Ευθύμιος Λέκκας στον Aegean Voice: Τα σενάρια για τη σεισμική δραστηριότητα, το τσουνάμι και η επίδραση στα νησιά (video)

Newsroom
07/02/2025 00:05
 
 
 

 

Την τελευταία εξέλιξη της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες ανέλυσε στον Aegean Voice και την εκπομπή «Μέρα μεσημέρι» με την Πόπη Αλιμπέρτη ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, με περισσότερους από 1.000 σεισμούς μέσα σε λίγες ημέρες. Ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε την Τετάρτη το βράδυ εντάσσεται στα σενάρια που είχαν προβλεφθεί, ωστόσο, όπως είπε, το φαινόμενο δεν έχει ακόμα εκτονωθεί πλήρως.

Τα σενάρια εξέλιξης της σεισμικής δραστηριότητας

Ο καθηγητής παρουσίασε τρία βασικά σενάρια για την εξέλιξη του φαινομένου:
1. Το ευνοϊκότερο σενάριο, όπου ένας σεισμός 5,5 ή δύο σεισμοί γύρω στα 5,4 θα βοηθήσουν στην ταχύτερη εκτόνωση και απόσβεση της σεισμικής δραστηριότητας.
2. Το δεύτερο σενάριο, όπου η σεισμική δραστηριότητα θα παραμείνει ίδια και θα συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες ή και μήνα, με σεισμούς μικρού ή μεσαίου μεγέθους.
3. Το αρνητικό σενάριο, το οποίο, όπως τόνισε, έχει αποκλειστεί ως προς το ύψος του μεγέθους, αφορούσε την πιθανότητα σεισμού μεγέθους 6,2 – 6,5 Ρίχτερ, που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα κυρίως στη Σαντορίνη. Μάλιστα όπως τόνισε σε αυτό το σενάριο έχει στηριχτεί όλη η προσπάθεια σε επίπεδο πρόληψης.

Ο αντίκτυπος στις γύρω περιοχές – Τι ισχύει για τη Νάξο και τα άλλα νησιά

Αναφερόμενος στη Νάξο και στα υπόλοιπα κοντινά νησιά, ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι η κατεύθυνση του ρήγματος και η διάδοση της σεισμικής ενέργειας επηρεάζουν διαφορετικά κάθε περιοχή. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, η ισχυρότερη δόνηση κατευθύνεται κυρίως προς τη Σαντορίνη και λιγότερο προς την Αμοργό, ενώ τα υπόλοιπα νησιά λαμβάνουν την ενέργεια σε μειωμένο επίπεδο. Παρόλα αυτά, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι οι κάτοικοι πρέπει να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Τσουνάμι και αποσύρσεις της θάλασσας – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες

Ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε πως το ενδεχόμενο τσουνάμι είναι εξαιρετικά περιορισμένο. Αν και οι ακτές της Σαντορίνης είναι πιο ευάλωτες, το φαινόμενο, όπως είπε, δεν θα ξεπεράσει τα 2-3 μέτρα και δεν αποτελεί ιδιαίτερο κίνδυνο. Τόνισε επίσης ότι η απομάκρυνση της θάλασσας που παρατηρήθηκε σε ορισμένες περιοχές δεν έχει καμία σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα, αλλά οφείλεται κυρίως στις καιρικές συνθήκες.

Οι θεωρίες συνωμοσίας και η επίσημη επιστημονική ενημέρωση

Ο καθηγητής απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν υπάρχει κάποια απόκρυψη πληροφοριών από τους επιστήμονες, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τέτοιες φήμες. Όπως είπε, οι επιστημονικές επιτροπές λειτουργούν με πλήρη διαφάνεια, ενώ όσοι διαδίδουν πανικό ή υποστηρίζουν θεωρίες συνωμοσίας δεν έχουν επιστημονική βάση. «Ο καθένας λέει ό,τι θέλει. Η μόνη έγκυρη πληροφόρηση προέρχεται από τις επίσημες επιτροπές εκτίμησης σεισμικού και υφαιστειακού κινδύνου, όπου συμμετέχουν κορυφαίοι επιστήμονες της χώρας» υπογράμμισε.

Η αντισεισμική θωράκιση και τα σχολεία

Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι τα σχέδια πολιτικής προστασίας (Εγκέλαδος, Τάλως, Δάρδανος) είναι σε ισχύ και παρέχουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αντιμετώπιση σεισμικών κινδύνων. Ωστόσο, τόνισε ότι η Πολιτεία πρέπει να ενισχύσει τον έλεγχο της στατικής επάρκειας των κτιρίων, ιδιαίτερα των σχολείων και των δημόσιων υποδομών.

Σε ερώτηση σχετικά με το εάν ήταν υπερβολική η απόφαση πολλών δήμων να κλείσουν τα σχολεία, ο καθηγητής ανέφερε πως για τα νησιά που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο, όπως η Σαντορίνη, η Αμοργός, η Ανάφη και η Ίος, η απόφαση είναι απολύτως δικαιολογημένη. Για τα υπόλοιπα νησιά, η ευθύνη ανήκει στους δημάρχους, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να λάβουν προληπτικά μέτρα αν το κρίνουν απαραίτητο.

Σε αναμονή για νέες εξελίξεις

Ο κ. Λέκκας ενημέρωσε πως το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, όπου θα αξιολογηθούν τα τελευταία δεδομένα. «Έχουμε πάρει τα απαραίτητα μέτρα, ίσως κάποια να φαίνονται υπερβολικά, αλλά είναι καλύτερο να είμαστε προετοιμασμένοι. Ελπίζουμε να μην χρειαστεί να εφαρμοστούν όλα τα σενάρια» τόνισε κλείνοντας.

Ο καθηγητής εξέφρασε αισιοδοξία ότι το φαινόμενο θα ακολουθήσει σταδιακή εκτόνωση, καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και να ακολουθούν μόνο τις επίσημες οδηγίες των αρμόδιων φορέων.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 1.017 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*