Ημερίδα για την αξιοποίηση του Ιαματικού Τουρισμού στη Μήλο

Άκης Αξαόπουλος
21/05/2018 14:18
 
 
 

Εξελισσόμενο τομέα με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης αποτελεί ο ιαματικός τουρισμός, ο οποίος μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και στη γενικότερη ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η ημερίδα με θέμα «Η αξιοποίηση του Ιαματικού Τουρισμού» που πραγματοποιήθηκε στη Μήλο, υπό τη διοργάνωση της ΚΕΔΕ σε συνεργασία με τον δήμο Μήλου.
Τις εργασίες άνοιξε ο δήμαρχος του νησιού κ. Δαμουλάκης, ενώ παρεμβάσεις έκαναν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης, ο δήμαρχος Αλμωπίας κ. Μπίνος, ο διευθυντής Λειτουργιών της “IMERYS” στη Μήλο κ. Σανούδος, ο Καθηγητής Δερματολογίας – Νομικός, πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, επιστημονικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ και π. Αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου κ. Κουσκούκης, ο διευθυντής της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Κλινικής Γένεσις Αθηνών κ. Πάντος και ο δασολόγος κ. Πετράκης. Μήνυμα έστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Ρούσσος.

Απαιτείται ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο
Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, τα οποία την καθιστούν προορισμό Τουρισμού Υγείας, ωστόσο υπογράμμισε την απουσία εθνικής στρατηγικής, με αποτέλεσμα η χώρα μας να μην εδραιώσει ακόμη τη φήμη της ως προορισμός υψηλής ποιότητας.
Αναφερόμενος στις ενέργειες που πρέπει να δρομολογηθούν για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα, αναφέρθηκε σε πέντε κύριες δράσεις, που θα επέτρεπαν στον εγχώριο υπό-κλάδο του ιατρικού τουρισμού να αξιοποιήσει τα περιθώρια ανάπτυξής του. Αυτές είναι οι εξής:
1) O καθορισμός εθνικής στρατηγικής για την ανταγωνιστική τοποθέτηση της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά ιατρικού τουρισμού, με συγκεκριμένη εστίαση σε προϊόντα και αγορές
2) Η καθιέρωση σύγχρονων πρακτικών στη διασφάλιση ποιότητας, την αδειοδότηση, και το πλαίσιο ελέγχων, ιδίως στην εξω-νοσοκομειακή περίθαλψη, που να περιλαμβάνει μητρώο ασθενών και διαδικασιών.
3) Η εξειδίκευση του προσφερόμενου προϊόντος και η μείωση του κόστους μέσω οικονομιών κλίμακας στις κύριες θεραπείες και επεμβάσεις.
4) Η αξιοποίηση διεθνών δικτύων για την προσέλκυση ασθενών.
5) Ο συνδυασμός του ιατρικού προϊόντος με τις απαιτούμενες βοηθητικές υπηρεσίες για τους επισκέπτες-ασθενείς (π.χ. υποστήριξη σε πολλαπλές γλώσσες επικοινωνίας, υποστήριξη στη μεταφορά, διαμονή, online εξέταση, κοινή πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς από τους συνεργαζόμενους ιατρούς, και στενότερες σχέσεις με τον κλάδο του τουρισμού – tourism wellness).

Ο κ. Πατούλης επισήμανε ακόμη πως βασικός μοχλός ανάπτυξης του συγκεκριμένου τομέα είναι η επιχειρηματικότητα, ξεκαθαρίζοντας όμως πως η ιδιωτική πρωτοβουλία «θέλει κίνητρα, ενθάρρυνση, επενδύσεις και εκσυγχρονισμό των δομών λειτουργίας του κράτους, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε πως η έλλειψη εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας επιβάλλει την ανάληψη πρωτοβουλιών τόσο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και από τους επιστημονικούς και επιχειρηματικούς φορείς.

 

(Visited 26 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*