Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Κυκλάδων: «Η αντιπυρική περίοδος δεν έχει τελειώσει ακόμη»

Newsroom
04/10/2022 17:04
 
 
 

 

Περισσότερες από 300 πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί μόνο την τελευταία εβδομάδα, κυρίως σε αγροτοδασικές (αλλά και αρκετές δασικές) εκτάσεις, με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά τόπους να διευκολύνουν την εξάπλωσή τους.

Για τον λόγο αυτό, η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Κυκλάδων εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία θέλησε να υπενθυμίσει στους πολίτες ότι η αντιπυρική περίοδος δεν έχει τελειώσει ακόμη, γεγονός που σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, προστασίας της ανθρώπινης ζωής, μείωσης του αριθμού εκδήλωσης πυρκαγιών υπαίθρου και περιορισμού των καμένων εκτάσεων, η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Κυκλάδων απευθύνει ισχυρή σύσταση στους πολίτες:

*Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά.

*Να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και τον ημερήσιο κίνδυνο πυρκαγιάς, σε περίπτωση εκτέλεσης εργασιών υπαίθρου.

*Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.fireservice.gr και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

*Να αναζητούν οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (έως και 31 Οκτωβρίου) πραγματοποιούνται εκτεταμένοι πρόσθετοι έλεγχοι – περιπολίες προς αποφυγή ενάρξεως και εξάπλωσης πυρκαγιών, αλλά και προς διαπίστωση της τήρησης των ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ μέτρων πυροπροστασίας, κυρίως σε υπαίθριες εργασίες.

Επισημαίνεται ότι η μη τήρηση των διαλαμβανομένων στα ανωτέρω, επισύρει υψηλά διοικητικά πρόστιμα, καθώς και βαρύτατες ποινικές κυρώσεις.

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά:
*Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο 199 ή στο 112 και δώστε σαφείς πληροφορίες για:
– την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε,
– το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς,
– την ένταση του ανέμου στην περιοχή και
– το είδος της βλάστησης που καίγεται.

*Απομακρυνθείτε αμέσως από την περιοχή και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

*Διευκολύνετε την πρόσβαση των Πυροσβεστικών Δυνάμεων.

Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού μας πλούτου είναι υπόθεση όλων μας!

(φωτό αρχείου)

(Visited 91 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*