Βενζίνη: Οι μεγάλες αυξήσεις «τσουρουφλάνε» τις Κυκλάδες

τιμή της βενζίνης
Newsroom
12/04/2023 10:08
 
 
 

 

Στα 1,928 ευρώ το λίτρο βρίσκεται σήμερα η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στη χώρα χωρίς να παρουσιάζει ιδιαίτερες αποκλίσεις τις τελευταίες μέρες. Είναι εμφανώς υψηλότερη σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες και κατά κοινή παραδοχή πολύ ακριβή για τις οικονομικές δυνατότητες των ελληνικών νοικοκυριών, τα οποία δεν μπορούν να παρηγορηθούν από το γεγονός ότι την αντίστοιχη περσινή περίοδο η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έφτανε ακόμα και τα 2,45 ευρώ/λίτρο.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι, αν δε σημειωθεί τις επόμενες ημέρες κάποια δραματική αύξηση στην τιμή του πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο, το κόστος της βενζίνης στη χώρα μας θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα κατά την έξοδο από τα αστικά κέντρα για τη γιορτή του Πάσχα, ίσως και κατά την επιστροφή των εκδρομέων.

Σε περίπτωση, βέβαια, που σημειωθεί κάποια σημαντική «ανωμαλία» στην τιμή του πετρελαίου σε διεθνές επίπεδο, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει κατά πόσο θα εκτιναχθεί η τιμή της βενζίνης στη χώρα μας.

«Για ποιο λόγο ακριβαίνουν οι τιμές σε παγκόσμιο επίπεδο, το γνωρίζουμε καλά. Οι τιμές αυξάνονται, διότι ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να κερδοσκοπήσει. Προς το παρόν δεν μας έχουν επηρεάσει πολύ στη χώρα μας οι αυξήσεις των διεθνών τιμών, όμως, αν συνεχιστεί αυτή η άνοδος, είναι σίγουρο ότι θα μας επηρεάσει. Είναι γεγονός ότι αυτό το 1,928 είναι ακριβό για την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε για το ότι την ίδια περίοδο πέρυσι η τιμή της βενζίνης έφτανε ακόμα και τα 2,45 ευρώ το λίτρο», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Κιούσης.

Στο «κόκκινο» οι τιμές στα νησιά

Το 1,928 ευρώ/λίτρο είναι η μέση τιμή στη χώρα και συναντάται με μικρές αποκλίσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Στις μικρότερες και δυσκολότερα προσβάσιμες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας (π.χ. Καρπενήσι) οι τιμές της βενζίνης είναι υψηλότερες και ξεπερνούν τα δύο ευρώ ανά λίτρο, ενώ ακόμα ακριβότερη είναι η βενζίνη στα νησιά.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Κιούσης αναφέρει τις Κυκλάδες, όπου σήμερα η τιμή της βενζίνης κυμαίνεται μεταξύ 2,1 και 2,2 ευρώ ανά λίτρο. Μάλιστα, ο ίδιος σημειώνει ότι στις Κυκλάδες και ολόκληρο το χειμώνα η βενζίνη πωλούνταν με τιμές πάνω από τα δύο ευρώ/λίτρο.

«Κακώς ασχολούμαστε με τις τιμές της βενζίνης στα νησιά μόνο τις εορταστικές περιόδους που τα επισκέπτονται οι εκδρομείς. Το προηγούμενο διάστημα, δυστυχώς, δεν ασχοληθήκαμε πώς τα βγάζουν πέρα οι νησιώτες, που πλήρωναν τη βενζίνη ολόκληρο το χειμώνα πάνω από τα δύο ευρώ το λίτρο», σημείωσε ο Κιούσης.

Ο ίδιος τόνισε ακόμα ότι είναι αδύνατο να κάνει το παραμικρό η χώρα μας, για να επηρεάσει την πορεία των τιμών του πετρελαίου διεθνώς και υπογράμμισε ότι το «όπλο» που έχουμε στην Ελλάδα για την ελάφρυνση των πολιτών, είναι η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης.

«Υπάρχει μόνο μία λύση και αυτή είναι η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στη χώρα μας, σε περίπτωση που δούμε υπέρμετρη άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Αυτό είναι το μόνο ‘’όπλο’’ που διαθέτει η χώρα μας, για να ελαφρυνθούν οι πολίτες. Με εξαίρεση τον ΦΠΑ, ο οποίος έχει σχέση με την κατανάλωση, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης είναι ανελαστικοί. Και στο 1,5 ευρώ το λίτρο να πέσει η τιμή της βενζίνης, πάνω-κάτω στο 1,05 ευρώ ανά λίτρο θα βρίσκεται η τιμή των ειδικών φόρων κατανάλωσης», ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος.

 

Πηγή: ethnos.gr

(Visited 134 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*