Στο ρυθμό των Ρίχτερ για ακόμη μια φορά οι Κυκλάδες – Μπαράζ δυνατών σεισμών μέσα σε λίγα λεπτά
Μια νέα ισχυρή δόνηση έγινε αισθητή στις 10:29 το πρωί της Τετάρτης (12.2.2025) με επίκεντρο και πάλι την ίδια περιοχή ανοιχτά της Αμοργού. Οι σεισμοί στην περιοχή δεν έχουν σταματήσει εδώ και περισσότερο από δέκα μέρες, ενώ η σεισμική δραστηριότητα φαίνεται πως συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.
Ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε 27 χλμ της Αρκεσίνης Αμοργού ανοιχτά της Σαντορίνη και το εστιακό βάθος ήταν στα 16 χλμ. Αμέσως μετά ακολούθησε μπαράζ σεισμών αφού μέσα σε λίγη ώρα σημειώθηκαν άλλοι 8 σεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ.
Οι σεισμοί όπως καταγράφονται από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το πρωί της Τετάρτης:
– Στις 12:02 σεισμός 4,1 Ρίχτερ
– Στις 11:20 σεισμός 4,6 Ρίχτερ
– Στις 11:16 σεισμός 4 Ρίχτερ
– Στις 11:15 σεισμός 4,7 Ρίχτερ
– Στις 10:57 σεισμός 4,2 Ρίχτερ
– Στις 10:56 σεισμός 4,1 Ρίχτερ
– Στις 10:52 σεισμός 4,0 Ρίχτερ
– Στις 10:37 σεισμός 4,1 Ρίχτερ
– Στις 10:29 σεισμός 4,9 Ρίχτερ
Το βράδυ σημειώθηκε μπαράζ σεισμικών δονήσεων με την ισχυρότερη να καταγράφεται στα 5 Ρίχτερ.
Παπαζάχος: Το δύσκολο είναι η χρονική διάρκεια
Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, ο οποίος μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84, η σεισμικότητα δεν αφορά κάποια γειτονικά μεγάλα ρήγματα, διευκρίνισε, όμως, ότι στη συγκεκριμένη ζώνη που εκδηλώνεται, θα διαρκέσει για σημαντικό χρονικό διάστημα.
«Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το χρόνο διάρκειας του φαινομένου. Οι συγκεκριμένες οι σμηνοσειρές, διαρκούν εβδομάδες, ακόμα και μήνες και αυτό δεν υπάρχει τρόπος να το προσδιορίσουμε», εξήγησε.
«Το φαινόμενο των τελευταίων σεισμικών δονήσεων, δεν μας ανησυχεί. Εάν – για παράδειγμα – πρόκειται για σεισμούς μεγέθους 5.2, 5.1, ή 5.3 , έχει μηδενική σημασία. Πρόκειται για παρόμοια ρήγματα, ίδιας τάξης μεγέθους. Όταν δεν ξεχωρίζει κάποιος κύριος σεισμός ανάμεσά τους, δεν μας ανησυχεί ως γεγονός. Το δύσκολο σε μια ακολουθία είναι η μεγάλη χρονική διάρκεια και η ένταση με την οποία εξελίσσεται το φαινόμενο χωρίς να έχουμε κάποιον ισχυρό σεισμό. Έχουμε συνηθίσει τέτοιες ακολουθίες να δίνουν έναν πολύ ισχυρό σεισμό. Εδώ, δεν έχουμε αυτή την περίπτωση. Το θετικό είναι ότι η περιοχή εκδήλωσης της σεισμικής δραστηριότητας είναι θαλάσσια, σε απόσταση από τα νησιά και αυτό περιορίζει τις όποιες συνέπειες».
«Βάσει των εκτιμήσεων που έχουμε κάνει, οι επιπτώσεις στα γύρω νησιά, σε αρκετά δύσκολα σενάρια, είναι περιορισμένες. Από τα δημόσια κτήρια που έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής, προκύπτει ότι παρέχουν καλά εχέγγυα. Έχουμε κάνει σενάρια και για μεγαλύτερους σεισμούς της τάξεως των 6 – 6.5 ρίχτερ. Προφανώς, όσο μεγαλώνουν τα μεγέθη, δεν μπορεί να μην υπάρχουν επιπτώσεις, όμως, τα σύγχρονα κτήρια δεν αντιμετωπίζουν σοβαρό θέμα με βάση τη συγκεκριμένη θέση της σεισμικότητας αλλά και με την απόσταση που έχει η περιοχή της Ανύδρου από τα γύρω νησιά. Σαφώς και αν ένα κτήριο είναι προβληματικό, κακοσυντηρημένο και χωρίς σοβαρή αντισεισμική θωράκιση, αυτό δεν προσφέρει καμία προστασία σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, ιδίως αν σκεφτούμε ότι παραπάνω από τους κύριους σεισμούς στον ελληνικό χώρο χτυπούν χωρίς προειδοποίηση».
«Οι πολίτες πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους στα δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου που δεν προέρχονται από σοβαρές πηγές. Πρέπει να ακούν τις συμβουλές της αρμόδιας Επιτροπής που βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία. Κανείς από την Επιτροπή ή άλλος φορέας δεν είπε στους κατοίκους της Σαντορίνης να φύγουν. Όσοι το έπραξαν, ήταν λόγω της δυσκολίας να διαχειριστούν το ψυχολογικό φορτίο των συνεχόμενων σεισμικών δονήσεων».
«Το γεγονός ότι δεν αποκλείουμε ένα σενάριο δεν σημαίνει ότι είναι το ίδιο πιθανό» δήλωσε στην εκπομπή «Νewsroom» ο Βασίλης Καραστάθης, γενικός διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου επισημαίνοντας ότι είναι ένα δυναμικό φαινόμενο που εξελίσσεται να και εκτίμηση των ειδικών από τα στοιχεία δείχνει μια εικόνα αρκετά καλή και μένει αυτό να παγιωθεί».
«Δεν έχουμε αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποιου μεγαλύτερου σεισμού» τόνισε ο κ. Καραστάθης προσθέτοντας ότι «το γεγονός ότι δεν αποκλείουμε ένα σενάριο δεν σημαίνει ότι είναι πιθανό».
“Είναι μία κλασσική σμηνοσειρά η οποία περιλαμβάνει πολλούς και μικρούς σεισμούς ή ενδιάμεσους σεισμούς. Είναι ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο, το οποίο προσπαθούμε να κατανοήσουμε, να ανιχνεύσουμε και να δούμε τί γίνεται. Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός” υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο ΕΡΤNews.
Στη Σαντορίνη πάντως οι κάτοικοι προσπαθούν να κρατήσουν όσο το δυνατόν γίνεται τη ψυχραιμία τους αλλά μέρα με την ημέρα βλέπουν να μην αλλάζει κάτι επί της ουσίας και είναι προβληματισμένοι. Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να αφήσουν το νησί για ψυχολογικούς λόγους.
Από πλευράς του ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους μιλώντας στο ΕΡΤNews για το νοσοκομείο της Σαντορίνης ανέφερε ότι «έχει ενισχυθεί με προσωπικό που είναι εξειδικευμένο. Υπάρχει η ιατρική των καταστροφών, υπάρχει ομάδα από το ΕΚΑΒ, ομάδες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών» σημειώνοντας ότι θα υπάρχει ένα rotation. Παράλληλα ανέφερε ότι «υπάρχουν γιατροί, διασώστες και νοσηλευτές οι οποίοι είναι έτοιμοι αν χρειαστεί μέσα σε μία ώρα να πάνε στη Σαντορίνη».
Η γη δεν σταματά να τρέμει και στην Αμοργό, όπου οι κάτοικοι έχουν ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης. Γι αυτό έχουν φτάσει στο νησί και κοινωνικοί λειτουργοί αλλά κι άλλες ενισχύσεις από τον Ερυθρό Σταυρό, όπως πέντε διασώστες.
Παράλληλα, ξεκίνησαν τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΕΔΔΗΕ να κάνουν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του υφιστάμενου δικτύου ρεύματος, καθώς υπήρχαν βλάβες οι οποίες προκλήθηκαν από το σεισμό, ενώ άλλες προϋπήρχαν λόγω της παλαιότητας του δικτύου και κάποιων προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την κακοκαιρία.
Την Τρίτη έφτασαν στην Αμοργό και τέσσερις γεννήτριες ρεύματος, πράγμα που είναι σημαντικό για την ενίσχυση του νησιού. Το τεχνικό κλιμάκιο θα παραμείνει στο νησί για όσο χρειαστεί. Θα συνεχίσει με αυτοψίες σε όλο το μήκος του δικτύου, ενώ σήμερα θα γίνει και αντικατάσταση κολώνα της ΔΕΗ.
Πηγή: ertnews.gr
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις