Σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις των Κυκλάδων βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξημένες προκλήσεις, το Επιμελητήριο Κυκλάδων παρεμβαίνει δυναμικά, ζητώντας άμεσες λύσεις σε κρίσιμα εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα. Με επιστολή του προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, καθώς και προς τους βουλευτές των Κυκλάδων, το Επιμελητήριο αναδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, η οποία δημιουργεί σημαντικές δυσκολίες στον επιχειρηματικό κόσμο των νησιών.
Η επιστολή εκφράζει την ανησυχία για τις αυξανόμενες απαιτήσεις που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις, ειδικά στον τουριστικό και εστιατορικό κλάδο, σε ένα περιβάλλον διαρκών αυξήσεων κόστους και ελλείψεων εργατικού δυναμικού. Το Επιμελητήριο Κυκλάδων επισημαίνει ότι το σημερινό μοντέλο εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικής οικονομίας, απαιτώντας βελτιωτικές παρεμβάσεις πριν από την έναρξη της τουριστικής σεζόν.
Παράλληλα, θέτει ζήτημα επιβάρυνσης των επιχειρήσεων με επιπλέον γραφειοκρατία και τεχνολογικά κόστη, ενώ ζητά εξειδικευμένα εργασιακά μέτρα που θα στηρίζουν τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων εποχικών επιχειρήσεων. Η επιστολή υπογραμμίζει την ανάγκη για ένα ευέλικτο και ρεαλιστικό πλαίσιο απασχόλησης στα νησιά, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές συνθήκες λειτουργίας και τις απαιτήσεις της τοπικής οικονομίας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του Επιμελητηρίου Κυκλάδων προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ
Με την επιστολή μας αυτή επιχειρούμε να παρέμβουμε με άμεσα αιτήματα σε θέματα που άπτονται κυρίως της αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς η εικόνα που έχουμε ως Επιμελητήριο Κυκλάδων και εισπράττουμε καθημερινά από τις επιχειρήσεις-μέλη μας, δείχνει πως η τρέχουσα αυτή χρονιά θα είναι μια χρονιά που ο επιχειρηματικός κόσμος θα δοκιμαστεί.
Σε ένα διαρκώς αστάθμητα μεταβαλλόμενο περιβάλλον λειτουργίας παρουσιάζονται πλέον εμφανή σημάδια κόπωσης και απαισιοδοξίας ακόμα και σε αυτούς τους παραδοσιακά μικρομεσαίους υγιείς εκφραστές της επιχειρηματικότητας στο Νομό μας που έχουν τόσα πολλά προσφέρει στο τουρισμό και στην οικονομία της χώρας γενικότερα. Έχοντας σηκώσει όλο το μη ανταποδοτικό βάρος των πολλαπλών και δαπανηρών μεταρρυθμίσεων τα τελευταία χρόνια και με το λειτουργικό κόστος να είναι πλέον μη βιώσιμο για αρκετές επιχειρήσεις, πολύ φοβούμαστε πως οι μικροοικονομίες θα εκλείψουν τα επόμενα χρόνια στα νησιά με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές κοινωνίες.
Δεν είναι πρόθεση μας απλώς να αναθεματίσουμε ή να συγκαλύψουμε με αυτό το τρόπο κακές επιχειρηματικές πρακτικές που πάντα λάμβαναν και πιθανόν θα συνεχίσουν να λαμβάνουν χώρα και στην δική μας περιοχή, όμως πρέπει να γίνει ξεκάθαρο το εντελώς διαφοροποιημένο πλαίσιο δραστηριοποίησης μιας μικρής ή μικρομεσαίας εποχικής λειτουργίας επιχείρησης του τουρισμού και της εστίασης από μια αντίστοιχη επιχείρηση στην ηπειρωτική χώρα. Διαπιστώνουμε πως το Υπουργείο Εργασίας ασχολείται συστηματικά με την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας παραβλέποντας όμως τα αποδεδειγμένα τεράστια και ολοένα διογκούμενα κενά στην αγορά εργασίας. Πλέον τίθεται ζήτημα αν οι επιχειρήσεις θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών τη τρέχουσα περίοδο και ειδικότερα στις πληγείσες από τους σεισμούς περιοχές.
Δεν υιοθετούμε επ’ ουδενί απόψεις καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων, πρέπει όμως να γίνει κατανοητό πως η επιχειρηματικότητα με όρους αποδοτικότητας των προηγούμενων ετών απλά δεν δύναται να επαναληφθεί. Πως γίνεται να σταθεί επιχείρηση του τουρισμού και της εστίασης, τετράμηνης κατά μέσο όρο πλήρους λειτουργίας, σε μία εποχή διαρκών αυξήσεων και επιβαρύνσεων και ενώ οι απαιτήσεις σε σχέση με τη πιστή τήρηση των εργοδοτικών υποχρεώσεων εκτινάζουν το μισθολογικό κόστος; Στη θετική εξαγγελία για ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο, προσδοκούμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση εισφορών στις αμοιβές για υπερεργασία, υπερωριακή απασχόληση νυχτερινή απασχόληση και στην προσαύξηση 75% για εργασία Κυριακές και Αργίες για το σύνολο των επιχειρήσεων.
Συγκεντρώσαμε μία σειρά από ζητήματα που ανακύπτουν με τη βοήθεια των κατεξοχήν θιγόμενων επαγγελματιών αλλά και των λογιστών – άμεσα εμπλεκόμενων στην εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων, θεωρώντας πως είναι αναγκαίο να δοθούν βελτιωτικές λύσεις σύντομα πριν την έναρξη της φετινής απαιτητικής τουριστικής σεζόν.
Στις νησιωτικές τουριστικές περιοχές θα πρέπει επιτέλους να ισχύσει ένα ειδικό καθεστώς απασχόλησης, αλλάζοντας τους περιορισμούς ωραρίου, και ως προς το ρεπό και ως προς το σύνολο των εβδομαδιαίων ωρών με τη σύμφωνη πάντα γνώμη των εργαζομένων. Είναι τέτοια η ανάγκη για περισσότερες ώρες εργασίας, τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τους ίδιους τους εργαζομένους που επιλέγουν να εργαστούν εποχιακά αποκτώντας το εισόδημα για να καλύψουν τις ετήσιες ανάγκες τους, που η προσφορά εργασίας δεν την καλύπτει.
Επιχειρήσεις, εργοδότες και λογιστές επιβαρύνονται δυσανάλογα με την πρόσθετη “γραφειοκρατία” που διαρκώς προκύπτει. Αντιλαμβάνεστε πως η ορθή παρακολούθηση τήρησης εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας πρακτικά σημαίνει την απασχόληση κατ’ αποκλειστικότητα ενός τουλάχιστον υπευθύνου από την επιχείρηση, τη στιγμή που το καλοκαίρι δεν περισσεύει κανείς στο χώρο εργασίας.
Έχουμε και σε παλαιότερη επιστολή-παρέμβαση μας θίξει το πραγματικό πρόβλημα της έλλειψης τεχνικών στη περιοχή μας και την αδυναμία της αγοράς να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις. Οι υφιστάμενοι επαγγελματίες του κλάδου δεν επαρκούν και δεν προλαβαίνουν να ανταποκριθούν στα αιτήματα με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, λίγες μέρες πριν την ισχύ της διεύρυνσης της εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων να μην έχει κατάλληλα προετοιμαστεί. Προκύπτει εύλογα η απαίτηση του επιχειρηματικού κόσμου να εξαντληθεί κάθε περιθώριο ουσιαστικής μετάθεσης της ημερομηνίας ενεργοποίησης και πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου.
Επιπλέον, οι επιχειρήσεις καλούνται να επιβαρυνθούν με επιπρόσθετα κόστη αγοράς τεχνολογικού εξοπλισμού. Γιατί πρέπει οι επιχειρήσεις να επωμίζονται διαρκώς το κόστος κάθε ψηφιακής μεταρρύθμισης; Στο αντίποδα εξακολουθεί να παρατηρείται έλλειμμα υποδομών υποστήριξης για την επίλυση προβλημάτων (helpdesk, τεχνική βοήθεια), δυσλειτουργίες στην πλατφόρμα “Εργάνη” καθώς και ασαφείς ή και αντικρουόμενες οδηγίες προκαλώντας συχνά αδιέξοδα στους χρήστες (επιχειρήσεις και λογιστές).
Ειδικότερα στην περιοχή μας να ληφθεί υπόψη πως, η κάκιστη έως ανύπαρκτη διαδικτυακή κάλυψη σε πολλές περιοχές που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά πολλά από τα μέλη μας αποτελεί σοβαρότατο ζήτημα στην εφαρμογή τέτοιων ψηφιακών μεταρρυθμίσεων.
Τέλος, σε όλα αυτά να προσθέσουμε πως οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλά πρόστιμα σύμφωνα με όσα μέχρι σήμερα προβλέπονται. Ήρθε η στιγμή που πρέπει ο κρατικός ελεγκτικός μηχανισμός να σταματήσει να βλέπει μόνο εισπρακτικά την επιχειρηματικότητα, εκτός φυσικά περιπτώσεων κραυγαλέων παραβάσεων. Ζητούμε να υπάρχει μια περίοδος ανοχής, ειδικά για όσες επιχειρήσεις -ιδίως εποχιακές αλλά και νεοσύστατες- καλούνται να υιοθετήσουν την όποια εφαρμογή για πρώτη φορά και να παρέχεται η δυνατότητα προσαρμογής τους, καθώς επίσης θεωρούμε δίκαιο να υπάρξει ένας επαναπροσδιορισμός των σχετικών διοικητικών κυρώσεων που να προβλέπει κατηγοριοποίηση σύμφωνα με το μέγεθος της επιχείρησης και σε συνδυασμό με τον αριθμό εργαζομένων της.
Πρέπει να σταματήσει επιτέλους η λογική της οριζόντιας αντιμετώπισης μιας περιοχής, καταστρατηγώντας κάθε έννοια προάσπισης της νησιωτικότητας, που ενώ συνεισφέρει τα μέγιστα στο Εθνικό Ακαθάριστο Προϊόν δεν εισπράττει ανταποδοτικά τα αναμενόμενα μέσω της βελτίωσης δομών και υποδομών και ενίσχυση του πλαισίου για ανάπτυξη υγιούς επιχειρηματικότητας και επενδύσεων που θα επιτρέψει όχι μόνο να διαφυλαχτούν αλλά και να ενισχυθούν τα κεκτημένα μακροπρόθεσμα.
Περιμένουμε να δούμε την άμεση και έμπρακτη στήριξη των επιχειρήσεων, που αποτελεί άλλωστε και κυβερνητική προτεραιότητα και δέσμευση, για την οικονομική και κατ’ επέκταση κοινωνική ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας.
Με εκτίμηση,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
One Comment