Φύλακας του Μουσείου Σαντορίνης έκλεψε αγγεία και ειδώλια

Άκης Αξαόπουλος
28/05/2018 23:01
 
 
 

Ένας νυχτοφύλακας του μουσείου Σαντορίνης φέρεται να έκλεψε αρχαία αντικείμενα, όπως πήλινα αγγεία και ειδώλια, από την αποθήκη όπου φυλάσσονταν όσα κομμάτια βρίσκονταν υπό συντήρηση καθώς και άλλα που δεν περιλαμβάνονταν στη μόνιμη συλλογή.

Η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής εξιχνίασε την υπόθεση, το Σάββατο, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές του υπουργείου Πολιτισμού, αφού στην κατοχή φύλακα φέρονται να βρέθηκαν 15 πήλινα αγγεία του 17ου αιώνα π.Χ. από το Ακρωτήρι και 3 ειδώλια – δύο λίθινα και ένα πήλινο.

Παράλληλα εντοπίστηκε ένα χαμένο αντικείμενο από κρύσταλλο, γεωμετρικών-αρχαϊκών χρόνων από το ιερό της Αφροδίτης στη Θήρα. Τα αρχαία αντικείμενα επιστράφηκαν στο μουσείο και το υπουργείο Πολιτισμού έχει ήδη δρομολογήσει όλες τις δέουσες ενέργειες.

Σύμφωνα με αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και την Προϊσταμένη του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας, πρόκειται περί αντικειμένων εξαιρετικής αρχαιολογικής, καλλιτεχνικής και εμπορικής άξιας.

Να σημειωθεί ότι στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν επίσης πιστόλι κρότου – λάμψης με γεμιστήρα, 7 αβολίδωτα φυσίγγια και κυνηγετικό όπλο, για το οποίο δεν υπήρχε άδεια.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τις κατά περίπτωση παραβάσεις των νομοθεσιών για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και την προστασία των πολιτιστικών αγαθών, κατά συναυτουργία, καθώς και για παράβαση του νόμου περί όπλων, ενώ οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Νάξου.

(Visited 100 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*