ΗΠΑ: Το νησί των Κυκλάδων με τη νέα στρατιωτική βάση

Newsroom
03/08/2023 11:39
 
 
 

 

Επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, και ειδικότερα στα νησιά, ζητά τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA), η οποία έγινε πρόσφατα δεκτή από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Με βάση αυτή την τροπολογία, την οποία κατέθεσε η Grace Meng των Δημοκρατικών, απελευθερώνεται η δυνατότητα των ΗΠΑ να πετύχουν μια ακόμα πιο διευρυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Ακόμα, απαιτεί από τον υπουργό Άμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών να υποβάλλουν από κοινού στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου, έκθεση σχετικά με τη σχέση ασφαλείας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.

Οι ΗΠΑ έχουν εκδηλώσεις τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον τους για δύο νησιά. Το ένα ακριτικό και μάλιστα μια ανάσα από τα σύνορα με την Τουρκία σε μια άκρως ευαίσθητη για την Ελλάδα περιοχή και το δεύτερη στην “καρδιά” των Κυκλάδων. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για την Κάλυμνο, και συγκεκριμένα για νησίδα πλάι στην Κάλυμνο.Παράλληλα οι ΗΠΑ θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στα ναυπηγεία αλλά και το λιμάνι της Σύρου. Το νησί των Κυκλάδων σε στρατηγικό σημείο για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

«Η τροπολογία έρχεται καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις έλαβαν πρόσβαση σε τέσσερις επιπλέον στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα στο πλαίσιο της διευρυμένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες τον Οκτώβριο του 2021. Τα τελευταία χρόνια, το Πεντάγωνο έχει εντείνει τις στρατιωτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα ως απάντηση στις ρωσικές ναυτικές επιχειρήσεις και στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία», σημειώνει συγκεκριμένα η ανακοίνωση της βουλευτή που την κατέθεσε.

Η ίδια δήλωσε πως υπήρξε «ανυποχώρητη υποστηρίκτρια της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας από τις πρώτες μέρες μου στο Κογκρέσο. Η τροπολογία μου για την υποστήριξη της ισχυρής αμυντικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας, ιδίως όσον αφορά την επέκταση των δικαιωμάτων για βάσεις μεταξύ των δύο εθνών, θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση του δεσμού μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Ευχαριστώ την ηγεσία της Ελληνικής Ομάδας του Κογκρέσου για την υποστήριξη της τροπολογίας μου και ανυπομονώ να γίνει νόμος».

«Η Ελλάδα αποδεικνύει σταθερά πως είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους των ΗΠΑ. Η κρίσιμη αυτή νομοθεσία ενισχύει την στρατηγική μας σχέση και επιτρέπει τη συνέχιση της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας για την διευκόλυνση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε ο Gus Bilirakis των Ρεπουμπλικανών.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 565 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*