Συνάντηση με τον δήμαρχο Αντιπάρου Αναστάσιο Φαρούπο είχε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο οποίος βρέθηκε στο νησί στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί σε δήμους της χώρας, προκειμένου να ενημερωθεί για ζητήματα που απασχολούν τις τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές.
Σημειώνεται ότι ο κ. Πατούλης παρέστη και στις εορταστικές εκδηλώσεις στην Εκατονταπυλιανή της Πάρου.
Έξι μόνιμοι υπάλληλοι στον δήμο Αντιπάρου
Μόνο με έξι μόνιμους υπαλλήλους λειτουργεί ο δήμος Αντιπάρου, λόγω του μέτρου της κινητικότητας των δημοτικών υπαλλήλων, γεγονός που δυσχεραίνει τη λειτουργία του, ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο οπότε και ο πληθυσμός του νησιού αυξάνεται σημαντικά και στους 1.200 μόνιμους κατοίκους προστίθενται κατά μέσο όρο 16.000 επισκέπτες.
Ειδικότερα, τα προβλήματα εστιάζονται στην έλλειψη πολιτικού μηχανικού με συνέπεια ο δήμος να διαθέτει μεν τους απαιτούμενους πόρους, αλλά να μην έχει τη δυνατότητα υπογραφής σχετικών μελετών για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων.
Επίσης, σοβαρές «αρρυθμίες» υπάρχουν και στη λειτουργία του Περιφερειακού Ιατρείου της Αντιπάρου, μιας και οι δύο γενικοί γιατροί που το στελεχώνουν, αντί να εφημερεύουν στην Αντίπαρο, κάνουν τις εφημερίες στην Πάρο όπου υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού.
Στο επίκεντρο της συζήτησης του κ. Πατούλη με τον κ. Φαρούπο βρέθηκαν, ακόμη, ζητήματα πολεοδομικού σχεδιασμού, αλλά και τα διαχρονικά γραφειοκρατικά εμπόδια που επιβραδύνουν την αναπτυξιακή δυναμική του νησιού.
Γ. Πατούλης: «Διοικητικά “ακρωτηριασμένος” ο δήμος Αντιπάρου»
«Χωρίς τον υπεράνθρωπο αγώνα που καταβάλλει τόσο ο δήμαρχος Αντιπάρου, όσο και το προσωπικό του δήμου, τα προβλήματα στο νησί θα ήταν πολλαπλάσια» δήλωσε ο κ. Πατούλης, ο οποίος τόνισε ότι «και σε αυτή την περίπτωση η αυτοδιοικητική αρχή είναι διοικητικά “ακρωτηριασμένη” και δεν έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει αποφάσεις για το καλό του τόπου της».
Όπως σημείωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στο δήμο, σε συνδυασμό με τη διαχρονική γραφειοκρατία που μαστίζει την αυτοδιοίκηση, δυσκολεύουν σε σημαντικό βαθμό την εύρυθμη λειτουργία του δήμου, γι’ αυτό και η κεντρική εξουσία οφείλει να στηρίξει έμπρακτα τη νησιωτικότητα.
«Οι κάτοικοι των νησιών δεν είναι πολίτες β’ κατηγορίας. Είναι ανάγκη να υπάρξει εξισορρόπηση των ανισοτήτων και αντιστάθμιση όλων των δυσκολιών της διαβίωσης σε αυτές τις περιοχές μέσω της υιοθέτησης ειδικών θεσμικών και αναπτυξιακών προβλέψεων» δήλωσε ο κ. Πατούλης, προσθέτοντας ότι «χωρίς μεταρρυθμίσεις που θα δίνουν τη δυνατότητα στους δήμους να αποφασίζουν για τον τόπο τους, ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει».