Σε πλειστηριασμό 52 κατοικίες στις Κυκλάδες – Την προστασία της πρώτης κατοικίας ζητά ο Νίκος Συρμαλένιος

pleistiriasmoi akinita
Newsroom
08/11/2022 18:38
 
 
 

 

Σε πλειστηριασμό βγαίνουν 52 κατοικίες στις Κυκλάδες

Σύμφωνα με τα δεδομένα της υπηρεσίας διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών e-auction, 52 κατοικίες στις Κυκλάδες κινδυνεύουν με πλειστηριασμό. Οι περισσότερες, συνολικά 18, προς πλειστηριασμό κατοικίες είναι στην Άνδρο και αμέσως μετά στη Σύρο που έχουν βγει σε πλειστηριασμό 13 κατοικίες. Στη Σαντορίνη 7, σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες 6, στην Πάρο 4, 2 στην Τήνο και από 1 σε Μύκονο και Σίφνο, με τον σχετικό κατάλογο να ανανεώνεται και να μεγαλώνει καθημερινά.

Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση με θέμα την προστασία της πρώτης κατοικίας των πολιτών των Κυκλάδων από πλειστηριασμούς.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του, «στα χέρια ιδιωτικών funds έχουν περάσει χιλιάδες ακίνητα σε όλη την Ελλάδα, μέσω των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αφορούν κατοικίες, καταστήματα, βιομηχανικούς/βιοτεχνικούς χώρους, οικόπεδα, αγροτεμάχια, ξενοδοχειακές μονάδες κ.α. Μεταξύ αυτών των ακινήτων βρίσκονται χιλιάδες κατοικίες νοικοκυριών που παραμένουν απροστάτευτες από την ισχύουσα νομοθεσία. Ιδιαίτερα μετά την πανδημία, όπου οι πλειστηριασμοί ατόνησαν, βρισκόμαστε ενόψει ενός μπαράζ πλειστηριασμών χωρίς να υπάρχει κανένα δίχτυ προστασίας για δεκάδες χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα, ούτε καν για την πρώτη κατοικία».

Σύμφωνα με τα δεδομένα της υπηρεσίας διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών e – auction, αρκετές κατοικίες στις Κυκλάδες κινδυνεύουν με πλειστηριασμό. Ο αριθμός τους αποτυπώνεται αναλυτικά στον παρακάτω πίνακα, με τον σχετικό κατάλογο να ανανεώνεται και να μεγαλώνει καθημερινά :

ΔΗΜΟΣ – Κατοικίες
Άνδρου 18
Θήρας 7
Μυκόνου 1
Νάξου και Μικρών Κυκλάδων 6
Πάρου 4
Σίφνου 1
Σύρου-Ερμούπολης 13
Τήνου 2

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Συρμαλένιος, «Επειδή, το δικαίωμα στην κατοικία συνιστά θεμελιώδες, αναφαίρετο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα.
Επειδή οι επιπτώσεις της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης στην εθνική οικονομία είναι εξαιρετικά σοβαρές, με αποτέλεσμα η έξαρση της ακρίβειας και η αύξηση της ανεργίας να έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τα νοικοκυριά σε όλη τη χώρα.
Επειδή, δε νοείται στήριξη της οικογένειας και σχέδιο επίλυσης του μεγάλου δημογραφικού προβλήματος της χώρας χωρίς πρωτίστως να αναγνωρίζεται η σημασία της πρόσβασης στην κατοικία

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Ποιος είναι ο αριθμός των πλειστηριασμών κατοικιών στις Κυκλάδες που αφορούν την πρώτη κατοικία;
2. Δεδομένου ότι η οικονομική κρίση και η εκρηκτική ακρίβεια δημιουργούν ασταμάτητα νέα «κόκκινα» δάνεια, ποια μέτρα προτίθενται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να ανακόψει το επικείμενο κύμα πλειστηριασμών που θα έχει ανυπολόγιστες κοινωνικές συνέπειες;».

Δείτε την ερώτηση:

(Visited 1.942 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*