ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ 25 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 1942: Η κορυφαία στιγμή της Εθνικής Αντίστασης – Οι μικροί «Γοργοπόταμοι» των Κυκλάδων

Newsroom
03/12/2023 23:37
 
 
 

 

Η συμβολή των Κυκλαδιτών στα μικρά και μεγάλα σαμποτάζ, θαλάσσια και εναέρια, στην περιοχή ανάμεσα στα νησιά Σύρο-Γιούρα -Τήνο-Μύκονο -Πάρο-Αντίπαρο-Νάξο-Αμοργό ήταν έντονη και καθημερινή κατά την περίοδο 1942-1944.

Στόχος ήταν οι εγκαταστάσεις των κατακτητών στα νησιά, αλλά και οι νηοπομπές, που καθημερινά κατευθύνονταν στην Κρήτη και τη βόρεια Αφρική. Η θαλάσσια αυτή περιοχή ήταν εμπόλεμη ζώνη και καθημερινά θέρετρο πόλεμου, εναέριου και θαλάσσιου. Εκτυλίχτηκαν σε αυτή συγκλονιστικές αερομαχίες, άγριες ναυμαχίες συμμαχικών υποβρυχίων με γερμανικά αντιτορπιλικά, σκληροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί σε όρμους και λιμάνια των νησιών, με θύματα όχι μόνο στρατιώτες και πληρώματα του εχθρού, αλλά συχνά και κατοίκων των νησιών.

Οι απώλειες του εχθρού σε πλοία, αεροπλάνα, υποβρύχια, αλλά και ανθρώπινες ζωές, ήταν τεράστιες, ενώ συχνά ξεσπούσαν οι Γερμανοί στον τοπικό πληθυσμό, με φυλακίσεις, βασανισμούς και εκτελέσεις, αναζητώντας τους ασυρμάτους, τους πληροφοριοδότες και τους πράκτορες των συμμάχων στα νησιά.
Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου στις 25 Νοεμβρίου 1942 ήταν καίριας σημασίας πλήγμα για τις δυνάμεις των Γερμανών στην κατεχόμενη Ευρώπη και κυρίως γιατί αποτελούσε σημαντικότατο τμήμα για τη μοναδική σιδηροδρομική γραμμή σύνδεσης της ηπειρωτικής Ευρώπης μέσω Πειραιά με τη Βόρεια Αφρική και τις εκεί στρατιάς του Ρόμελ, η οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα κόπηκε με την ανατίναξη της γέφυρας.

Η σε καθημερινή σχεδόν βάση συνέχιση των πολεμικών επιχειρήσεων και τα απηνή χτυπήματα των συμμάχων από αέρος, αλλά και στη θάλασσα, από τις βάσεις τους στη Μέση Ανατολή, εναντίον όποιου πλεούμενου των Γερμανών κινούνταν στη θαλάσσια αυτή περιοχή, ήταν συνέχεια του σχεδίου ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου.

Θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σύρο, την Τήνο, τη Μύκονο, την Νάξο, την Πάρο, στη διάρκεια της κατοχής και κυρίως την περίοδο 1942-1944, οι καθημερινές αναρίθμητες πολεμικές επιχειρήσεις, ήταν από μόνες τους «μικροί Γοργοπόταμοι», εναέριοι και θαλάσσιοι, καταστροφικοί για τον εχθρό όσο και η ανατίναξη της γέφυρας.

Στον σκληρό αυτό αγώνα πρωταγωνιστές ήταν οι νησιώτες, με τις αντιστασιακές τους οργανώσεις, οι οποίοι σε καθημερινή βάση έδιναν χρήσιμες και καθοριστικής σημασίας πληροφορίες, μέσω των συνδέσμων τους, στο συμμαχικό Αρχηγείο της Μέσης Ανατολής, το οποίο στη συνέχεια εξαπέλυε στοχευμένες αεροπορικές επιθέσεις στους εχθρικούς στόχους που κινούνταν στη θαλάσσια αυτή περιοχή ή ήταν προσορμισμένοι στα λιμάνια και τους απόμερους όρμους των νησιών.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 108 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*