«Φουντώνει» το ενδιαφέρον για ακίνητα στις Κυκλάδες

Newsroom
02/10/2023 01:56
 
 
 

 

Η συνεχής άνοδος του τουρισμού στη χώρα μας τα τελευταία δυο χρόνια και ο θεσμός της «χρυσής βίζας» είχε ως αποτέλεσμα να ενταθεί και η κινητικότητα στο real estate, κυρίως σε τουριστικούς προορισμούς όπως τα νησιά των Κυκλάδων.

Παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, τις πληθωριστικές πιέσεις και την άνοδο των επιτοκίων το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών παραμένει αμείωτο.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι συνολικές επενδύσεις στη χώρα μας έχουν υπερβεί το 1,5 δισ.ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 380 εκατ. ευρώ αφορούν κεφάλαια που τοποθετήθηκαν σε επαγγελματικά ακίνητα από αλλοδαπούς.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως από την Κίνα, παραμένει ισχυρό, ακόμη και μετά την αλλαγή του καθεστώτος της «χρυσής βίζας» και την διαμόρφωση του ελάχιστου ορίου της επένδυσης σε 500.000 ευρώ έναντι 250 χιλ. ευρώ που ίσχυε. Το ενδιαφέρον αυτό επικεντρώνεται στα Βόρεια και Νότια προάστια, όπως και στο κέντρο της Αθήνας και βέβαια σε Θεσσαλονίκη, Μύκονο και Σαντορίνη.

Στους ξένους επενδυτές, εκτός από πολίτες της Κίνας περιλαμβάνονται και αυτοί που προέρχονται από την Κεντρική Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Όλοι οι παραπάνω, στην πλειοψηφία τους επικεντρώνονται σε ακίνητα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Σταθερό, ακόμη, παραμένει το ενδιαφέρον και των Γερμανών, οι οποίοι εκτός από επένδυση χρησιμοποιούν τα ακίνητα και ως δεύτερη κατοικία. Οι προτιμήσεις τους επικεντρώνονται σε Πάρο, Ρόδο, Πάτμο, Μύκονο και Τήνο. Μάλιστα, οι πωλήσεις εκτιμάται ότι έχουν αυξηθεί κατά 70 έως 80%, συγκριτικά με το 2021. Και στην περίπτωση αυτή, το καλό κλίμα, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές, έχουν συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των deals.

Η αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τα ελληνικά ακίνητα οφείλεται και στις αλλαγές του φορολογικού τοπίου στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι ως το τέλος του 2024 εκπίπτει ο ΦΠΑ 24% για τα νεόδμητα, ενώ ο φόρος μεταβίβασης έχει περιοριστεί στο 3%. Ετσι, οι συνολικές δαπάνες αγοράς ακινήτου (μαζί με συμβολαιογραφικά, δικηγορικά και λοιπά έξοδα) εκτιμώνται στο 7 έως 8,5% της τιμής αγοράς.

Πέραν της φορολογίας, στην αύξηση του ενδιαφέροντος για ακίνητα σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η βελτίωση των υποδομών, όπως για παράδειγμα η αναβάθμιση του αεροδρομίου της Πάρου, που αναζωπύρωσε την τοπική αγορά ακινήτων.

Οι τιμές
Σε ό,τι αφορά τις προτιμήσεις οι παραπάνω αγοραστές στοχεύουν κυρίως σε βίλες αξίας από 800.000 έως 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι θεσμικοί επενδυτές αναζητούν κυρίως υπερχρεωμένα ακίνητα ή ανολοκλήρωτες οικοδομές που μπορούν να αγοράσουν σχετικά φθηνά και να ολοκληρώσουν οι ίδιοι.

Πολλές φορές ξένα funds αγοράζουν και παλιά ακίνητα τα οποία ανακαινίζουν πλήρως για να τα αξιοποιήσουν τουριστικά. Την ίδια πολιτική εφαρμόζουν και μεγάλες κατασκευαστικές και real estate ελληνικές εταιρείες. Ενδεικτικά, οι εμπορικές τιμές για ένα πολυτελές σπίτι στη Μύκονο διαμορφώνονται από 5.500 ως 7.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ έχουν παρατηρηθεί και ορισμένες περιπτώσεις όπου βίλες με όλες τις πολυτέλειες μπορεί να ξεπεράσουν και τις 10.000 ευρώ το τετραγωνικό.

Πιο φθηνά είναι τα ακίνητα στη Νάξο, τα οποία επιλέγουν, κυρίως, ομογενείς από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Νότιο Αφρική. Οι κυριότεροι αγοραστές από το εξωτερικό είναι Γερμανοί, Αμερικανοί και Καναδοί. Τα εντός σχεδίου σπίτια στη χώρα κοστίζουν 2.500 ως 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ τα νεόδμητα ξεκινούν από 3.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Παρόμοιες τιμές ισχύουν και για τη Σαντορίνη, με ενδιαφέρον, επίσης από ομογενείς. Για ένα απλό σπίτι χωρίς θέα στη θάλασσα οι τιμές διαμορφώνονται σε 3.500 ως 4.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ανάλογα με τη θέα μπορεί να διαμορφωθούν και ως τα 6.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Στην Καλντέρα με τη συναρπαστική θέα η τιμή μπορεί να διαμορφωθεί και ως 10.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Αρκετά φθηνότερες είναι οι τιμές στην Τήνο όπου επικεντρώνεται το ενδιαφέρον Ιταλών και Γάλλων, κυρίως. Τα παραδοσιακά σπίτια σε χωριά με θέα κοστίζουν από 80.000-150.000 ευρώ (χωρίς το κόστος ανακαίνισης). Οι τιμές για τα νεόδμητα διαμορφώνονται από 3.800 ως 4.150 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η άνοδος του τουρισμού δεν μπόρεσε, όμως, να αφήσει ανεπηρέαστο και τον κλάδο των ξενοδοχείων. Έτσι, στη Σαντορίνη ετοιμάζεται μια νέα επένδυση, η οποία αφορά σε ανέγερση νέου διώροφου ξενοδοχείου τριών αστέρων. Το νέο ξενοδοχείο, Aegean Blue, θα είναι δυναμικότητας 11 δωματίων και 33 κλινών. Φορέας υλοποίησης της επένδυσης είναι η AEGEAN BLUE Επιχειρήσεις Νινιού – Πέππα.

Ακόμη, η Intrakat, στο πλαίσιο της στρατηγικής της επέκτασης και στο τομέα ρτου real estate εκτός από την ανάπτυξη και κατασκευή τουριστικών ακινήτων στην Αθήνα έχει βάλει στο στόχαστρό της και σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Σύρος και η Κρήτη. Η εταιρεία ολοκλήρωσε και διαχειρίζεται το 5άστερο «Xenodocheio Milos» στην καρδιά της Αθήνας, πρόσφατα εξαγόρασε το «Apanema Resort» στη χώρα Μυκόνου.

Πηγή: liberal.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 2.694 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*