Παναγιώτης Κροντηράς: Δημόσιο κάλεσμα προς τους δημάρχος των Κυκλάδων για την εκτός σχεδίου δόμηση

Newsroom
23/01/2024 22:03
 
 
 

 

Ανοιχτό κάλεσμα προς τους δημάρχους των Κυκλάδων κοινοποίησε ο δήμαρχος Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς ο οποίος τους καλεί σε κοινό μέτωπο για το σοβαρό θέμα που έχει προκύψει με την Πολεοδομική Μεταρρύθμιση και την εκτός σχεδίου δόμηση.

«Σας καλώ να ενώσετε την φωνή σας με τη δική μας και να πασχίσουμε, όσο είναι καιρός, για δικαιοσύνη. Μας ενώνει η κοινή μοίρα των νησιών μας. Και η ανάγκη, οι όποιες αποφάσεις των Αθηνών, που απολαμβάνουν τα φιλόξενα νησιά μας τα καλοκαίρια, να λαμβάνουν υπόψη, όταν νομοθετούν, τις τοπικές κοινωνίες, που ζουν εδώ όλο τον χρόνο» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Τήνου τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η επιχειρούμενη αλλαγή αγγίζει και αφορά άμεσα ή έμμεσα όλους τους κατοίκους των νησιών».

ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΛΕΣΜΑ προς τους ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

κ. Συνάδελφοι, καλή χρονιά.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει άμεση παρέμβαση στην εκτός σχεδίου δόμηση με μεγάλο ως απόλυτο περιορισμό αυτής και με τρόπο που θα δημιουργήσει τεράστια κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα με την αχρήστευση ιδιοκτησιών που έχουν αγοραστεί ακριβά (τώρα ή στο παρελθόν), στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες τους δεν πρόλαβαν να εκδώσουν άδεια οικοδομής.

Δεν κινδυνολογώ.
Όταν ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με το θέμα αυτό, δεν υπήρχε άλλη άποψη στα ΜΜΕ από το ότι «επιτέλους ξεμπλοκάρεται η εκτός σχεδίου δόμηση».

Σήμερα άρχισαν σταδιακά κάποιοι να προβληματίζονται πάνω σε αυτά που συμπωματικά έχουμε θέσει από την 16.1.2024, έχοντας ήδη συγκροτήσει και ομάδα εργασίας που ασχολείται με το θέμα. Η ρύθμιση δεν έχει δοθεί επίσημα αλλά είναι βέβαιο ότι το διαρρεύσαν κείμενο έχει αμιγώς νομοτεχνική μορφή και αποτελεί το αρχικό σχέδιο του επίμαχου άρθρου 54, ενός σχεδίου νόμου με πολλαπλά αντικείμενα. Επίσης, επιβεβαιώνεται από τα λεγόμενα των αρμοδίων Υπουργών. Απαιτείται προσοχή διότι ενώ η ρύθμιση αυτή έρχεται με τον μανδύα της προσωρινότητας (μεταβατική περίοδος μέχρι εκδόσεως ΠΔ της περ. η παρ. 15 άρθρου 20 Ν. 3937/2011) εντούτοις είναι βέβαιο ότι ο χρόνος της … μετάβασης θα είναι χωρίς ημερομηνία λήξης για τα επόμενα πολλά χρόνια… Και σε κάθε περίπτωση είναι ανεδαφικό να αναμένει κανείς ότι θα τελειώσει η καταγραφή του «δημοτικού οδικού δικτύου» αλλά και τα τοπικά χωροταξικά – πολεοδομικά σχέδια εντός μίας διετίας, όπως λένε…

Ετοιμαστείτε λοιπόν για πλήρη απαξίωση των ιδιοκτησιών εκτός σχεδίων πόλεως και οικισμών, εφόσον ευδοκιμήσει η εν εξελίξει κυβερνητική πρωτοβουλία, όπως εισάγεται.

Αυτό που εμφανίζεται από διαφόρους ως «ξεμπλοκάρισμα» της εκτός σχεδίου δόμησης, θα φέρει την πλήρη κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, σε επίπεδο Τήνου.

Ενδεικτικά: Ουσιαστικά ό,τι αποκτήθηκε τα τελευταία 20 έτη καθίσταται άχρηστο με μόνη εξαίρεση όσους αγόρασαν (γιατί άραγε;) κατά τα τελευταία 5 έτη, μόνο όμως αν το αγροτεμάχιο είχε δημιουργηθεί προ της 31.05.1985!!! Τα ίδια ακίνητα, αν αποκτήθηκαν κατά τα τελευταία 5 έτη από γονική παροχή ή κληρονομία ή δωρεά, δεν απολαμβάνουν της ίδιας προστασίας. Λες και οι πατεράδες και οι μανάδες μας ή οι προπάτορές μας δεν τα αγόρασαν κάποτε… Λες και ο τρόπος που αποκτάς ένα ακίνητο καθορίζει την τύχη του και όχι το ίδιο το ακίνητο!!!

Οι προϋποθέσεις που θέτει σωρευτικά το σχέδιο νόμου (πλάτος δρόμου 3,5 μέτρων και σύνδεση με αναγνωρισμένο δρόμο και διάνοιξη με απόφαση κρατικού οργάνου ή εργασίες οδοστρωσίας από αρμόδια αρχή ή διέλευση δικτύου κοινής ωφέλειας, κ.λπ.), δεν θα υπάρξουν για κανένα ακίνητο εκτός σχεδίου στην Τήνο.

Η Τήνος από το 2003 διαθέτει αυστηρό Χωροταξικό με δεκάδες περιορισμούς και από το 2004 αποδεικνύει την επαφή των αγροτεμαχίων της με δρόμους 300 και 400 ετών, που σίγουρα προϋπάρχουν του 1924, όταν δεν υπήρχε κανένας λόγος για πλάτος 3,5 μέτρων.

Οι συμπολίτες μου ή οι αυτοί που έγιναν από πεποίθηση Τηνιακοί, υφίστανται και σήμερα την βάσανο της αναγνώρισης του δημόσιου δρόμου (ατέρμονες έρευνες στο Υποθηκοφυλακείο Τήνου, ΠΕΧΩ Ν. Αιγαίου, ΣΥΠΟΘΑ Ν. Αιγαίου, ΦΕΚ) με μεγάλες δαπάνες και αναμονή….

Αυτοί οι δρόμοι ένωναν τους οικισμούς και τις περιφέρειες του νησιού αιώνες προ της άφιξης του πρώτου αυτοκινήτου στην Τήνο (1950). Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες.

Κι εμείς αγαπάμε το περιβάλλον κι εμείς το προστατεύσαμε και κόντρα στην πολιτεία όταν χρειάστηκε (πυλώνες Υψηλής Τάσης, Αιολικά κ.λπ.). Και εμείς αναγνωρίζουμε την ανάγκη κάποιων περιορισμών αλλά λελογισμένων και με κατεύθυνση προς το μέλλον.

Στο νησί μας μια μεγάλη μερίδα της οικονομικής δραστηριότητας έχει σχέση με την οικοδομική δραστηριότητα και η τυχόν εφαρμογή των άνω προβλέψεων θα κατακρημνίσει ό,τι πέτυχαν οι άνθρωποι της Τήνου τα τελευταία 20 χρόνια.

Δεν μπορούμε ποτέ να αποδεχθούμε -ούτε υπό τον μανδύα της προσωρινότητας ή της μεταβατικότητας που σύντομα θα αποδειχθεί ψεύτικος την αναδρομική αχρήστευση των ιδιοκτησιών των ανθρώπων της Τήνου.

Κάποιοι έχουν λάβει δάνεια για τις εν λόγω αγορές και θα βρεθούν σε αδιέξοδο.

Δεν μπορούμε ποτέ να αποδεχθούμε ανάλογους αιφνιδιασμούς και ανατροπές στις ζωές όλων.

Γιατί η επιχειρούμενη αλλαγή αγγίζει και αφορά άμεσα ή έμμεσα όλους τους κατοίκους και φίλους της Τήνου. Και στον βωμό της προστασίας του περιβάλλοντος, που την επιζητούμε, δεν έχει νόημα να μένει απροστάτευτος ο άνθρωπος.

Ίσως θα έπρεπε να θυμίσει κανείς στους αρμόδιους την έννοια της νησιωτικότητας ώστε ο νομοθέτης να λάβει υπόψη του τις ειδικές συνθήκες των νησιών μας που αφορούν και τους δρόμους.

Σας καλώ να ενώσετε την φωνή σας –αν συμμερίζεστε τα ανωτέρω- με τη δική μας και να πασχίσουμε, όσο είναι καιρός, για δικαιοσύνη. Μας ενώνει η κοινή μοίρα των νησιών μας. Και η ανάγκη, οι όποιες αποφάσεις των Αθηνών, που απολαμβάνουν τα φιλόξενα νησιά μας τα καλοκαίρια, να λαμβάνουν υπόψη, όταν νομοθετούν, τις τοπικές κοινωνίες, που ζουν εδώ όλο τον χρόνο…

Και αν η πρόβλεψη της κυβέρνησης βοηθά άλλες περιοχές της πατρίδας, τα νησιά μας, με τις ιδιαιτερότητές τους, ιστορικά και λόγω τάξης μεγέθους, είναι βέβαιο ότι τα βλάπτει με τρόπο άδικο, αναδρομικό, αιφνιδιαστικό, αντισυνταγματικό και προκλητικό.

Αυτό είναι το συμπέρασμά μου, με τη βοήθεια των ειδικών, ως προς τη διάταξη που είδε το φως της δημοσιότητας, τις συνεντεύξεις του υπουργού, τα δημοσιεύματα, κ.λπ.

Η δική μας προσπάθεια τώρα αρχίζει. Είμαι στη διάθεσή σας για κάθε αναγκαίο συντονισμό.

Παναγιώτης Κροντηράς
Δήμαρχος Τήνου

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 175 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*