Παύλος Πολάκης για τις διακομιδές από τα νησιά: «Το σύστημα μεταφοράς ασθενών πάσχει βαριά»

polakis naxos 2
Newsroom
03/11/2023 20:40
 
 
 

 

Στις διακομιδές από τα νησιά των Κυκλάδων τόσο με το ελικόπτερο της βάσης ΕΚΑΒ στη Σύρο όσο και το πλωτό του Λιμενικού στη Νάξο, αναφέρθηκε στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τίτλο: Εθνικό Δίκτυο Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την αντιμετώπιση ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΜΑΦ ΑΕΕ), ο Παύλος Πολάκης.

Ο πρώην υπουργός ανέδειξε με συγκεκριμένα παραδείγματα την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το σύστημα αεροδιακομιδών ενώ τόνισε ότι σήμερα, στο Δημόσιο Τομέα, μόνο ένα, δυο νοσοκομεία μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα περιστατικά, για να καταλήξει ότι:

Χωρίς άμεση παρέμβαση που απαιτεί, σωστό σύστημα μεταφοράς ασθενών, ψηφιακούς αγγειογράφους και ανθρώπους να μπορούν να κάνουν την παρέμβαση, όλο αυτό που κάνετε είναι μια μαγική εικόνα για να σας παίξουνε τα κανάλια για μια εβδομάδα”.

Αναφερόμενος στις Κυκλάδες αναφέρθηκε με έμφαση τόσο στο ελικόπτερο του ΕΚΑΒ στη Σύρο το οποίο “εδώ και δύο μήνες” δεν εδρεύει πλέον στο νησί όσο και στο πλωτό του Λιμενικού η βάση του οποίου είναι στη Νάξο και βρίσκεται παροπλισμένο “έξω στους τάκους”.

Κύρια σημεία της ομιλίας

Έστω κ. υπουργέ ότι είμαστε χαμηλά στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής και ένας από εμάς παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο. Δύο είναι οι λύσεις: ή φωνάζουμε το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που όμως το καλοκαίρι για μια απόσταση 1,5-2 ωρών μπορεί να χρειαστούν 5 ώρες ή το ελικόπτερο της πυροσβεστικής που εμείς ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχαμε βάλει από το καλοκαίρι του 2017 να κάνει αεοροδιακομιδές, από τη Χαλκιδική στη Θεσσαλονίκη. Αλλά εσάς δεν σας ένοιαζε και το καταργήσατε.

Έστω ότι το ίδιο περιστατικό συμβαίνει στο Ιόνιο, ας πούμε στους Παξούς. Εκεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε φτιάξει βάση αεροδιακομιδών στο Άκτιο. Τώρα τις μισές μέρες του μήνα δεν έχει ελικόπτερο. Και που να μεταφερθείς; Στα Γιάννενα δεν γίνεται θρομβεκτομή, στην Πάτρα το ίδιο.

Αν το ίδιο περιστατικό συνέβαινε στην Αμοργό, θα φωνάζαμε ελικόπτερο από τη Σύρο όπου εκεί υπάρχει η 2η βάση αεροδιακομιδών που φτιάξαμε. Αλλά εδώ και δυο μήνες η βάση της Σύρου δεν έχει ελικόπτερο. Μια εναλλακτική λύση, θα ήταν ένα από τα τρία πλωτά που είχαμε αγοράσει και τα οποία είναι στη Λέρο, τη Ρόδο και τη Νάξο. Στη Νάξο, όμως, αν πάει κανείς θα δει το πλωτό ασθενοφόρο έξω στους τάκους.

Ξεκινάτε λοιπόν με ένα σύστημα μεταφοράς ασθενών το οποίο πάσχει βαριά. Ας πούμε παρόλα αυτά ότι φτάνουμε στην Αθήνα που θα πάμε; Αυτή τη στιγμή που μιλάμε μόνο στον Ερυθρό μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο περιστατικό και το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια στο Αρεταίειο.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 1.039 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*