΜΟΔ. Στόχος η δημοπράτηση του έργου μέχρι την άνοιξη του 2023. Η σύμβαση περιέχει κι αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης της Χώρας και των βορεινών οικισμών, ενώ θα ξεκινήσει και η μελέτη για το δίκτυο στο λιμάνι και τους παραλιακούς οικισμούς. Επίσης έχει ολοκληρωθεί κατά το ήμισυ η αποκατάσταση του Διοικητηρίου και η μετατροπή του σε Μουσείο και Πολιτιστικό Κέντρο στο Μέγα Λιβάδι.

Τέλος, ο κ. Συρμαλένιος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών Γιώργο Νικολάου, με τον οποίο συζήτησαν, εκτός από τα θέματα του τουρισμού και της ακρίβειας, το πανελλαδικό θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων που επιβαρύνουν υπέρμετρα τις επιχειρήσεις εστίασης. Επίσης, τέθηκε το θέμα της λειτουργίας του Λιμενικού Ταμείου και την κάκιστη διαχείριση της χερσαίας ζώνης του λιμένα σε ό.,τι αφορά τη διαχείριση των σκουπιδιών και το φωτισμό. Τέλος τέθηκε και το θέμα της ενδοσυγκοινωνίας στο νησί, με τη μείωση των δρομολογίων πριν καν ολοκληρωθεί η τουριστική περίοδος.

(Visited 79 times, 1 visits today)
Latest Post
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.